Denník N

Fico by sa mal naučiť rozdiel medzi utečencami a migrantmi, hovorí šéfka Ligy za ľudské práva

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský premiér by mal podľa slovenskej odborníčky na ľudské práva v reakcii na prehratú žalobu o kvótach hovoriť kompletné a pravdivé informácie.

Slovo „utečenec“ slovenský premiér Robert Fico v reakcii na rozhodnutie Európskeho súdneho dvoru, ktorý zamietol žalobu jeho vlády proti kvótam, nepovedal ani raz. Vždy hovoril iba o migrantoch.

Kvóty, ktoré je Slovensko povinné rešpektovať, sa pritom týkajú utečencov a nie ekonomických migrantov.

Koho sa týkajú kvóty

„Nie je správne, že premiér v súvislosti s kvótami používal slová ‚migranti‘ a ‚ekonomickí migranti‘. Nie je to vecne správne. Kvóty sa týkajú utečencov – teda ľudí, ktorí utekajú pred prenasledovaním, vojnou, smrťou,“ povedala Denníku N Zuzana Števulová, ktorá na Slovensku vedie Ligu za ľudské práva. Jednou z jej hlavných činností je práve pomoc ľuďom, ktorí majú právo na azyl.

Podľa relokačného mechanizmu, ktorý sa ľudovo nazýva kvóty, sa Slovensko má postarať o 902 utečencov z Grécka a Talianska. Zatiaľ prijalo na dobrovoľnej báze 16 utečencov z Grécka a vyhlo sa tak právnemu procesu, ktorý EÚ vedie proti Poľsku, Česku aj Maďarsku za to, že odmietajú prejavovať solidaritu krajinám zahlteným utečencami aj ekonomickými migrantmi.

Kvóty sa pritom týkajú utečencov – teda ľudí, ktorí utekajú pred smrťou, vojnou a prenasledovaním. „To nie sú ekonomickí migranti ani nelegálni migranti,“ vysvetľuje Števulová.

Mnohí napríklad utekajú pred vojnou zo Sýrie. Vyšetrovatelia OSN v ten istý deň, ako Európsky súdny dvor rozhodol v neprospech slovenskej a maďarskej vlády, potvrdili, že sýrsky prezident Baššár Asad viacnásobne útočil na svojich obyvateľov chemickými zbraňami.

Ľudí, ktorí utekajú pred vojnovými zločinmi, ťažko považovať za ekonomických migrantov.

To, že Fico nerozlišuje utečenca od migranta, naznačuje jeho neznalosť azylovej politiky EÚ.

„Jej podstatou je, že sa majú prerozdeliť ľudia, ktorí majú v EÚ 75-percentnú a väčšiu šancu na udelenie medzinárodnej ochrany – ide teda o utečencov. Tým máme pomôcť. Kvóty sa nevzťahujú na ekonomických ani iných migrantov. To by sa malo zdôrazniť. Občania majú právo na to, aby z úst najvyšších vládnych predstaviteľov zaznela kompletná a pravdivá informácia,“ hovorí Števulová.

Rozhodnutie súdneho dvora podľa nej dalo konečnú odpoveď na otázku, či mala Európska únia ako celok postupovať tak, ako postupovala v roku 2015. A tá odpoveď je pozitívna. Relokačný mechanizmus síce nefunguje efektívne, ale je v súlade s európskym právom.

Števulová: Dosť Slovákov chce pomáhať utečencom

„Dôležité je, že súd v Luxemburgu zdôraznil, že prijaté opatrenia – teda rozdelenie utečencov medzi jednotlivé štáty EÚ – sú v súlade so zásadou solidarity a primeranosti. To znamená, že boli prijaté primerane dramatickému vývoju udalostí v roku 2015,“ hovorí slovenská ľudskoprávna expertka.

To, že nefungujú, ako by mali, je aj podľa súdu dôsledkom slabej spolupráce štátov. „Nedá sa hovoriť, že kvóty nefungujú, a zároveň sa ani len nepokúsiť niečo spraviť, aby fungovali,“ dodáva Števulová.

„Pre mňa ako občianku a daňovú poplatníčku je hlavná otázka: ako za dva roky Slovensko pomohlo utečencom, ktorí mohli u nás začať nový život v bezpečí? Rovnako aj to, čo sme touto žalobou získali.“

Slovensko bude musieť zaplatiť súdne trovy vrátane nákladov Európskej únie.

„Sme pripravení na takú solidaritu, aký máme rozpočet a technické možnosti,“ povedal Fico.

Števulová je presvedčená, že Slovensko má dostatočné kapacity (štátnych zamestnancov aj mimovládne organizácie), ktoré vedia s utečencami pracovať a integrovať ich. „Mnoho ľudí tu zostáva, tak ako mnoho relokovaných ľudí zostáva v Rumunsku, ktoré prijalo 710 ľudí, alebo v Slovinsku, ktoré prijalo 207,“ hovorí.

Na nule je zatiaľ aj náš záväzok prijať ľudí prostredníctvom presídľovania, čo je forma priamej pomoci utečencom, ktorí to potrebujú a môžu tak pricestovať legálnym spôsobom.

„Je tu dosť ľudí, ktorí utečencom pomáhať chcú a vedia to. Nie je dôvod, prečo by tieto kapacity Sloveniek a Slovákov krajina nemala využiť a nepomohla by tak ľuďom na úteku, ktorí to najviac potrebujú.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie