Denník N

Na vlastných ľudí útočil nervovým plynom, Baššára Asada aj tak označujú za víťaza

Futbalový fanúšik s portrétom Baššára Asada na štadióne v Teheráne. Irán je spolu s Moskvou hlavným spojencom sýrskeho prezidenta. Foto – TASR/AP
Futbalový fanúšik s portrétom Baššára Asada na štadióne v Teheráne. Irán je spolu s Moskvou hlavným spojencom sýrskeho prezidenta. Foto – TASR/AP

Hoci OSN potvrdila, že sýrsky prezident útočil chemickými zbraňami, volanie po jeho konci utíchlo. Za útoky na civilistov kritizovali vyšetrovatelia aj Rusko a koalíciu vedenú USA.

V ten istý deň, ako vyšetrovatelia OSN potvrdili, že sýrsky diktátor Baššár Asad útočil chemickými zbraňami na vlastných občanov v Chán Šajchúne, iný predstaviteľ svetovej organizácie zhrnul tristnú situáciu v Sýrii po šesť a pol roku občianskej vojny.

Sýrska opozícia by si podľa vyjednávača OSN pre Sýriu Staffana de Misturu mala uvedomiť, že túto vojnu proti Baššárovi Asadovi nevyhrala. Na otázku, či sýrsky prezident vyhral, odvetil, že provládne sýrske jednotky síce postupujú, ale nikto sa ešte nemôže považovať za víťaza.

Vzhľadom na to, z čoho všetkého Asada vinia ľudskoprávne organizácie a západné či izraelské tajné služby, sa však Asad za víťaza považovať môže. Napriek vážnym podozreniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti je stále pri moci a medzinárodný súd proti nemu je, so zohľadnením jeho spojenectva s Ruskom, v nedohľadne.

A to napriek tomu, že podľa prominentnej členky vyšetrovacej komisie Carly del Ponteovej je dôkazov, že spáchal vojnové zločiny, dosť.

Prokremeľské propagandistické kanály okamžite začali spochybňovať správu vyšetrovateľov OSN, a namiesto toho, aby odsúdili používanie chemických zbraní, verdikt označili za PR proti úspechom ruskej vojny proti teroristom z Dáišu. A viac než chemickým zbraniam sa venovali náletom, ktorými medzinárodná koalícia pod vedením USA zavinila množstvo civilných obetí a ktoré sa v správe takisto spomínajú.

Podľa Misturu sa však za výrazný úspech bude považovať len situácia, keď sa vo vojnou zmietanej krajine nájde konsenzus pre dlhodobé politické riešenie. Inak Sýria zostane stále visieť v gerilovej vojne bez šance poriadne zrekonštruovať krajinu.

Čo sa píše v správe

V situácii, keď bude v Sýrii aj naďalej vládnuť Baššár Asad, si to veľmi ťažko predstaviť. Stačí si zhrnúť drastickú správu vyšetrovateľov OSN, ktorú zverejnili tento týždeň v stredu.

Zostavili ju na základe rozhovorov so 43 svedkami, satelitných snímok, fotografií a videí. Z dôkazov vyplýva, že útok podniklo lietadlo Su-22, ktoré v konflikte využíva iba sýrska armáda.

„Vláda Sýrie pokračovala v útokoch chemickými zbraňami proti civilistom na opozíciou kontrolovaných územiach. Tým najhorším prípadom je použitie nervového plynu sarín v Chán Šajchúne, ktorý v apríli zabil desiatky ľudí, najmä ženy a deti,“ píše sa v správe vyšetrovateľov OSN.

Po útoku v Chán Šajchúne. Foto – TASR/AP

V rokoch 2013 až 2017 zdokumentovali 25 incidentov, keď sa použili chemické zbrane. Minimálne 20 z nich mala podľa OSN na svedomí sýrska armáda. Fakt, ktorý ruskí diplomati a prokremeľské médiá odmietajú vidieť. A správu jednoducho nálepkujú ako propagandistickú. Taktika popierania vychádza Moskve vo vojne na Donbase, kde napriek dôkazom odmieta, že by mala vojakov a vlastné zbrane.

Lekár Abdel Hay Tennari, ktorý ošetroval obete po sarínovom útoku v Chán Šajchúne, je napriek tomu rád, že Asadov režim volajú na zodpovednosť. „Počas posledných troch rokov použil chemické zbrane často, no keďže má Asad za sebou silnú podporu Ruska, nemyslím si, že niekto proti nemu niečo podnikne,“ citoval ho Financial Times.

Sýrske sily na viacerých miestach zabíjali aj chlorínom a spolu s ruskými jednotkami pokračovali v útokoch na nemocnice.

Zabíjali aj Američania

Správa zároveň spomína i nálety medzinárodnej koalície proti Dáišu pod vedením Spojených štátov, ktoré takisto mali na svedomí množstvo obetí a neprebehli v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. To je problém, na ktorý upozorňujú aj medzinárodné ľudskoprávne organizácie.

Najviac sa spomína Al-Džin v oblasti Aleppo, keď pri útoku vedľa mešity dve rakety Hellfire zabili 38 ľudí. Američania sa vtedy bránili, že útočili na bojovníkov Dáišu, no podľa šéfa vyšetrovacej komisie Paula Pinheira tomu nič nenasvedčovalo. Tým, že neurobili všetko pre ochranu života civilistov, podľa neho porušili medzinárodné právo.

Snaha Západu vyhnúť sa tomu, že sa ponorí do ďalšieho konfliktu na Blízkom východe, Asadovi vyhovuje.

Asad sa smeje

„Jeho víťazstvo je v situácii, keď záujem o Sýriu opadá, čoraz pravdepodobnejšie,“ napísal Guardian. Podľa britského denníka to vidno aj na scvrkávajúcej sa finančnej podpore sýrskej opozície a rovnako aj na obrúsení rétoriky volajúcej po konci sýrskeho diktátora podozrivého z ťažkých zločinov.

Ani britská diplomacia už toľko nehovorí o nutnosti Asadovho odchodu z prezidentského paláca a volá po „pragmatickom realizme“. Rovnako Turci zabudli na svoje odhodlanie – v situácii, keď sa snažia zastaviť bojujúcich Kurdov pri svojich hraniciach.

„Teraz sa Sýria ešte viac zmení na teritóriá ovládané vojenskými vodcami (warlords). Keď sa každý bude pozerať inde, bude to peklo. A nikdy sme si nemysleli, že to môže byť ešte horšie,“ povedal pre Guardian Hadži Saúd, jeden z rebelských lídrov, zo svojho tureckého exilu.

Asad podľa západných tajných služieb stále pokračuje vo výrobe chemických zbraní; to je zrejme dôvod, prečo izraelské lietadlá v noci na štvrtok útočili na sýrske ciele. Mohli údajne zasiahnuť fabriku na chemické zbrane neďaleko mesta Hamá v centrálnej Sýrii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie