Denník N

Klus rešpektuje dohodu kandidátov, podporu Smeru Lunterovi považuje SaS za predčasnú

Martin Klus. Foto – TASR
Martin Klus. Foto – TASR

Kandidát na župana Martin Klus z SaS potvrdil záväzok, že ak záverečné prieskumy verejnej mienky ukážu iného najsilnejšieho demokratického kandidáta, vzdá sa v jeho prospech.

Kým prieskumy neukážu, kto je skutočne najsilnejším protikandidátom Mariana Kotlebu (ĽSNS) v Banskobystrickom kraji, poslanec SaS Martin Klus bude robiť všetko pre to, aby voličov presvedčil, že jeho program a tím sú to najlepšie pre kraj.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko dnes v Banskej Bystrici odmietol špekulácie niektorých médií, ktoré podľa neho „spochybňujú náš úprimný záujem o porážku extrémizmu a jeho kandidáta“.

Pustili sa do Smeru

Galko kritizoval Smer, podľa neho totiž najsilnejšia vládna strana predčasne podporila nezávislého kandidáta Jána Luntera. Považuje to za „typickú kulehu tejto skorumpovanej strany“. Podpredseda SaS zároveň ocenil, že Lunter sa znovu prihlásil k občianskej kandidatúre, čím podľa neho potvrdil miesto medzi kandidátmi demokratickej alternatívy voči extrémizmu.

Foto N

„Podpísal som memorandum, ktoré ma zaväzuje spoločne s ostatnými signatármi nájsť najvhodnejšieho kandidáta. Nikde nie je napísané, že to musím byť ja. Môj plán je rokovať s tými, ktorí majú záujem sa dohodnúť, a na prelome septembra a októbra sa stať najsilnejším kandidátom alebo ho podporiť,“ vyhlásil Klus, ktorý podľa doteraz zverejnených prieskumov nepatrí k favoritom volieb. V Banskobystrickom kraji má záujem o post župana 17 kandidátov, v prieskumoch doteraz najsilnejší vychádzal Kotleba a Lunter.

Kandidáti sa čoskoro stretnú

Ján Lunter v stredu ponúkol ostatným demokratickým kandidátom, že sa môžu pripojiť k záverečnému prieskumu, ktorý si objednáva u agentúry Focus. Ten na konci septembra ukáže, aký má Lunter volebný „výtlak“. Nevylúčil ani ďalší prieskum od inej akreditovanej agentúry.

„Je férové, aby sme sa posadili za okrúhly stôl, a ponuku zvážime. Predpokladám, že už tento týždeň sa viacerí kandidáti – páni Mičev, Lunter, Greksa a predpokladám, že aj pán Juhaniak – stretneme a budeme sa ponukou zaoberať,“ povedal Klus a dodal, že preferuje dve agentúry, ale nebráni sa tomu, aby jednou z nich bol Focus, ktorý len nedávno obvinil z toho, že sa jeho anketárka snažila zmanipulovať prieskum v prospech Luntera.

Kritika jednokolovej voľby

Galko kritizoval aj zmenu systému volieb z dvojkolových na jednokolové. „Ukazuje sa, aké nehorázne bolo to, čo urobili vládne strany jednokolovými voľbami… Stali sa nie hrádzou, ale bránou k extrémizmu.“ V prípade dvojkolových volieb prvé kolo mohlo byť „úžasnými primárkami“ – namiesto toho teraz demokratickí kandidáti musia medzi sebou uzatvárať dohody.

Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Klus upozornil aj na to, že ani jedna z vládnych strán, ktoré presadili jednokolové voľby, nepostavila v Banskej Bystrici vlastného kandidáta.

„Mohli sme byť všetci, voliči aj ja, v oveľa komfortnejšej situácii, ako sme dnes. Stačilo jediné: keby vládne strany neobetovali kraj ľuďom, ktorí sú mentálne zabudnutí v 30. rokoch minulého storočia, a to tým, že zrušili dvojkolovú voľbu županov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie