Denník N

Všetci vedeli o dlhoch Váhostavu, aj tak mu niekto požičal

Juraj Široký zachraňuje gigant Váhostav. Na úkor malých. Foto – TASR
Juraj Široký zachraňuje gigant Váhostav. Na úkor malých. Foto – TASR

Juraj Široký minulý rok našiel firmy, ktoré Váhostavu v problémoch požičali aj bez zálohy. Teraz by mal dokázať, že nepožičiaval sám sebe.

Andrea Slezáková je právnička a zastupuje viacero schránkových firiem, ktorým dlhuje Váhostav Juraja Širokého. Kto by jej videl do hlavy, vedel by jednoznačne povedať, či škrtanie dlhov Váhostavu je právne v poriadku.

Ak advokátka Slezáková preberá príkazy od Širokého ľudí, v poriadku to nie je. Ak jej klientom je niekto iný, kto si naozaj myslel, že pôžička zadlženému Váhostavu  je dobrý nápad, je všetko v poriadku.

S kým teda rokuje advokátka Slezáková, keď vybavuje záležitosti klientov z Cypru či Belize, ktorým ostal Váhostav dlžný? „Vzhľadom na to, že klienti ma nezbavili povinnosti mlčanlivosti, ktorú v zmysle zákona o advokácii mám, nemôžem vám poskytnúť požadované informácie,“ odpovedala Slezáková.

Dobré vzťahy

Ktoré schránky požičali Váhostavu:

  • Efelan Trading, Cyprus: 7 mil. eur
  • Ginostra Limited, Cyprus: 3 mil. eur
  • Synergy Continental, Belize: 3 mil. eur
  • Scarlatina Holding, Cyprus: 3 mil. eur
  • Lomark, registrovaná na Slovensku, matku má vo Veľkej Británii: 1,5 mil. eur
  • Pallizi Holdings, Cyprus: 2,5 mil. eur  

Váhostav opakuje, že nebyť peňazí od schránkových firiem, stavebný gigant by už dávno skrachoval, a to by potom všetci videli na účtoch oveľa menej peňazí než pri reštrukturalizácii.

Verejná je aj informácia, že pôžičky z Cypru a Belize pozháňal akcionár Váhostavu. Nový riaditeľ Váhostavu Moravčík vysvetľuje, že si už nemohli požičať od bánk, pretože sa nemali za úver čím zaručiť. Všetko cenné už majú banky v zálohe, dokonca aj akcie Váhostavu už založili za pôžičku v Poštovej banke.

Ak je to všetko pravda, Široký našiel firmy, ktoré Váhostavu požičali, hoci nie sú jeho, podnik už bol v zlej situácii a nemal ani úver čím založiť.

„Ja ich nepoznám. To by ste odo mňa veľa chceli,“ odpovedal riaditeľ Moravčík, koho teda akcionár Váhostavu na takú pôžičku nahovoril.

[poll id=“63″]

Posúvali úvery

Ako sa vlastne päť schránkových firiem z Cypru a Belize stalo dôležitými veriteľmi Váhostavu? V marci minulého roka najprv Váhostav úverom podporila schránka s názvom Efelan. Podľa zmluvy, ktorú vtedy podpísali, dohodu sprostredkoval Širokého Finasist.

Potom veľkú časť svojich pohľadávok Efelan v priebehu niekoľkých dní postúpil medzi ostatné schránky. „Akcionár zháňal úvery cez tieto spoločnosti. Na účty Váhostavu prichádzali finančné prostriedky od spoločnosti Efelan, ktorá neskôr previedla časť svojich pohľadávok na iné spoločnosti, o čom Váhostav informovala,“ potvrdil hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

To bolo v auguste, keď Váhostav ešte stále sľuboval, že dlhy určite mazať nebude, a presviedčal stavbárov, aby ďalej pracovali na diaľniciach len na dobré slovo.

Mesiac nato už firma priznala, že to s dlhmi nezvláda a musí ich preškrtať.

„Zrejme museli v podniku vedieť, že dlhy, ktoré majú, sú nad mieru, ktorú dokážu zvládnuť,“ myslí si Martin Turček z Transparency International.

Ak by sa ukázalo, že manažéri Váhostavu vedeli, že dlhy nezvládajú, a nekonali včas, môžu skončiť aj vo väzení. Pre trestný čin poškodzovania veriteľa už polícia rozbehla trestné stíhanie.

Navrchu sedí schránka

Zle by mohli dopadnúť aj vtedy, ak by sa ukázalo, že za schránkami nie sú ľudia blízki Širokému, ale Široký sám. Majiteľ Váhostavu by tým totiž získal v reštrukturalizácii zakázané výhody.

Ak by schránkové firmy patrili Širokému, nedostal by zďaleka naspäť 15 percent z úverov ako bežní veritelia, ale skôr nulu. Navyše by tým získal silnejšiu kontrolu nad hlasovaním veriteľov. Zákon totiž dáva spriazneným veriteľom menšie práva ako tým, ktorým podnik dlhuje, no nič iné s ním nemajú.

„Ak by sa preukázala spriaznenosť dlžníka a týchto veriteľov, neboli by to veritelia oprávnení v reštrukturalizácii hlasovať v rovnakej skupine ako ostatní nezabezpečení veritelia, ale musela by sa pre nich vytvoriť samostatná skupina. Samotné poskytnutie nezabezpečeného úveru vzbudzuje každopádne pochybnosti o možnom prepojení týchto veriteľov s dlžníkom,“ vysvetľuje advokát a konkurzný správca z advokátskej kancelárie bnt attorneys-at-law Vladimír Kordoš.

Laicky povedané, za normálnych okolností ten, kto je vlastnícky prepojený s dlžníkom, má oklieštené právomoci pri hlasovaní o výmaze dlhov. Napríklad by nemohol hlasovať ani o tom, ktoré firmy majú zastupovať všetky ostatné stovky veriteľov v takzvanom veriteľskom výbore. Už vôbec by na takéto kreslo nemal ašpirovať sám.

Veriteľský výbor je dôležitý, lebo navrhuje, ktoré dlhy a o koľko sa budú škrtať. Až o týchto návrhoch hlasujú na veľkom zhromaždení ostatní.

V prípade Váhostavu sedí vo veriteľskom výbore päť firiem. Medzi nimi je firma Lomark, ktorú formálne vlastní schránka vo Veľkej Británii. Od Váhostavu pýta Lomark 1,5 milióna eur.

Ďalší člen veriteľského výboru Váhostavu je Doprastav. Ten prešiel rovnakým odpisom dlhov len nedávno. V jeho výbore sedel zasa Váhostav. Majiteľa Váhostavu poznáme, je ním Juraj Široký, skutočný majiteľ Doprastavu sa skrýva.

Čo urobia bankári?

V 5-člennom veriteľskom výbore sú ešte tri banky. Odklepnú to, aby menší stavbári dostali 15 percent, zatiaľ čo ony samy zákonite uvidia všetky svoje „poistené peniaze“?

„Vždy sa snažíme hľadať možnosti záchrany činnosti spoločnosti. Z našich skúseností to prináša vyššie uspokojenie pohľadávok pre všetkých veriteľov, aj nezabezpečených, než v prípade konkurzu,“ zareagovala Tatra banka.

Banky v reštrukturalizácii riskujú len svoje meno. Mávajú dostatočné zálohy, dostanú sto percent toho, čo požičali. Ak vidia plán, podľa ktorého podnik čakajú nové vládne zákazky a odpúšťanie dlhov, je to pre ne dobrá správa.

Výnimkou bola v poslednom období len VÚB, ktorá nehlasovala za reštrukturalizačný plán Doprastavu. Zdržala sa, súhlas ostatných však stačil na to, aby sa plán pretlačil do finále.

„Keďže do navrhovaného plánu sa nezapracovali všetky podmienky, ktoré navrhovala VÚB banka ako člen veriteľského výboru, zdržali sme sa hlasovania. Konečné rozhodnutie o schválení plánu sa však nakoniec vždy uskutočňuje hlasovaním všetkých veriteľov a následným potvrdením plánu,“ povedala hovorkyňa banky Alena Walterová. Konkrétnejšie dôvody neuviedla.

Vo výbore Váhostavu sedia okrem Doprastavu, Lomarku a Tatra banky ešte Slovenská sporiteľňa a ČSOB.

Po tom, čo plán mazania dlhov tento týždeň vrátili stavebnému gigantu na dopracovanie, ten to spoločne so správcom už aj stihol urobiť.

„Išlo o technické pripomienky k obsahovej časti. Základné body plánu sa nemenili,“ povedal hovorca Váhostavu Tomáš Halán pre TASR.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie