Denník N

Fico varoval SNS, že ak padne minister, padne aj vláda (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prebieha mimoriadna schôdza k odvolaniu Richtera. Koaliční partneri netušia, ako sa zachová SNS.

Parlament rozhoduje o tom, či má Ján Richter skončiť ako minister práce. Schôdza sa začala po tretej popoludní. Robert Fico sa Richtera pred všetkými poslancami verejne svojho ministra zastal a krátko po tom poslanci Smeru zo sály odišli, rokuje sa tak bez nich. Zostal len minister Richter.

Z rokovania odišiel aj predseda SNS Andrej Danko a ani po začiatku rokovania nebolo jasné, ako sa zachovajú poslanci jeho strany a či budú hlasovať za pád Richtera. Smer ich opakovane varoval, že by to znamenalo koniec koalície.

Schôdza sa začala tým, že poslankyňa SaS Natália Blahová spočítala ministrovi Richterovi, prečo všetko by mal z vlády odísť. Práve Blahová ako prvá upozornila na dianie v resocializačnom zariadení Čistý deň a na podozrenia zo sexuálneho zneužívania maloletých.

Ficovo varovanie

Premiér Robert Fico ešte pred začiatkom schôdze na klube SNS varoval, že hlasovanie o ministrovi práce Jánovi Richterovi bude aj hlasovaním o dôvere vláde. Po prerušení rokovania klubu SNS to povedal jeho predseda Tibor Bernaťák. Je to podľa neho premiérovo konečné rozhodnutie.

„Situácia je vždy vážna, keď má koaličný partner pochybnosti. Tak to riešime. Keď vyriešime tieto pochybnosti, tak si myslím, že vieme fungovať ďalej,“ povedal pred schôdzou Béla Bugár. Bolo to po rokovaní koaličnej rady, Bugár však nechcel povedať, na čom sa dohodli.

Poslankyňa SNS Antošová: Vláda by nepadla

Poslanci SNS sa pred schôdzou vyjadrovali veľmi nejasne a nechceli povedať, ako budú hlasovať.

Najjasnejší postoj mala poslankyňa SNS Eva Antošová, hovorila, že zhruba polovica poslancov SNS je za to, aby Richter bol odvolaný. „Myslím, že by vláda nepadla, ani keby bol odvolaný minister Richter aj s našimi hlasmi,“ povedala.

Poslankyňa SNS Antošová verí, že hlasovanie proti Richterovi neznamená pád koalície
(autorka: Martina Koník)

Politici Smeru a Mosta: To by bol koniec koalície

Iný názor má podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Takto by koalícia podľa neho fungovať nemohla. Už skôr to hovorili aj členovia vlády za Smer – minister kultúry Marek Maďarič a vicepremiér Peter Pellegrini – ak by koaličný partner hlasoval za odvolanie ministra, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy a znamenalo by to koniec koalície.

Dnes to zopakoval aj poslanec Smeru Jaroslav Baška. Vláda podľa neho nemôže fungovať, ak Richtera odvolajú aj hlasmi SNS. Táto situácia nie je podľa neho bežná. „Neviem povedať, ako to dopadne,“ povedal.

Hrnčiar označil situáciu za adrenalínovú, keď sa ani pár hodín pred hlasovaním nevie, či koaliční poslanci nepodporia odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer). „Asi to nie je bežné, ale prináša to život.“

„Položte mi ľahšiu otázku. Neviem, všetko je nejasné,“ povedal podpredseda parlamentu Hrnčiar na otázku, či dnes Richtera poslanci odvolajú.

Antošová zo SNS hovorí, že by za Richtera mal prebrať zodpovednosť Smer. Ak niekto nominuje ministra „má s ním narabáť“, preto mal podľa nej pri Plavčanovi zasiahnuť Danko, ale nedostal priestor. Práca Richtera nie je podľa nej bohviečo. Vyjadrenia SNS k Richterovi podľa nej nie sú pomsta za Plavčana.

SNS podľa nej nie je strana, ktorá každý deň sa vyjadruje inak, „aj keď to tak z médií môže vyzerať“. Sú podľa nej za tým tvrdé rokovania. „To máte ako v manželstve, chvíľku to môžete ťahať tak, že ste slabší, ale partner sa nemôže zneužívať,“ povedala Antošová.

Koaliční partneri SNS: Richter dnes nebude odvolaný
(autorka: Martina Koník)

Odpoveď za Plavčana

SNS začala o odchode ministra práce Jána Richtera (Smer) hovoriť až potom, ako premiér Robert Fico odvolal ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) za pochybné rozdelenie eurofondov. Kauza Čistý deň, ktorá vyvoláva tlak na ministra práce Smeru, sa už ťahá jeden rok a SNS sa k nej až do odvolania svojho ministra nevyjadrovala.

Po Plavčanovom vynútenom odchode z vlády sa najskôr neoficiálne hovorilo o tom, že Danko chce, aby Smer Richtera vymenil. Ešte 25. augusta na tlačovej konferencii Danko s Ficom navonok pôsobili dojmom, že je všetko v poriadku, podľa informácií Denníka N však už boli medzi nimi napäté vzťahy. Na spoločnom stretnutí sa mali pohádať práve o Richterovi. Fico hovoril, že rokovania boli občas tvrdé, to, že Danko ho požiadal, aby Richtera odvolal z funkcie, verejne nepovedal.

Oficiálne to nepotvrdil ani Danko. V skutočnosti to bolo podľa zdrojov zo Smeru aj z SNS tak, že predseda Smeru Richtera na žiadosť predsedu SNS odvolať odmietol a Danko povedal, že v tom prípade bude SNS hlasovať za jeho odvolanie spolu s opozíciou.

Video: Fico v stredu: Samozrejme, že Richtera neodvolám
autorka: Martina Koník

Aj poslanec Smeru Ľubomír Petrák vidí za terajšími vyjadreniami SNS odplatu za Plavčana. „Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol minister Richter odvolaný,“ povedal Petrák.

Podstatné podľa neho je, aby nehlasovali za odvolanie Richtera. „To by bolo vážne porušenie koaličnej zmluvy, a koniec koalície. Ostatné alternatívy vnímam ako také, ktoré sú obvyklé v politike,“ povedal na to, ako bude hodnotiť, ak poslanci SNS odídu zo sály alebo sa zdržia.

Stupňujú tlak

Odvtedy SNS pritvrdila. Koncom augusta poslala podpredsedníčka SNS Eva Smolíková médiám stanovisko, kde priamo žiadala, aby Fico ministra práce odvolal. „Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho liknavosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ napísala v oficiálnom vyhlásení SNS ešte minulý týždeň.

Podpredseda Smeru Marek Maďarič na to reagoval, že vážne berú najmä slová predsedu SNS. Nedôveru Richterovi prejavili aj ministri za SNS Gabriela Matečná a Peter Gajdoš. Obaja sa v stredu na vláde nezúčastnili hlasovani o podpore Richtera.

Pár hodín potom, čo premiér Robert Fico na tlačovej konferencii Richtera obhajoval a povedal, že ho neodvolá, poslanecký klub SNS poslal stanovisko, kde ho opäť vyzvali, aby ministra práce odvolal. „Obraciame sa na pána Roberta Fica, predsedu vlády a predsedu politickej strany Smer, aby vyriešil tento pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera,“ napísal predseda klubu SNS Tibor Bernaťák.

Poslanci SNS Richtera nepodržali ani na parlamentných výboroch začiatkom týždňa. Keď sa malo hlasovať o postoji výboru k jeho odvolaniu, odišli, alebo sa hlasovania zdržali.

Poslankyňa SNS Eva Antošová na otázku, aký má názor na prácu ministra Richtera, povedala: „Bohviečo to nie je.“ Hovorí, že si ho ešte treba vypočuť. „V pléne bude mať pán minister dosť veľa možností sa obhájiť.“ Minister podľa nej nebol v kauze Čistý deň dosť ostražitý.

Predseda Danko je vo vyjadreniach zatiaľ zmierlivý. V pondelok pre Plus jeden deň povedal, že pre žiadneho ministra nemôže padnúť vláda. A to sa týka plošne všetkých. Preto zvažujeme, ako budeme postupovať pri Richterovi, pretože SNS nechce byť príčinou pádu tejto vlády.“

Paška Richtera nepodporil ani v apríli

Prvýkrát sa opozícia pokúsila odvolať ministra práce ešte v apríli. Parlament o tom rokoval 16 hodín, poslanci s emotívnymi vystúpeniami hovorili celú noc. SNS ho začiatkom apríla podržala. Za odvolanie bolo 57 poslancov, proti 68, dvaja nehlasovali.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška však proti jeho odvolaniu nehlasoval. Zdržal sa.

Poslanci SNS ho však neobhajovali, ako býva pri odvolávaniach ministrov zvykom. Richtera obhajovali len poslanci Smeru, počas dlhotrvajúcej rozpravy nevystúpil ani jeden poslanec SNS. Dokonca nedali ani faktickú poznámku, ide o možnosť dvojminútovej reakcie na rečníka.

Ani z Mosta-Híd nevystúpil nikto v prospech Richtera, len dvakrát reagovali na rečníkov faktickými poznámkami. V rozprave vystúpila len Alena Bašistová, ktorá je posledná poslankyňa Siete. Pri hlasovaní ho však podporili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie