Denník N

Úspešný príbeh Spišského Hrhova sa dostal až do New York Times

Slovensko je v New York Times aj v pozitívnom svetle.
Slovensko je v New York Times aj v pozitívnom svetle.

Jeden z najznámejších svetových denníkov sa bol pozrieť, ako dokážu obyvatelia a samospráva zlepšiť spolužitie s rómskou komunitou a ako vyzerá úspešná práca starostu v ťažkých podmienkach.

Známy príbeh úspešnej integrácie Rómov vo východoslovenskom Spišskom Hrhove si všimol aj prestížny americký denník New York Times.

V rozsiahlej reportáži z obce, v ktorej je starostom Vladimír Ledecký, denník opisuje, ako Rómovia v čase jeho nástupu do úradu žili v chatrčiach bez elektriny, takmer všetci boli nezamestnaní a pätina detí chodila do takzvaných špeciálnych škôl, kde ich málo naučili a oddelili od ostatných detí.

Dostali sa aj na vysokú školu

Nezamestnanosť Rómov teraz podľa New York Times klesá k 20 percentám, žiadne deti neposielajú do špeciálnych škôl a traja mladí Rómovia študujú na vysokej škole.

Denník opisuje, ako sa po nástupe Ledeckého a ďalších mladých poslancov miestneho zastupiteľstva od roku 1998 niekdajšie nelegálne rómske obydlia postupne menili na tehlové domy; drevené sochy a farebné mozaiky vyzdobili nové komunitné centrum, pribudlo kúpalisko a park. Do obce začali postupne prichádzať noví obyvatelia.

„Vzťahy medzi etnickými Slovákmi a Rómami sú v Spišskom Hrhove lepšie ako v iných okolitých obciach,“ píše denník.

V New Yorku si všímajú neofašistov

Okrem optimistických slov starostu Ledeckého a splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza však denník pripomína aj rasistických kotlebovcov a ich protirómske protesty proti „spoločenským parazitom“.

V New York Times si kotlebovcov všimli aj pred rokom v texte o ich „samozvaných vlakových hliadkach“ a o silnejúcich neofašistoch písali noviny aj na jar tohto roka v texte Európski neofašisti sa vynárajú z tieňa.

Autor aktuálneho textu o Spišskom Hrhove Rick Lyman bol na Slovensku aj počas študentských protikorupčných protestov, o ktorých tiež písal. „Veľkosťou sa to s Rumunskom nedá porovnávať, ale to ani nie je možné. V Rumunsku bolo v uliciach cez jeden víkend až 700-tisíc ľudí; ak by išlo demonštrovať toľko ľudí na Slovensku, bola by to takmer tretina dospelých obyvateľov,“ uviedol vtedy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie