Denník N

Rusi prepisujú históriu: Ivan Hrozný nebol až taký hrozný, očiernil ho Západ

Wikimedia/CC
Wikimedia/CC

Minister kultúry otvorene priznáva, že organizátori výstavy prijímajú rady z Kremľa. Alžbeta I. bola podľa neho oveľa krutejšia ako cár.

V Rusku sa objavuje čoraz viac muzeálnych expozícií, ktoré históriu prezentujú tak, aby  z nej Rusi vyšli v čo najlepšom svetle. Majú podporu Kremľa.

V Manéži, výstavnej hale neďaleko Kremľa, videlo výstavu o dynastii Rurikovcov štvrť milióna ľudí.

Denník New York Times napísal, že jej hlavným motívom bolo, že Rusko je už po stáročia pod útokom síl zvonka, že proti útočníkom pomáha jednota a že o Rusku sa stále šíria nepravdivé legendy.

Jednou z nich má byť aj to, ako Západ opisuje vládu ruského cára zo 16. storočia Ivana Hrozného. Jeho vláda bola poznačená krviprelievaním, vojnami, brutalitou cárskej tajnej služby aj jeho záchvatmi agresivity a paranoje, pri ktorých často útočil aj na vlastnú rodinu.

Zabil svojho dediča a kandidáta na trón Ivana, bol krutý k manželkám. Zaslúžil sa však aj o hospodárske povznesenie Ruska, podporoval umelcov.

Politika, nie história

Výstava zdôrazňuje, že správy o cárovej krutosti sú prehnané a že Rusko bolo za jeho vlády obeťou obchodnej blokády zo strany Západu.

Historik Nikita P. Sokolov tvrdí, že autori výstavy nemajú pre takéto tvrdenia oporu v historických dokumentoch. Podľa neho nebola krutovláda Ivana Hrozného výmyslom Západu, ale historickou skutočnosťou.

Výstava podľa neho nesprávne uvádza aj informácie o obchodnej blokáde. „Toto je čisto politická výstava, nie historická,“ dodáva.

Výstava bola trhákom. Organizovala ju Ruská vojenská historická spoločnosť, vznikla len pred tromi rokmi a má podporu Kremľa.

Jej cieľom je „ochraňovať hodnoty vlastenectva a posvätnú povinnosť ochraňovať našu domovinu, národnú hrdosť a lojalitu k našim koreňom.“

Spoločnosť pomáhal zakladať minister kultúry Vladimir R. Medinskij, jej rozpočet nie je známy.

Múzeum gulagu medzitým zatvorili

Medinskij otvorene priznáva, že historici, čo pracujú pre spoločnosť, prijímajú rady z Kremľa.

„Veľmi potrebujeme také príkazy z Kremľa. Sú veľmi správne,“ hovorí. On sám je presvedčený, že výraz Ivan Hrozný sa zle prekladá. Lepšie by bolo, keby sa používal pojem Ivan Prísny.

Tvrdí, že anglická kráľovná Alžbeta I. bola oveľa krutejšia ako cár.  Alžbeta I. a Ivan Hrozný sa poznali, vymieňali si korešpondenciu.

Ruská vojenská historická spoločnosť organizuje aj iné výstavy. Je 7o rokov od ukončenia druhej svetovej vojny, príležitostí je mnoho.

Na jednej z nich sa podľa New York Times významne informuje o nacizme na Ukrajine, ale veľmi málo o pakte Molotov – Ribbentrop, ktorý až do nemeckej invázie do Ruska v roku 1941 robil z Moskvy a Berlína spojencov.

Historici, ktorým sa takéto upravovanie histórie nepáči, upozorňujú, že kým štát podporuje pochybné projekty, pre nedostatok peňazí museli zatvoriť múzeum gulagu Perm-36.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie