Denník N

Na Ďurďovskom výstreku, finále hasičskej ligy, čakajú tisíce divákov. Predvedie sa im 120 družstiev

Ilustračné foto – FB DHZ Ďurďové
Ilustračné foto – FB DHZ Ďurďové

V malej obci Ďurďové očakávajú na hasičskej súťaži tisíce ľudí, súčasťou podujatia budú aj koncerty.

V Ďurďovom, jednej z najmenších obcí v okrese Považská Bystrica s iba 144 obyvateľmi, sa bude v sobotu opäť konať finále Slovensko-moravskej hasičskej ligy. Ide o súťaž, ktorá funguje už od roku 2003. Podujatie nie je určené iba fanúšikom súťaží dobrovoľných hasičov – organizátori pripravili aj kultúrny program.

O Ďurďovský výstrek je každý rok veľký záujem. „Asi pred troma rokmi sme uzavreli štartovaciu listinu na čísle 120, aj keď každý rok máme pripravených náhradníkov v prípade, ak by sa náhodou uvoľnilo miesto,“ hovorí Ľuboš Samul z DHZ Ďurďové.

„Súťažné družstvá majú každý rok záujem a vždy sa môžeme tešiť na nových súťažiacich, aj keď zväčša ide o starých známych. Minulý rok k nám zavítal Radíkov, ženy z Českej republiky, ktoré si aj odniesli prvé miesto. Tento rok prídu muži z SDH Opošenice. Obe spomínané družstvá sú účastníkmi najvyššej hasičskej ligy – českej extraligy. V septembri nás už trochu tlačí aj čas, keďže sa zvykne už skôr stmievať, a tak sme začiatok súťaže tento rok posunuli na 8.30 h,“ dodal.

„Do budúcna uvidíme, či zvýšime počet družstiev na 130, ale v tom prípade by sme museli obmedziť aj prípravu základne na štarte. Každý rok si to musíme prehodnotiť,“ vysvetľuje Samul.

V Ďurďovom očakávajú príchod zopár tisícov divákov, ich počet však dosť závisí aj od počasia. „Keď je pekne, účasť narastá, keďže sa snažíme prilákať divákov rôznymi predstaveniami kapiel a známym moderátorom,“ hovorí. Tento rok bude akciu moderovať Milan „Yetti“ Kováčik a Matej Sajfa Cifra.

Poobede vystúpi Pavol Hammel, večer Caliber X a Divokej Bill. Po koncertoch nasleduje celonočná diskotéka.

Samul hovorí, že k popularite súťaže v Ďurďovom prispieva aj internetové vysielanie cez Fire TV: „Každý rok narastá sledovanosť. Minuloročnú súťaž si pozrelo takmer 14-tisíc divákov.“

„Keďže ide o finále, už samotné vyhodnotenie je iné ako na ostatných súťažiach. Máme pripravený časový harmonogram, keď má byť dané družstvo pripravené na štarte, čiže si aj divák vie pozrieť, kedy ide na štart jeho obľúbené družstvo,“ hovorí Samul.

Príprava podujatia bola pre organizátorov náročná. „Museli sme pripraviť terén pre súťažiacich – od celoročnej starostlivosti o trávnik až po nápis ‚ĎURĎOVÉ‘ na dráhe pre súťažiacich. Ďalej sme zháňali brigádnikov, zabezpečovali občerstvenie a manažovali samotnú prípravu, aby všetko klaplo tak, ako má. Nie je to len o príprave týždeň pred udalosťou, ale o snahe každého člena a aj nečlena DHZ Ďurďové,“ hovorí Samul.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie