Denník N

Schôdza o Richterovi: Fico je stále šéf, Danko stíchol a vzťahy v trojkoalícii za veľa nestoja

Andrej Danko a Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Ján Richter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odvolávanie ministra práce Jána Richtera bolo zatiaľ najväčšou koaličnou drámou. SNS do poslednej chvíle nechcela povedať, ako bude hlasovať.

Vo štvrtok si v Národnej rade slabšie povahy chvíľami mohli myslieť, že koalícia Smer-SNS-Most skončí. Premiér Robert Fico povedal, že ak SNS pomôže opozícii odvolať ministra práce Jána Richtera, vláda skončí. Podpredseda Smeru a verný spojenec Fica napokon vo vláde zostáva, v hlasovaní Richter získal 65  proti 61 hlasom. Štrnásti poslanci sa zdržali, SNS tak ukázala svoju nespokojnosť.

Keď odvolávali Richtera v apríli, za jeho odchod bolo 57 poslancov, 68 bolo proti, dvaja nehlasovali.

Ako odvolávali Richtera (autorka: Martina Koník)

 

Čo ukázala mimoriadna schôdza o vzťahoch v koalícii?

• Fico je pánom situácie a ministra mu jeho partner odvolávať nebude. Poslanci klubu SNS potom mohli verejnosti len predostrieť verziu o tom, ako im premiér na návšteve ich poslaneckého klubu sľúbil, že ich kritické pripomienky k Richterovi vypočul a sľúbil im, že to s ministrom práce napravia. Poslankyňa SNS Antošová povedala, že sa zlepší komunikácia, rokovali aj o dodatku koaličnej zmluvy, kde by chceli mať 13. plat či zaručenie sociálneho postavenia rodín.

• Danko sa k odvolaniu Richtera celý deň nevyjadroval. Aj keď odchod ministra žiadala Slovenská národná strana, predseda strany za celý deň nič konkrétne nepovedal. Ani po rokovaní klubu SNS neprišiel povedať konečné stanovisko. SNS žiadala odchod Richtera a personálny refreš, nestalo sa, strana nepresadila, čo chcela.

• SNS držala všetkých, aj Smer, do poslednej chvíle v napätí – to bolo maximum, na čo si trúfla. Od deviatej rána sa poslanci SNS vyjadrovali k odvolávaniu, nikdy však nepovedali, ako konkrétne zahlasujú. Poslankyňa Eva Antošová dokonca povedala, že polovica klubu SNS je za Richterov odchod. Do 19.00 nebolo jasné, ako sa koaličný partner zachová.

• Richter je dôležitejší ako Plavčan. O ministrovi školstva a nominantovi SNS premiér rozhodol sám a povedal, že musí skončiť. Keď to isté žiada SNS, neodvolá ho a postaví otázku tak, že buď Richter ostane, alebo padne vláda.

Foto N – Tomáš Benedikovič

• Vzťahy medzi Smerom,  Mostom-Híd a SNS nie sú dobré, a to trojkoalícia ešte nemá za sebou ani polovičku zo štyroch rokov, ktoré by mali spolu vydržať. Vidieť to na vyjadreniach poslancov. Ľudia zo Smeru a z Mosta-Híd nechcú odpovedať, či stále považujú SNS za zodpovedného koaličného partnera.

• Dohody neplatia nielen v koalícii, ale ani v SNS. Na tlačovej konferencii o 19. hodine poslanci SNS nechceli povedať, ako sa dohodli, že budú hlasovať. Ich predseda Andrej Danko pre pluska.sk však už predtým povedal, že sa zdržia.

 

Foto N – Tomáš Benedikovič

• Fico útočil na opozíciu, držal sa dlhoročnej taktiky hovoriť o nej len s opovrhnutím. Poslancov Smeru vyzval, aby sa na schôdzi nezúčastňovali, pretože „je o ničom“ a má len robiť zle. „Vláda nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať,“ povedal a poslanci Smeru vypochodovali z rokovacej sály.

• Aj SNS nakoniec otočila odvolávanie Richtera proti opozícii. Poslankyňa Antošová povedala, že „ nebudú robiť radosť Sulíkovi a spol“. Europoslanec a predseda SaS Sulík sedel na balkóne, odkiaľ SNS zvestoval, že ak Richter neskončí, preferencie Slovenskej národnej strany veľmi utrpia.

• Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) povedala, že polícia má informáciu o tom, že predseda SNS Andrej Danko je  podozrivý z korupcie. Poslankyňa tvrdí, že listina mohla slúžiť aj na vydieranie Danka ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podpredseda SNS Jaroslav Paška reagoval, že sa na to budú pýtať a zistia si, ako postupovala polícia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie