Denník N

Kriminálnu informáciu o Dankovi preveruje inšpekcia ministerstva vnútra

Andrej Danko a Robert Kaliňák v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko a Robert Kaliňák v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15:00. Inšpekcia podľa jej riaditeľa preskúma, či policajti riadne vyšetrili podozrenie o predsedovi SNS aj únik utajovanej skutočnosti.

Kriminálnu informáciu, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka, už skúma inšpekcia ministerstva vnútra. Potvrdil to jej riaditeľ Milan Lučanský.

„Je to pridelené do vyšetrovania a zaevidované ako utajovaná písomnosť,“ povedal Lučanský.

Informáciu vo štvrtok počas mimoriadnej schôdze o Jánovi Richterovi zverejnila podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová z SaS. Rovnaký dokument získal pred dvoma týždňami aj Denník N a odovzdal ho orgánom činným v trestnom konaní.

Video: O kriminálnej informácii hovorila v parlamente Lucia Nicholsonová (autorka: Martina Koník)

 

Prečo Danko nežiadal odchod Kaliňáka?

Nicholsonová sa v parlamente spýtala, či informácia neslúži na vydieranie Andreja Danka ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer).

„Tak sa teda pýtam, aj predsedu parlamentu, či je tento dokument dôvodom, pre ktorý Danko nemal odvahu žiadať koniec Kaliňáka, ktorý bol po Bašternákovi pripravený na tácke, on bol naservírovaný. Celé Slovensko očakáva, že padne ten Kaliňák, a predsa to ten Danko neurobil, nenašiel odvahu,“ povedala Nicholsonová vo štvrtok v rozprave.

„Minister vnútra kriminálnou informáciou NAKA nedisponuje a ani nemá dôvod ňou disponovať, keďže nie je orgán činný v trestnom konaní. O jej existencii sa dozvedel z médií,“ napísal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Andrej Danko na otázku neodpovedal, podpredseda SNS Jaroslav Paška povedal, že o informácii v SNS predtým nepočuli. „Na poslaneckom klube predseda túto tému otvoril. Hovoril, že koluje nejaký materiál, ale že čo sa týka vierohodnosti, je to podvrh, falzifikát,“ povedal SME poslanec SNS Dušan Tittel.

Aj o provízii

Dokument hovorí, že Danko odporúča žiadateľom o eurofondy konkrétneho človeka, na ktorého sa majú obrátiť, aby bol projekt schválený. Zároveň majú tomuto človeku odovzdať 10-percentnú províziu.

Operatívec informáciu označil najvyšším stupňom dôveryhodnosti, ani to však neznamená, že je pravdivá. Nasledovať malo operatívne rozpracovanie a neskôr riadne vyšetrovanie.

Informácia je z augusta 2016. Denník N dostal aj ďalšie operatívne informácie, ktoré sa týkajú spoločnosti Anext. Hoci polícia o podozreniach vedela, doteraz nebol pre prideľovanie eurofondov na školstve nikto obvinený. Z funkcie musel odísť minister školstva a nominant SNS Peter Plavčan.

Video: Ako poslanci SNS utekali pred odvolávaním Richtera (otázky o kriminálnej informácii na konci; autorka: Martina Koník)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie