Denník N

Nemecká satirická strana Die Partei si vystrelila z populistickej AfD

V popredí satirický plagát strany Die Partei. Foto – TASR/AP
V popredí satirický plagát strany Die Partei. Foto – TASR/AP

Nemci nie sú vychýrení vtipkári, tobôž v politike, ale strane s jednoduchým názvom Strana (Die Partei) sa to podarilo. Infiltrovala sa do facebookových skupín pravicových radikálov.

Nemeckí satiristi z recesistickej strany Die Partei (Strana) jedenásť mesiacov používali vymyslené účty, aby sa infiltrovali do rôznych súkromných facebookových skupín, ako napríklad „Moja vlasť“, či „Pravda o Antife“, ktoré sú blízke ultrapravicovým populistom.

Členom strany sa „vďaka tvrdohlavosti a výdrži podarilo získať dôveru administrátorov skupín“.

Vypracovali sa až na administrátorov 31 facebookových skupín, ktoré majú dohromady viac ako 180-tisíc členov.  Mnohým z týchto skupín zmenili názov. Napríklad „Milujte vašu vlasť“ sa po novom volá „Milujte váš humus“ a „Šária – viac a viac v Nemecku“ nesie „honosnejší“ názov „Shakira – kedy sa vrátiš späť do Nemecka“.

Člen AfD Alexander Gauland mal vlastnú skupinu fanúšikov, ktorú Die Partei premenovala z Gauland-fanúšikovská skupina na Boateng-fanúšikovská skupina (Jerome Boateng je nemeckým futbalistom čiernej pleti. Bol to práve Gauland, ktorý sa v roku 2016 na jeho adresu vyjadril: „Ľudia ho považujú za dobrého futbalistu, ale nechceli by ho mať za suseda.“)

Die Partei si uťahovala predovšetkým z homofóbnej a rasistickej politiky AfD. V nedeľu Die Partei postla do všetkých skupín video s názvom The Coup (Prevrat), v ktorej satirik Shahak Shapira hovoril, že tieto skupiny sú teraz pod kontrolou strany.

Shapira v uvedenom videu tiež povedal, že odteraz budú vo facebookových skupinách platiť nové pravidlá. Napríklad, všetky skupiny musia mať migračné kvóty minimálne na úrovni osemnástich percent, alebo že izraelská tajná služba Mossad bude mať odteraz právo kedykoľvek aktivovať webkamery.

Nebol to iba vtip

V rozhovore pre Hamburger Abendblatt samotný Shapira uviedol, že táto celá aféra nie je až taká vtipná.

„Síce som sa snažil, aby to vyznelo smiešne, ale keď si uvedomíte celý rozsah tohto problému, tak to vôbec nie je vtipné. Členmi týchto facebookových skupín totiž boli aj niektorí vysokí predstavitelia AfD. Čo sa dialo v týchto skupinách, nebolo v poriadku, a musíme o tom hovoriť. Sám som sa vďaka vymyslenému profilu dostal do skupín a videl som, ako sa dostávam do víru nenávisti a falošných správ. Najviac zastúpení sú v týchto skupinách muži medzi 45 až 54 rokov, ktorí nie sú s internetom ešte natoľko zžití. To isté sa stalo v USA. V Nemecku prebieha digitálny volebný boj, ktorého jediným cieľom je manipulácia ľudí. A dotyční ľudia to nerobia práve chytrým spôsobom,“ povedal Shapira.

Populistická Alternatíva pre Nemecko priznala infiltráciu Die Partei v pondelok.

Hovorca strany Christian Lüth priznal, že niektorí členovia AfD sú v uvedených skupinách na sociálnej sieti, ale poprel, že by si tam „vymieňali akékoľvek tajné informácie“.

„Takýto hlúpy vtip, to je štýl, ktorý môžete očakávať od Die Partei. Táto strana očividne nemá záujem starať sa o vlastnú serióznu volebnú kampaň, ale radšej sa zaoberá poškodením kampane druhých, a to nelegálnym spôsobom,“ dodal Lüth.

Niektorí predstavitelia AfD dokonca načrtli možnosť súdneho konania voči Die Partei.

Kto sú Die Partei?  

Táto politická strana vznikla v roku 2004 zo skupiny editorov dlhoročného satirického magazínu Titanic. Už samotný názov strany Die Partei je satirickým. Pôvodne ide o skratku – Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (Strana práce, právneho štátu, ochrany zvierat, podpory elít a základnej demokratickej iniciatívy).

Názov strany je tiež odkazom na stranu bývalého východného Nemecka SED (Jednotná socialistická strana Nemecka), ktorá bola v komunistickom štáte nazývaná tiež iba Die Partei. V súčasnosti má 24-tisíc členov (AfD má iba o tisíc viac). Zatiaľ sa nikdy nedostala do nemeckého parlamentu, ale šéf strany Martin Sonneborn je poslancom Európskeho parlamentu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie