Denník N

Istropolis kúpili developeri Immocap a YIT, zatiaľ nehovoria, čo s ním spravia

Istropolis na Trnavskom mýte. Foto N – Tomáš Benedikovič
Istropolis na Trnavskom mýte. Foto N – Tomáš Benedikovič

Noví majitelia Istropolisu tvrdia, že budovy aj okolie potrebujú revitalizáciu, na projekt chcú vypísať medzinárodnú súťaž.

Odborárom sa podarilo predať bratislavský Istropolis, novým majiteľom sú developeri Immocap a YIT.

Čo bude s kultúrno-kongresovým centrom a obrovským areálom postaveným v časoch socialistického Československa, zatiaľ nie je úplne jasné. Obaja developeri tvrdia, že je príležitosťou na vytvorenie moderného multifunkčného priestoru, v ktorom chcú zachovať aj kultúrno-spoločenskú funkciu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„V tejto chvíli by bolo predčasné hovoriť o konkrétnom zámere; verejnosť budeme priebežne informovať o budúcich krokoch. Projekt, ktorý plánujeme na tomto mieste, bude mestotvorný projekt regionálneho významu,“ hovorí riaditeľ Immocapu Martin Šramko.

Immocap Group postavil blízko Istropolisu nákupne centrum Central a do prenájmu dostal aj podchod Trnavské mýto, ktorý plánuje zrekonštruovať.

Noví majitelia tvrdia, že nehnuteľnosť aj priestor Trnavského mýta je dlhodobo zanedbaný a zaslúži si revitalizáciu. O budúcnosti Istropolisu a okolia chcú ešte diskutovať. „Uvedomujeme si, že lokalita si zaslúži kvalitný mestotvorný projekt regionálneho významu a v tejto súvislosti uvítame zodpovednú, širokú diskusiu s prispením odbornej aj laickej verejnosti,“ vraví riaditeľ YIT Milan Murcko.

Najskôr chcú majetok prebrať, analyzovať a spraviť prípravné práce, potom vyhlásia medzinárodnú architektonickú súťaž.

Developeri nezverejnili, za koľko Istropolis kúpili; tajnosti počas príprav obchodu robili aj odborári.

Odborár Emil Machyna hovorí, že sumu zverejnia neskôr, keď bude obchod úplne uzavretý.

V minulosti sa odborárom nedarilo Istropolis predať, ponúkali ho príliš draho. Ponuka mestskej časti Nové Mesto vo výške 150 miliónov korún (necelých 5 miliónov eur) odborárom v roku 2002 nestačila. Teraz odbory podľa informácií Denníka N pýtali aspoň dvakrát toľko, no mohlo to byť aj viac.

Nákupné centrum Central je oproti Istropolisu. Foto – TASR

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý ešte koncom júna záujemcov varoval, že búranie Istropolisu nedovolí. Kusý hovorí, že konanie na úrade môže naťahovať aj roky. Budova má podľa neho architektonickú aj historickú hodnotu a je v nej najväčšia sála na Slovensku s kapacitou do 1300 ľudí. „Je to jedna z najhodnotnejších stavieb, ktorá poskytuje kultúrne vyžitie Bratislavčanom,“ povedal.

Kusý je momentálne v predvolebnej kampani, kandiduje na bratislavkého župana.

O budúcnosť Istropolisu sa zaujíma aj primátor mesta Ivo Nesrovnal. „Bývalý Dom odborov a jeho okolie považujem za jeden z kľúčových verejných priestorov v Bratislave, ktoré sú v zlom stave, ale zároveň sú veľkou príležitosťou zlepšiť život nielen v okolí, ale v celom meste,“ napísal na Facebooku.

Primátor pozval nových majiteľov na stretnutie, chce vedieť, aké majú s budovou a jej okolím plány.

„Toto územie má veľký a nevyužitý potenciál a verím, že noví majitelia budú mať záujem o korektnú spoluprácu s mestom, našimi inštitúciami a aj mestskou časťou.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie