Denník N

Nicholsonová dostala dokument z polície, ktorý hovorí o korupcii Andreja Danka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredsedníčka parlamentu tvrdí, že policajná listina mohla slúžiť aj na vydieranie predsedu SNS zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) v rozprave k odvolávaniu ministra práce Jána Richtera (SaS) vyhlásila, že dostala utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka.

„Ide o informáciu od zdroja, ktorý polícia vyhodnotila najvyšším stupňom dôveryhodnosti – A1. Podľa kriminálnej informácie by mal byť predseda parlamentu Andrej Danko zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva,“ povedala Nicholsonová. Informácia je z 19. augusta 2016.

„Sú dve možnosti ako tento dokument, ktorý spĺňa všetky formálne náležitosti, vznikol – buď ide o fabrikát informácií, ktorý vznikol na politickú objednávku za účelom vydierať predsedu Národnej rady, alebo ide o štandardný postup pracovníka NAKA, ktorý sa dopracoval k informáciám o korupcii pána Danka v spolupráci s ďalšou osobou, ktorá je spájaná s asistenciou pri prerozdeľovaní eurofondov a ktorá podniká s osobami, ktoré stoja vo finančnom pozadí predsedu Andreja Danka,“ povedala poslankyňa.

SNS o hlasovaní o odvolaní Richtera a policajnom dokumente na Danka. Autorka: Martina Koník

SNS o Kaliňákovi nehovorí

Podpredsedníčka parlamentu podala trestné oznámenie a pýta sa, či polícia urobila všetko preto, aby prípad za rok vyšetrila. Zároveň sa pýta, či informácia neslúžila na vydieranie Danka.

„Tak sa teda pýtam, aj predsedu parlamentu, či je tento dokument dôvodom, pre ktorý Danko nemal odvahu žiadať koniec Kaliňáka, ktorý bol po Bašternákovi pripravený na tácke, on bol naservírovaný. Celé Slovensko očakáva, že padne ten Kaliňák a predsa to ten Danko neurobil, nenašiel odvahu,“ povedala.

Andrej Danko a Robert Kaliňák počas schôdze o odvolávaní Jána Richtera. Foto N – Tomáš Benedikovič

„V kancelárii som pozerala, ako si pán Kaliňák sadol vedľa pána Danka, čo sa ho pýtal ten Kaliňák, čo mu hovoril? Andrej, ty si rozmysli, ako zahlasujete,“ dodala Nicholsonová.

Dokument dostal aj Denník N

Podobný dokument niekto poslal pred dvoma týždňami aj do redakcie Denníka N. Podľa informácií denníka ide o skutočný dokument zo systému polície. Redakcia ho odovzdala orgánom činným v trestnom konaní, keďže bol označený pečiatkou „vyhradené“ a mohlo tak ísť o utajovanú skutočnosť.

Kriminálna informácia je dokument, ktorý vzniká po stretnutí operatívca s jeho zdrojom. Ide o podozrenie o trestnom čine tak, ako mu to povedal jeho zdroj. Zdroj v informácii nie je pomenovaný, jeho meno je v zalepenej obálke a môže sa k nej dostať iba obmedzený okruh ľudí za prísnych podmienok.

Kriminálna informácia, ktorú dostal Denník N, je označená kategóriou A1. Znamená to, že pre policajta, čo ju napísal, ide o najdôveryhodnejší zdroj, ktorého informácie sa v minulosti vždy potvrdili.

Ani to ešte neznamená, že je pravdivá. Zdroj môže policajta aj zavádzať. Po každej takejto informácii by malo nasledovať založenie operatívneho spisu a následne sa rozbieha oficiálne trestné konanie. Denník N pri odovzdávaní dokumentu požiadal orgány činné v trestnom konaní o stanovisko a preverenie toho, či policajti podozrenia riadne vyšetrili. 

Andreja Danka sa redakcia opýtala, či ho v súvislosti s eurofondmi niekedy kontaktovala polícia. Reagoval, že nikdy.

Redakcia má aj ďalšie operatívne dokumenty, ktoré súviseli s vyšetrovaním firmy Anext, ktorej predstaviteľ sa spomína aj v danej kriminálnej informácii. Na základe toho Denník N zverejnil článok o tom, že polícia má už rok vážne podozrenia o korupcii pri prerozdeľovaní eurofondov, ale nikoho neobvinili. Naopak – došlo k prerozdeleniu prostriedkov a na základe podozrení z netransparentnosti musel v auguste odísť z funkcie minister Peter Plavčan, čo vyvolalo vládnu krízu.

„Operatívno-pátraciu činnosť polícia nekomentuje zo zákonných dôvodov, ako napríklad ochrana osobných údajov, zásada prezumpcie neviny, ochrana utajovaných skutočností, ochrana obchodného, bankového, daňového, poštového alebo telekomunikačného tajomstva, prípadne z dôvodu zmarenia ďalšieho konania,“ napísalo pred dvoma týždňami policajné prezídium.

Dokument spomína aj konkrétnu firmu, ktorá o eurofondy žiadala. Milióny však nedostala. Denník N ju kontaktoval, zatiaľ sa vyjadriť odmietla.

SNS: O dokumente sme nevedeli

Podpredseda SNS Jaroslav Paška povedal, že v SNS o existencii kriminálnej informácie nevedeli. „Nebudeme to komentovať, nech to rieši podľa zásad, ktoré sú všeobecne známe, nech to rieši polícia,“ povedal.

„Nič také, ani sa nám to nezdá byť korektné,“ reagoval na to, či o tom vedeli. Podľa neho sa budú zaujímať o to, ako to bolo vyšetrované. S Dankom klub o informácii podľa neho nehovoril. „Zatiaľ nie, ale dostali sme informáciu, že to odznelo.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Slovensko

Teraz najčítanejšie