Denník N

SNS naplno žiada Fica, aby odvolal Richtera

Robert Fico a Andrej Danko. Foto – tasr, Koláž – N
Robert Fico a Andrej Danko. Foto – tasr, Koláž – N

Aktualizované vo štvrtok – Andrej Danko sa dnes pre požiadavku odvolať ministra práce Jána Richtera stretne s Robertom Ficom a Bélom Bugárom.

Najskôr podpredsedníčka strany, teraz žiada odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer) aj poslanecký klub SNS. Vyplýva to z vyhlásenia jeho predsedu Tibora Bernaťáka, ktoré poslal po zasadnutí poslaneckého klubu SNS v stredu podvečer.

„Obraciame sa na pána Roberta Fica, predsedu vlády a predsedu politickej strany Smer, aby vyriešil tento pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera,“ napísal Bernaťák vo vyhlásení.

Andrej Danko ani vo štvrtok ráno nepovedal, ako budú poslanci SNS hlasovať na schôdzi o odvolávaní Richtera, ktorá sa začne o 15:00.

Danko sa ešte predtým stretne s premiérom Robertom Ficom a predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom a potomznovu zasadne poslanecký klub SNS. Danko hovorí, že svoje rozhodnutie oznámia až po druhej hodine popoludní.

„Chcem využiť tento deň na zodpovednú diskusiu s mojimi koaličnými partnermi,“ povedal Danko.

„Nechcem podliehať emóciám a heroickým výkrikom. Zodpovedne pristupujeme k všetkým veciam, máme za sebou deň otvorených dverí, predsedníctva v EÚ, nerobíme politiku senzácií,“ povedal Danko.

Ak by SNS hlasovala s opozíciou za odvolanie Richtera, porušili by koaličnú zmluvu a znamenalo by to zrejme koniec koalície. SNS sa môže vyhovárať na to, že koaličnú zmluvu vypovedala a ešte neuzavreli dodatok k nej, aj Danko však už hovoril, že koaličná zmluva medzičasom platí.

Tentokrát pritvrdil poslanecký klub

Doteraz sa poslanci jasne nevyjadrili, ako budú hlasovať. Možnosti sú napríklad, že odídu zo sály alebo že sa zdržia hlasovania. „Vzhľadom na všeobecne známe a dlhodobo medializované skutočnosti týkajúce sa fungovania a riešenia problémov ministerstvom práce presvedčená, že vládna koalícia si už ďalej nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti,“ vysvetľuje dôvody Bernaťák.

Odvolanie Richtera žiadala už aj podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. Aj ona žiadala, aby Fico ministra práce nahradil.

„Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ napísala Smolíková vo vyhlásení SNS ešte minulý týždeň.

Nepodržali ho ani ministri

V stredu o ministrovi rozhodovala vláda. Aj keď minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po rokovaní povedal, že sa ministri zhodli jednohlasne, podvečer Úrad vlády toto vyhlásenie opravoval.

Ministri za SNS totiž nehlasovali. „Na dnešnom rokovaní vlády ma pred hlasovaním o uznesení, týkajúcom sa ministra Jána Richtera, požiadala ministerka Gabriela Matečná o možnosť nezúčastniť sa na tomto hlasovaní spolu s ministrom Petrom Gajdošom. Túto požiadavku som rešpektoval a vzal som na vedomie, že ministri za Smer a Most-Híd uznesenie konsenzuálne schválili,“ píše v stanovisku Úrad vlády.

Fico v stredu na obed: Samozrejme, že Richtera neodvolám
(autor: Martina Koník)

Fico: Neodvolám ho

Premiér ale v stredu po rokovaní vlády vyjadril Richterovi podporu. „Samozrejme, že ho neodvolám,“ povedal premiér.

Na odvolávaní by sa podľa neho v parlamente nemal nik zúčastňovať. Navrhol, aby poslanci Smeru neprišli. „To je môj návrh. Je to výsmech,“ povedal premiér. „Minister Richter má moju absolútnu dôveru, je to človek, ktorý dosahuje fantastické výsledky,“ dodal.

Zastali sa ho aj ministri za Smer. Podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič na vyjadrenia Smolíkovej hovorí, že treba brať vážne slová predsedu SNS Andreja Danka. „Nemyslím si, že mu bola vyjadrená nepodpora zo strany koaličných strán,“ povedal Maďarič o Richterovi. „My zo strany SNS berieme ako podstatné slová predsedu,“ dodal.

Na výboroch sa zdržali

Poslanci SNS  sa v utorok na parlamentných výboroch, kde sa o Richterovi hlasovalo, buď zdržali, alebo sa výborov nezúčastnili.

„Neviem, ako sa zachovajú. Podstata je, aby minister nebol odvolaný hlasmi koaličných poslancov. Tam sa lámu ľady ohľadne koalície,“ povedal Maďarič. Odchod zo sály alebo zdržanie sa už taký problém podľa neho nie je.

SNS vyčíta Richterovi kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, ktorá sa ťahá už viac ako rok aj s podozreniami zo sexuálneho zneužívania mladistvých.

Deti sú stále v zariadení

Pred dvomi týždňami ministerstvo tvrdilo, že odoberie Čistému dňu akreditáciu. Má ju však dodnes a v galantskom resocializačnom zariadení sú aj klienti. Dôvodom má byť to, že deviati dospelí klienti chcú byť účastníkmi konania. „Všetko je v súlade s dodržiavaním zákona o správnom konaní,“ povedal hovorca Richtera Michal Stuška.

Ministerstvo podľa neho musí akceptovať pravidlá správneho konania. Situácia sa tak môže naťahovať ďalšie týždne, možno mesiace.

Podľa Stušku však nie je pravdepodobné, že by zariadeniu mohla akreditácia ostať. Na vykonateľnosť tohto rozhodnutia si však podľa neho treba počkať.

Ministerstvo, konkrétne kurátori však mohli požiadať, aby súdy rozhodli o premiestnení detí, no neurobili to. „Je to jeden z otvorených spôsobov. Už niekoľkokrát sme takýto inštitút využili, a ako vieme z minulosti, nie je vôbec zaručené, ako budú postupovať súdy a aká by bola reakcia kompetentných strán,“ povedal Stuška.

V minulosti sa proti takýmto rozhodnutiam súdov na premiestnenie odvolali aj prokurátori alebo rodičia klientov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie