Denník N

Kronika zvratov v koaličnej kríze: koľkokrát sa už Fico s Dankom uzmierili a zase rozhádali

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličná kríza trvá už presne jeden mesiac. Vypukla po tom, čo Andrej Danko 7. augusta nečakane vypovedal koaličnú zmluvu.

Koaliční politici počas mesiac trvajúcej krízy už obrátili toľkokrát, že v celom dianí nie je jednoduché udržať si prehľad.

Napriek sérii tlačoviek, na ktorých oznámili, že všetko je v poriadku a koalícia nemá alternatívu, spory naďalej eskalujú. Aké zvraty sme počas minulých týždňov už videli?

7. augusta: Danko vypovedal koaličnú zmluvu

Andrej Danko v pondelok krátko popoludní nečakane posiela do médií správu, že sa rozhodol vypovedať koaličnú zmluvu. „Sme v šoku, v prvom momente sme si mysleli, že je to vtip,“ reaguje jeden z politikov z vedenia Smeru, podobné vyhlásenie má aj Most-Híd.

Danko zaskočil aj vlastných poslancov: podpredseda strany Anton Hrnko sa novinárom zdôveril, že predsedníctvo strany dalo Dankovi mandát na takýto krok, ale považovali ho až za „najkrajnejšiu možnosť“.

Predseda SNS svoje rozhodnutie, ktoré urobil v čase zo dňa na deň väčšieho škandálu s eurofondmi na ministerstve školstva spravovanom nominantom Slovenskej národnej strany Petrom Plavčanom, zdôvodňoval nevyhnutnosťou nového nastavenia pravidiel v koalícii, ale aj rešpektovania programových priorít jednotlivých strán.

„Rozhodol som sa a Robert Fico vie, čo má robiť. Mňa nebude on dráždiť,“ hovorí ešte v ten deň Danko redaktorke Plus 1 deň a je jasné, že kríza môže byť vážnejšia.

Podpredsedovia SNS novinárom tiež hovoria, že nevylučujú ani predčasné voľby.

Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

8. augusta: Vláda chce pokračovať, oznamuje Bugár

Už na druhý deň sa koná koaličná rada, pred ktorou bolo cítiť napätie. Užšie vedenie Smeru rozhodlo, že nemieni Dankovi ustupovať; predseda SNS zasa obvinil mediálnych poradcov premiéra, že pomáhali opozícii škandalizovať ministra školstva Petra Plavčana.

Po rokovaní v hoteli Bôrik predstúpil pred novinárov len predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Lídri podľa neho dospeli k dohode, že pre túto koalíciu neexistuje alternatíva a chcú spolu pokračovať. Na ničom konkrétnom sa však nedohodli, stretnúť sa mali o pár dní.

Kríza eskaluje. SNS dokonca tvrdí, že Smer spolupracuje s opozičným hnutím OĽaNO. „Je na počudovanie, ako môže hnutie OĽaNO-Nova disponovať tajnými materiálmi z úradu vlády,“ uviedla strana.

Robert Fico demonštratívne navštevuje ministerstvo obrany, ktoré vedie nominant SNS Peter Gajdoš, aby mu dal najavo, že mu mieni hovoriť do nákupov novej obrannej techniky.

SNS posiela novinárom zoznam svojich požiadaviek voči koalícii. Sú medzi nimi 13. a 14. plat bez odvodov, zriadenie slovenských aerolínií, investičné stimuly do kúpeľníctva či požiadavka, aby „ministri verejne nekomentovali prácu svojich kolegov“.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) či ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) túto žiadosť SNS označili za neprijateľnú.

Andrej Danko a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

11. a 14. augusta: Fico neprichádza, Danko sa uráža

Novinári aj politici očakávajú, že koalícia sa zmieri na plánovanej piatkovej koaličnej rade. Premiér Fico však prekvapivo oznámi, že na ňu nepríde, a vysvetlí to zdravotnými dôvodmi. Koaličnú radu zrušia a prichádza víkend.

Vo vláde čakajú, ako zvládne svoj ohlásený pondelkový brífing minister školstva Peter Plavčan, ktorého problémy stáli na začiatku celej krízy. Plavčan pod paľbou otázok novinárov veľmi nepresvedčil, Dankovo správanie zasa verejne kritizujú niektorí významní politici Smeru, napríklad Martin Glváč.

Predseda poslaneckého klubu Smeru povedal, že Dankove požiadavky voči koalícii netreba brať veľmi vážne. „Treba skôr počkať na stanovisko kontrolných zložiek na ministerstve školstva, lebo, ako ste iste postrehli, problém nie je hodnotový, ale začal sa kauzou na ministerstve školstva.“

Andrej Danko sa opäť uráža a v pondelok 14. augusta esemeskou ruší svoju účasť na koaličnej rade na Bôriku, ktorá sa mala konať na druhý deň.

15. augusta: Lídri sa prekvapivo dohodli

V utorok je však opäť všetko inak. Koalícia posiela prekvapivé vyhlásenie, ktorým novinárom oznamuje, že sa spolu dohodli aj bez koaličnej rady.

„Berúc na zreteľ výsledky včerajších a dnešných konzultácií, plánovanú koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť,“ napísal úrad vlády vo vyhlásení. Podľa dokumentu sa strany dohodli aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve, ktorý žiadala SNS.

Premiér Robert Fico novinárom vzápätí odkázal, že spory v koalícii sú žabomyšie vojny. „Počkajte, veď ide život ďalej, zajtra je vláda, prenesme diskusiu tam, kam patrí, prenesme diskusiu na úroveň politických strán, bude aj koaličná rada,“ povedal.

Denník N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

16. augusta: Fico odstavil Plavčana, Danko videl podraz

Pokoj v koalícii trval opäť iba deň. Premiér Fico narýchlo zvolal brífing, ktorý si naplánoval ešte pred Dankovou tlačovkou o 13. plate, a predsedu parlamentu vyzval, aby mu dal návrh na nového ministra školstva. Od Petra Plavčana očakáva demisiu.

Andrej Danko premiérovu tlačovku sleduje zo záznamu počas rozhovoru s reportérmi .týždňa. „Podrazil ma,“ hovorí pred novinármi pri pohľade na obrazovku, kde mu premiér oznamuje, že má stiahnuť Plavčana.

Podvečer Danko čiastočne Ficovi ustupuje a oznamuje, že Plavčan naozaj skončí. Novinárom potom šéf SNS hovorí, že potrebuje čas. „Budem štyri dni preč, budem rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii,“ tvrdí.

Štyri dni sa nakoniec natiahli na necelý týždeň, počas ktorých z SNS začali presakovať informácie, že strana bude žiadať koniec ministra práce Jána Richtera.

Foto N – Tomáš Benedikovič

22. augusta: Obežník namiesto zasadnutia

Ďalšia eskalácia. Andrej Danko odmieta, aby pred rokovaním koaličnej rady zasadla vláda, a zakazuje svojim ministrom, aby išli na jej pravidelné rokovanie. Fico však oznamuje, že niektoré body neznesú odklad, a vládu aj tak zvoláva.

Danko hrozí pádom koalície, premiér nakoniec problém vyrieši šalamúnsky. Vláda nezasadla osobne, ale rokovala „per rollam“, teda formou obežníka. Premiér si tak na diaľku nechal schváliť mandát na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Trpezlivosť už stráca Bugárov Most-Híd. „Odkazovanie požiadaviek jednotlivých strán cez médiá považujeme za nezrelý politický marketing. Vyzývame na korektnú koaličnú spoluprácu tak, ako sme sa dohodli na začiatku,“ napísala strana médiám.

Andrej Danko však v rozhovore pre Plus 7 dní oznamuje, že nemá záujem položiť vládu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

24. a 25. augusta: Opäť pokoj, ale s „refreshom“

Andrej Danko po rokovaní predsedníctva SNS oznámil, že chce zostať v politike a s koalíciou vyrokovať nové pravidlá pre novú koaličnú zmluvu.

Zároveň však vyhlásil, že vláda potrebuje „refresh“, a to aj v personálnych oblastiach. „Máme záujem na serióznej spolupráci, že si aj niektorí podpredsedovia koaličných strán musia uvedomiť, kde je ich hranica vyjadrovania,“ povedal.

Na druhý deň zasadá koaličná rada, po ktorej sa na tlačovke objavili všetci traja lídri spolu. Vládna koalícia pokračuje ďalej, ohlasuje sebavedomo Robert Fico.

Danko novinárom odmietol odpovedať na otázku, či žiadal odchod ministra práce Jána Richtera. „Prepáčte, ja som nie naučený tak žiť, bavíme sa o veciach, ktoré sú veľmi citlivé, ale platí, že každá strana je zodpovedná za svojho ministra,“ tvrdil.

Podľa informácií Denníka N však Danko naozaj Richterov pád žiadal.

Foto N – Tomáš Benedikovič

30. augusta: Časť SNS naozaj chce Richterovu hlavu

Mier v koalícii trval opäť len krátko. Podpredsedníčka SNS Eva Smolíková ako prvá z vedenia Dankovej strany oficiálne priznala požiadavku, že Richter by nemal byť ministrom práce.

„Sme presvedčení, že premiér by mal prijať zodpovednosť aj za tohto člena vlády, podobne ako to bolo pri ministrovi školstva. Dostatočným dôvodom na jeho nezotrvávanie vo funkcii ministra by mala byť jeho pomalosť pri riešení kauzy Čistý deň,“ povedala Smolíková. Takéto stanovisko aj so zvukovou nahrávkou poslala SNS do médií.

Minister kultúry Marek Maďarič ešte v ten istý deň varoval, že ak SNS zahlasuje za Richterov pád počas mimoriadnej schôdze parlamentu, bude to koniec koalície. Smer následne oznámil, že Richter má ich plnú podporu.

Na druhý deň sa Fico s Bugárom a Dankom síce objavili na spoločnej tlačovke, venovali sa však platom v školstve.

Andrej Danko neodpovedal na otázku, či bude odvolanie ministra Jána Richtera podmienkou SNS na zotrvanie v koalícii, ani ako budú hlasovať pri jeho odvolávaní. „Ak príde situácia, keď to budem vedieť zodpovedať, tak vám to zodpoviem.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

6. septembra: SNS vyzýva Fica, aby Richtera odvolal

Koaličná kríza je zrejme na vrchole. Poslanecký klub SNS v predvečer odvolávania Richtera v parlamente oficiálne vyzval premiéra Fica, aby ho sám odvolal.

„Obraciame sa na pána Roberta Fica, predsedu vlády a predsedu politickej strany Smer, aby vyriešil tento pretrvávajúci a neudržateľný problém personálnou zmenou na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera,“ napísal klub vo svojom vyhlásení.

SNS poslala stanovisko do médií v ten istý deň, keď Fico jasne Richterov pád odmietol.

„Samozrejme, že ho neodvolám,“ povedal premiér. „Minister Richter má moju absolútnu dôveru, je to človek, ktorý dosahuje fantastické výsledky,“ dodal.

Danko na druhý deň pár hodín pred schôdzou hovorí, že nemajú jasné rozhodnutie, ako budú postupovať. Stretáva sa s Ficom a Bugárom, potom s poslaneckým klubom.

Video: Poslankyňa SNS Antošová verí, že hlasovanie proti Richterovi neznamená pád koalície (autorka: Martina Koník)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie