Denník N

SNS odmieta menšie tresty za marihuanu, ide proti programovému vyhláseniu vlády

foto - TASR/AP
foto – TASR/AP

Ministerstvo spravodlivosti dokončuje drogovú reformu z programového vyhlásenia vlády, SNS sa ozvala, že zmenu nepodporí.

Ministerstvo spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) v tichosti pripravuje malú revolúciu v tom, ako sa bude z trestnoprávneho hľadiska posudzovať marihuana. Z návrhu nového zákona vyplýva, že ľudí s malým množstvom „trávy“ by policajti už nezatvárali do ciel a nemuseli by sa báť o budúcnosť pri podmienečných trestoch.

Ministerstvo dokončuje návrh zákona, podľa ktorého by napríklad gram marihuany nebol trestným činom, ale iba priestupkom. Prehrešky mladistvých by riešila kuratela podľa odporúčaní ministerstva práce.

Návrh sa mal už v najbližšom čase dostať do medzirezortného pripomienkového konania, no z plánov možno nič nebude. Koaličná SNS Andreja Danka už vopred avizuje, že zmenu nepodporí.

Lucia Žitňanská a Andrej Danko. Foto – N, Tasr

„Slovenská národná strana nepodporí návrh pani ministerky spravodlivosti,“ povedala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová pre denník SME.

Po koncesionárskych poplatkoch marihuana

Slovenská národná strana tak ide proti programovému vyhláseniu vlády, v ktorom koaličné strany sľúbili riešenie „aplikačných problémov v súvislosti s postihovaním drogovej trestnej činnosti, konkrétne s určovaním množstva omamných a psychotropných látok…“

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že ich návrh vychádza striktne z programového vyhlásenia. Zatiaľ nehovorí, ako sa zachová v prípade, ak ho SNS nebude chcieť podporiť. „Finálnu verziu ešte nemáme hotovú. Nemá zmysel debatovať o niečom, čo ešte nie je na stole. Na to bude dosť času, keď bude návrh v pripomienkovom konaní,“ vraví hovorca ministerstva Peter Bubla.

Nie je to prvýkrát, čo sa SNS búri proti programovému vyhláseniu vlády. Vlani vláda prerušila rokovanie o dohodnutom zvýšení koncesionárskych poplatkov, keď ministri zo Slovenskej národnej strany odmietli návrh podporiť. Minister kultúry Marek Maďarič vtedy pre spory hrozil demisiou, koncesionársky poplatok sa dodnes nezvýšil.

Most chce návrh presadiť aj tak

SNS nechcela komentovať, čo presne jej prekáža a ako by chcela návrh zmeniť.

„Keď je nejaký bod súčasťou koaličného vyhlásenia vlády, tak tam sme na silnom zázemí, takže určite to ideme presadiť tak či onak,“ hovorí podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz. Programové vyhlásenie je podľa neho ale niekedy vágne, naopak koaličné rokovania musia mať presný obsah. „Uvidíme, na čom presne sa dá dohodnúť,“ vraví Ravasz.

foto – Flickr.com

Poslanec za Smer Róbert Madej hovorí, že je predčasné robiť nejaké závery. „Budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sa našlo akceptovateľné riešenie pre všetky koaličné strany.“

Ministerka Žitňanská odmieta, že by išlo o dekriminalizáciu. Aj nové pravidlá by boli v porovnaní s Českom ešte stále pomerne prísne.

Za marihuanu iba pokuta

„Držba určitého malého množstva bude priestupkom, keď páchateľ priestupok zopakuje viackrát, pôjde už o trestný čin,“ povedala SME. Ak by niekoho polícia chytila s malým množstvom drogy, mohol by dostať pokutu až 165 eur.

Dekriminalizáciu malého množstva drogy pre vlastnú potrebu podporuje aj generálna prokuratúra. Jaromír Čižnár už pred štyrmi rokmi kritizoval nesprávny prístup polície k drogám a to, že rovnako vykazujú „človeka prichyteného s dvoma cigaretami marihuany a rovnako drogového dílera“.

Dnes je to tak, že aj za malé množstvo marihuany môže odsúdený dostať aj niekoľkoročný podmienečný trest – čo sa zapisuje do registra trestov a môže to napríklad spôsobiť, že si mladý človek ťažšie hľadá prácu. Pri ďalšom súde potom môže ísť za mreže.

V praxi už niektorí sudcovia postupne ustupujú od prísnych trestov. Hoci stále prevažujú podmienečné tresty, súdy trestali aj finančným trestom či povinnými prácami a ak zistili, že polícia získala dôkazy – teda marihuanu nezákonne a nemala oprávnenie na prehliadku, obvineného nepotrestali vôbec.

„Som za dekriminalizáciu držby menšieho množstva marihuany, respektíve za dekriminalizáciu marihuany vôbec,“ hovorí sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko.

Sudca má v odborných kruhoch autoritu, v posledných mesiacoch sa často vyjadruje k sporným právnym témam a upozornil napríklad aj na zvláštne postupy v prípadoch súvisiacich s kauzou Bašternák.

Šamko hovorí, že stíhanie za jeden či tri jointy je zbytočná represia. Trestné právo by podľa neho malo byť vyhradené iba na najzávažnejšie porušenia zákona.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie