Denník N

Babiš chce vládnuť, aby nemusel do basy

Blízki spojenci Andrej Babiš a Miloš Zeman. Foto – TASR
Blízki spojenci Andrej Babiš a Miloš Zeman. Foto – TASR

Favorit českých volieb dúfa, že bude po voľbách dosť dôležitý, aby jeho trestné stíhanie skončilo pod stolom.

Andrej Babiš má pravdu, že o jeho osude, a nielen v politike, rozhodnú českí občania v októbrových parlamentných voľbách. Len je pre neho teraz ešte dôležitejšie, aby ich vyhral s čo najvyšším náskokom.

Najhorší slovenský export do Česka mohol v stredu pokojne sám hlasovať za svoje zbavenie imunity. Jednak vedel, že o ňu aj tak príde, takže ho toto gesto nič nestálo. Hlavne však má spočítané, že hlasovanie súčasného parlamentu, ktoré umožnilo jeho trestné stíhanie za celkom zjavný dotačný podvod, má len dočasný význam a že najlepšiu šancu vyhnúť sa base nemá pred súdom, ale tým, že k súdu nakoniec ani nedôjde.

Do volieb sa o jeho prípade nerozhodne a do nového parlamentu bude opäť zvolený. Tým sa jeho imunita obnoví a konanie proti nemu sa zastaví do ďalšieho hlasovania už nového parlamentu o opätovnom zrušení imunity. A ak bude mať šťastie, dovtedy sa politické a parlamentné pomery v Česku radikálne zmenia a už ho na trestné stíhanie nevydajú.

Na to potrebuje, aby jeho hnutie vyhralo voľby tak, aby sa bez neho nedala zostaviť žiadna vláda alebo aby mohol koalíciu sám zostavovať s pomocou krajnej pravice a ľavice: strany dnes kovaného českého nacionalistu Tomia Okamuru a komunistov.

Alebo aby primäl k zmene názoru niektorú z demokratických strán, ktoré sa teraz tvária, že je pre ne spoluvláda s obvineným Babišom nepredstaviteľná. Po voľbách sa však ich predstavivosť náhle a nevídane rozšíri, prídu reči o potrebe politickej stability, bude sa stavať hrádza proti extrémistom a nepredstaviteľným sa naopak stane to, aby stabilitu a hrádzu ohrozovalo to, že súdy budú popoťahovať lídra hlavnej vládnej strany.

Všetci totiž majú jasno v tom, že Babišovo ANO nie je štandardná partaj, ale osobný majetok spomínaného oligarchu. Štandardná strana by podobný problém vyriešila tým, že by obvineného lídra vymenila za iného. V prípade jediného majiteľa to však nejde. ANO existuje a môže ísť do vlády len s Babišom na čele, bez neho „strana“ ani jej ostatní politici nie sú ničím.

A Babiš v takomto prípade dopadne ako jeho slovenský kolega Kaliňák. Bude si spokojne užívať, že stojí nad zákonom, lebo mu to dovolili naivní a frustrovaní voliči plus nezvládnuteľná túžba ďalších strán mať podiel na moci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie