Denník N

Študentka zvíťazila vo fotosúťaži s fotkou bezdomovca: Poďakuje aj za obyčajný úsmev

Mária Dvorščíková vyhrala v súťaži FotoROZKVET s fotografiami muža s ťažkým životným osudom. Foto – Mária Dvorščíková
Mária Dvorščíková vyhrala v súťaži FotoROZKVET s fotografiami muža s ťažkým životným osudom. Foto – Mária Dvorščíková

Keď sa dopočula o jednej z tém tohtoročnej súťaže FotoROZKVET s názvom Sídliskový príbeh, spomenula si na bezdomovca. Spočiatku sa však obávala, ako na jej nápad zareaguje.

„Toho pána som si všimla už pred pár rokmi, väčšinou sedával pred predajňou Lidl v Považskej Bystrici. Keď som sa dozvedela témy na tohtoročný FotoROZKVET (a medzi nimi bol Sídliskový príbeh), hneď som si spomenula naňho a na jeho ‚sídliskový príbeh‘,“ hovorí šestnásťročná Mária Dvorščíková z Prečína. S fotografiou bezdomovca zvíťazila v miestnej fotografickej súťaži vo svojej kategórii.

Súťaže sa zúčastnila už štyrikrát; raz získala čestné uznanie, neskôr bola aj tretia.

Tento rok v jej kategórii išlo o zachytenie života a diania na mestskom sídlisku, ku ktorému dokázala pridať aj životný príbeh bezdomovca.

Obavy boli zbytočné

Spočiatku sa obávala, ako pán, ktorého chcela osloviť, zareaguje. „O svojom pláne som povedala kamarátke Agáte Gažovej, a keď súhlasila, vybrali sme sa ho pohľadať do mesta. Obavy, čo nám na to povie, boli veľké, ale potom som si povedala, že za opýtanie nič nedám. Keď sme k nemu prišli, hneď nás milo privítal: ‚Dievčatá, vitajte v mojej kancelárii!‘“

Opýtala som sa ho, či by mu neprekážalo, keby som s ním spravila pár fotiek a poslala ich do súťaže. Ochotne súhlasil. „Popritom s humorom poznamenal, že ho fotím ako hollywoodsku hviezdu. Pri odchode sme mu darovali jedlo ako menšiu pomoc a zároveň poďakovanie za ochotu,“ spomína na ich stretnutie.

Márii sa páčilo, ako sa oslovený pán k nim správal. „Zaujalo ma na ňom najmä to, že aj napriek svojmu ťažkému životu je optimista a za všetko ďakuje. Aj za úplne obyčajný úsmev, čo si v dnešnej dobe ľudia veľmi nevážia.“

Oslovený pán a Agáta Gažová pred nákupným centrom M Park v Považskej Bystrici. Foto – Mária Dvorščíková

Fotografuje od trinástich

Mária začala fotografovať už ako trinásťročná. „Boli sme zo školy na exkurzii v Londýne, a keďže som sa tam vtedy dostala prvýkrát, chcela som si na pamiatku nafotiť zopár záberov,“ spomína.

„Keď som prišla domov a s rodinou sme si prezerali fotografie, neboli až také na zahodenie a viacero ľudí mi ich chválilo. Tak som si povedala, že to skúsim vo FotoROZKVETe. A získala som čestné uznanie. To ma nakoplo a odvtedy sa fotografovaniu venujem naplno.“

Mária študuje na Pedagogickej a sociálnej akadémii Turčianske Teplice, odbor učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo. „Fotografovaniu sa chcem venovať zatiaľ len ako koníčku. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.“

Za Máriou sa v kategórii Sídliskový príbeh umiestnil na druhom mieste Jakub Kadurík za súbor fotografií z bikeparku WUPA a na tretej priečke Mikuláš Illéš s fotografiou s názvom Budúcnosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie