Denník N

Fico bráni Richtera podradným argumentom

Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a minister práce Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obhajovať ministra pri Čistom dni nízkou nezamestnanosťou je veľmi lacný trik na odvedenie pozornosti.

Ján Richter je skvelý, má fantastické výsledky (veď sa pozrite na rekordne nízku nezamestnanosť), a preto nie je dôvod odvolať ho. Takto premiér obhajuje svojho ministra práce. Samozrejme, že je to falošná argumentácia.

Fico: Samozrejme, že Richtera neodvolám
(autor: Martina Koník)

Po prvé preto, že Richtera nikto nechce odvolávať pre zlé štatistiky nezamestnanosti. Mal by odísť pre zlyhanie v kauze Čistý deň. Pretože umožnil, aby skoro rok existovala „odôvodnená hrozba, že môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin“. To sú slová, ktorými Richter nakoniec predsa len rozhodol o zrušení akreditácie. Keďže je to hrozba, o ktorej dávno vedel, máme tu ukážkové samoobvinenie.

Navyše Richterovo pochybenie je priame, kým v prípade odídeného Petra Plavčana nebola osobná stopa ministra zďaleka taká jasná. Nominant SNS v eurofondovej kauze vyzeral ako figúrka, Richter naproti tomu Čistý deň osobne a naplno obhajoval, aj keď už bolo jasné, že si tým robí iba hanbu.

Môže byť za takých okolností poľahčujúcou okolnosťou, že je málo ľudí bez práce? Absolútne nie. Práce je dosť, pretože hospodárstvo ťaží z momentálnej konjunktúry, a zamestnávatelia sa aj bez ministrovho pričinenia sťažujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Richter možno nejakým svojím rozhodnutím naozaj pomohol zamestnať sto, tisíc alebo desaťtisíc ľudí. To isté by sa však stalo, nech by bol ministrom práce ktokoľvek iný. Richter sa len vezie na vlne hospodárskeho rastu.

No a Robert Fico dúfa, že je to vhodná kamufláž, ktorou prekryje zásadné zlyhanie svojho podriadeného. Ku ktorému sa, mimochodom, ani v stredu nevyjadril priamo. Nielenže je to veľmi lacný trik, ako zmeniť tému debaty, ale aj dôkaz, že Ficove pravidlá odvolávania ministrov platia len pre ministrov, ktorí nie sú Ficovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie