Denník N

Kandidát na košického župana: Nemám toľko peňazí ako Raši, za Smeru kraj zatuchol a zaspal

Kandidát opozície na košického župana Rastislav Trnka. foto - FB Rastislava Trnku
Kandidát opozície na košického župana Rastislav Trnka. foto – FB Rastislava Trnku

Rastislav Trnka je kandidátom širokej koalície opozičných strán SaS, OĽaNO, Nova, KDH, Šanca a aj s podporou poslanca Zsolta Simona na post košického župana.

Hlavný súboj o post košického župana zrejme zvedú Richard Raši a Rastislav Trnka. Kandidát opozície Trnka rozpráva, že:

  • na financovanie kampane Richarda Rašiho by sa mal niekto pozrieť;
  • ako chce meniť kraj so starostom Spišského Hrhova Vladom Ledeckým či s Otom Žarnayom; 
  • čo si myslí o premiérovi Robertovi Ficovi a ako by s ním spolupracoval;
  • prečo odišiel z SDKÚ a potom aj zo Siete;
  • prečo nemá kandidát Kotlebu v Košickom kraji šancu.

Vyzvali ste v Košickom kraji Smer, ktorý tam je tradične silný. Prečo má také postavenie?

Veľa ľudí v Bratislave zabúda na východ – je pre nich ďaleko. Smer sa to snaží využiť, to, že je tu najmenej práce, najhoršie podmienky na život a podobne. Snaží sa takýchto ľudí podchytiť a darí sa mu byť silným.

Roky je košickým županom Zdenko Trebuľa (Smer). Aký je podľa vás?

Keď som oznamoval svoju kandidatúru, povedal som, že idem kandidovať aj preto, lebo sa tento kraj nerozvíja správnym smerom. Košický kraj treba rozhýbať, lebo počas vlády Zdenka Trebuľu, ktorý tu je už dvanásty rok, kraj zatuchol a zaspal.

Čo sú jeho najzávažnejšie problémy? Čo nerobil alebo čo robil zle?

Nevenoval sa oblastiam, ktoré tento kraj trápia. Nezamestnanosť riešil veľmi málo, školstvo je spolitizované. Nerieši sa rómska problematika, ktorú by kraj vedel efektívnym spôsobom s pomocou obcí vyriešiť. Na tieto veci mám odborných garantov a veríme, že by sa to dalo vyriešiť.

Čo hovoríte na kandidatúru Richarda Rašiho?

(smiech) Prajem mu veľa šťastia.

To je všetko?

Čo mám na to povedať? Máme rozdielne pohľady na rozvoj mesta či kraja a občania budú musieť štvrtého novembra rozhodnúť, kto z nás dvoch má lepšiu víziu.

Raši má veľkú kampaň, súdiac podľa počtu bilbordov v kraji. Máte informácie, čo robí okrem tých bilbordov?

Chodím medzi ľudí, komunikujem s nimi, stretávam sa so starostami a čo robí môj protikandidát ma nezaujíma. Robia klasickú smerácku kampaň. Je zbytočné sledovať ho podrobne.

Kandiduje z postu primátora Košíc. Akým je podľa vás primátorom?

Košice pod jeho vedením nedostali všetko. Za tie peniaze, ktoré prišli do projektov ako Európske hlavné mesto kultúry, Európske mesto športu a podobne, by sme tu mohli mať oveľa viac.

Keď sa stretávate so starostami, podnikateľmi a občanmi kraja, aký majú názor na primátora Košíc Rašiho?

Mnohí z nich nechcú verejne povedať, čo si naozaj myslia, lebo Raši je členom strany, ktorá do veľkej miery ovláda dotácie, granty, eurofondy a tieto peniaze pomáhajú ich obciam. V súkromí však zaznieva dosť často, že ten dojem, ktorý sa okolo môjho protikandidáta buduje, je mnohokrát úplne iný ako v skutočnosti.

Ak by ste sa predsedom kraja stali, museli by ste spolupracovať aj s predsedom vlády Robertom Ficom. Aký je podľa vás politik?

Mám dlhodobo kritický pohľad na stranu Smer a obzvlášť na pána predsedu. Myslím si, že túto krajinu vedie zlým smerom, nevyužíva potenciál, ktorý tu je.

Ako by ste s ním spolupracovali?

Určite sa nebudem hádzať o zem, že sa s ním budem musieť stretnúť, ale viem, že sa nezhodneme v niektorých veciach ohľadom riadenia tejto krajiny. Myslím si, že kraj sa môže rozvíjať aj napriek tomu, že nebudem mať dobrý vzťah s predsedom vlády. To by sme tu potom museli mať vládu jednej strany, čo sme už niekoľko rokov mali a videli sme výsledok. Nie je to pre túto krajinu to správne riešenie.

foto – FB Rastislava Trnku

Ak neuspejete v krajských voľbách, budete kandidovať o rok za primátora Košíc?

Túto otázku sa ma pýtajú aj moji ľudia z tímu, že či sa zamerať na Košice, aby to malo čo najväčší efekt v budúcoročných voľbách alebo sa zamerať na celý kraj. Moja odpoveď je vždy kraj, pretože chcem vyhrať tieto voľby. Teraz sa nezamýšľam, čo bude o rok. Táto kampaň ma totiž dosť fyzicky vyčerpáva. Zatiaľ si neviem predstaviť, že by som kandidoval na primátora Košíc. Chcem dotiahnuť našu víziu pre kraj do úspešného konca.

Nie je vaša kandidatúra súčasťou toho, že mierite do vyššej politiky? Nechcete kandidovať možno aj v predčasných voľbách?

Túto možnosť som už mal, SDKÚ a Sieť mi už kandidatúru do parlamentu ponúkli, ja som to však odmietol. Zatiaľ sa touto otázkou vôbec nezaoberám. Sústredím sa Košický kraj a myslím si, že mojou úlohou je presadiť víziu pre tento kraj. Neriešim parlamentné voľby, ktoré, napriek všetkému, si myslím, budú až v roku 2020.

Vy aj Richard Raši ste spojení s kauzou okolo parkovacej firmy EEI, aj keď z opačných koncov – vy to kritizujete. Čo sa stane s parkovaním v Košiciach a firmou EEI, ak vyhrá primátor Košíc?

Súvisí to s tým, že v parlamente účelovo zmenili zákon. Primátor môže poveriť svojho námestníka riadením mesta na minimálne jeden rok, čo je podľa mňa v rozpore s demokratickými princípmi. Čo bude nabudúce? Zvolíme si primátora, on odíde po mesiaci, vyberie si námestníka a ten bude štyri roky riadiť mesto bez riadneho zvolenia vo voľbách? Čiže minimálne ten rok to bude určite rovnaké, ako to je teraz.

Aj napriek tomu, že sa očakáva odstúpenie mesta od zmluvy s EEI?

Aj to je možné. Ak sa to tak stane, tak to bude z dôvodov, na ktoré upozorňujem už dávno. Aj NKÚ už konštatoval, že je zmluva neplatná, lebo v čase, keď sa táto zmluva uzavrela, nemala oporu v zákone. Robím všetko pre to, aby o tom, či zmluva je alebo nie je platná, rozhodoval súd a verím, že sa potom definitívne potvrdí celá pravda. Potom už pán primátor bude niesť celú zodpovednosť za to, čo spôsobil. Lebo päť rokov vyberať od Košičanov aj Nekošičanov parkovné „načierno“, aj napriek tomu, že boli niekoľkokrát na to upozornení, to je vrchol drzosti.

Prečo by mali ľudia voliť vás a nie Richarda Rašiho?

V prvom rade, kandidujem s víziou, s ktorou chcem rozhýbať zamestnanosť, školstvo, problematiku sociálne odkázaných v Košickom kraji, a preto mám odborný tím tvorený pánom Jozefom Ondášom, garantom pre ekonomiku, Otom Žarnayom, ktorý vedie pracovnú skupinu pre školstvo a Vladom Ledeckým, ktorý má skúsenosti s prácou s Rómami. Jozef Ondáš založil v Košiciach T-Systems a následne dotiahol sem do IT Valley ďalšie firmy a vytvoril niekoľko tisíc pracovných miest. To všetko urobil bez toho, aby za to získal nejakú funkciu. Toto je podľa mňa cesta, akou treba ísť. Pritiahnuť firmy a pomôcť šikovným ľuďom získať prácu.

Poďme teda rozobrať jednotlivé vaše body a začnime zvyšovaním zamestnanosti. Ako vie dať samosprávny kraj prácu svojim občanom?

Vyššie územné celky, tak ako aj všetky obce, sú samospráva, nie štát. To znamená, môžu robiť všetko, čo im zákon nezakazuje. Samospráva je tu na to, aby ľuďom pomáhala, aby mali vyššiu kvalitu života a je tu priestor, ktorý vyšší územný celok nevyužíva. Nevyužívajú ho ani Košice, v takej miere, akej by mali.

Ale vie samosprávny kraj vytvoriť pracovné miesta?

Vie. Napríklad Vlado Ledecký, starosta Spišského Hrhova, vytvoril obecný podnik, v ktorom zamestnal miestnych Rómov. Naučil ich pracovať, chodiť do školy, dodržiavať pravidlá. To vie urobiť kraj. Ale tu sme v rovine, že kraj priamo vytvorí pracovné miesta. Myslím si, že najväčší priestor je v spolupráci kraja a súkromného sektora. Napríklad, kraj ide vybudovať inkubátor pre začínajúce firmy, vrazí sa do toho nejakých 24 miliónov eur a doteraz nie je jasné, ako to bude fungovať, ako by sa mali z toho produkovať pracovné miesta. Mala by tu byť spolupráca súkromného sektora a kraja, aby kraj vyriešil to, čo súkromníci nemôžu vlastnými silami.

Ako chcete dostať investorov do Košického kraja? Čo im vie tento kraj ponúknuť, čo inde nedostanú?

Bavíme sa o konkrétnych opatreniach, ktoré mám rozpracované, ale zverejním ich až v septembri. Nerád by som niečo konkrétne prezrádzal skôr, ako je to nevyhnutné.

Začali ste rozprávať o Rómoch v Spišskom Hrhove. Vo zverejnenom dokumente programe máte napísané, že podľa vzoru starostu tejto obce zavediete projekt obecných podnikov. Ako chce kraj zaviesť obecné podniky?

Ako som už spomenul skôr, kraj je samospráva, čiže môže robiť všetko, čo nemá zákonom zakázané. Keď chodím po obciach a rozprávam sa so starostami, vždy sa im snažím prezentovať cestu Vlada Ledeckého. Mnohí starostovia si riešenie rómskej problematiky takýmto spôsobom vedia predstaviť. Nevedia však, ako to majú robiť, nemajú na to personál, nepoznajú právnu stránku veci, jednoducho nemajú na to správne know-how. A práve kraj vie byť vo všetkých týchto oblastiach nápomocný. Napríklad vo forme školenia zodpovedných, dočasného poskytnutia personálu, prípadne aj celé know-how. Je pravda, že primárne je to v kompetencii obcí, ale obce nevedia, ako s nimi efektívne naložiť. S Vladom Ledeckým sme sa dohodli, že ak vyhrám, jeho koncept sa budeme snažiť presadiť v čo najväčšom počte obcí v rámci nášho kraja.

Niekoľkokrát ste spomenuli zakladateľa T-Systems Jozefa Ondáša. Všimol som si, že vám dokopy poslal takmer trinásťtisíc eur.

Pri tom množstve peňazí, ktoré budem potrebovať na kampaň, je to zanedbateľná suma. Ako som už spomínal, vytvoril mnoho pracovných miest v Košiciach a myslím si, že mu treba dať priestor, aby sa realizoval aj v iných oblastiach. Je to skúsený manažér, ktorý pôsobil v rôznych nadnárodných firmách na riadiacich pozíciách po celom svete, preto je aj garantom zvyšovania zamestnanosti v mojom odbornom tíme. Chcem sa obklopovať skúsenými ľuďmi.

Neobávate sa kritiky, že vás financuje podnikateľ? Roky to vyčítajú Smeru najmä preto, že podnikatelia si to potom zvyknú pýtať iným spôsobom späť.

Toto porovnávať je podľa mňa smiešne. Stranu Smer financujú oligarchovia a multimilionári, pán Ondáš nie je ani jedno z toho. Nehovorím, že žije od výplaty k výplate, ale nie je multimilionár a aj jeho iné aktivity hovoria o tom, že mu ide o dobro kraja v ktorom žijeme. Ostatne, rozpočet kraja nie je až taký zaujímavý. Mám s ním dohodu, že budeme spolu posúvať kraj dopredu a neviem si predstaviť, že by vo svojom veku, keď sa dlhodobo venuje aj charite, mal nejaký bočný zámer. Nemá sľúbenú žiadnu verejnú funkciu, ani nič podobné. To by ste potom mohli povedať, že každý, kto mi dá len jedno euro, si môže nárokovať nejaké funkcie. Finančne ma žiadna strana nepodporuje, všetky peniaze mám od súkromných osôb a cítim sa tak oveľa nezávislejšie.

Koľko bude stáť vaša kampaň?

Záleží na tom, koľko ľudí osloví moja vízia a koľko ľudí na základe tejto vízie prispeje na môj transparentný účet.

Kto môže prispieť na vašu kampaň?

Ktokoľvek chce. Samozrejme, nemôže si nič nárokovať. Mal som už aj také zvláštne stretnutia, kde mi povedali, že poskytnú peniaze, ale chcú za to niečo. To som všetko odmietol. Radšej urobím nízkonákladovú kampaň a bez záväzkov, než by som prijal niečo od takých ľudí. Takže môže prispieť ktokoľvek, kto sa stotožňuje s mojou víziou rozhýbania kraja a nič za to nebude chcieť.

Budete mať dostatok financií na súperenie s Richardom Rašim?

V objeme peňazí investovaných do kampane nemôžem súperiť s kandidátom Smeru.

Aj keď je stanovený strop výdavkov na kampaň?

Aj keď je stanovený strop. Pozrite sa na počet billboardov protikandidáta, noviny v celom kraji…

Myslíte, že prekračuje zákonom stanovený limit?

Nemám to prepočítané, ale budem to veľmi pozorne sledovať. Poviem vám to na príklade: v júni som mal nejakých stodvadsať billboardov a keď som na cestách po kraji, tak vidím, že protikandidát ich má aspoň trikrát toľko. Na jeho transparentnom účte nevidím žiadne výdavky na tieto billboardy a tieto reklamné agentúry chcú v prípade politických kampaní vždy vyplatiť ešte pred vylepením. Niekto by sa na to mal pozrieť.

V Turni nad Bodvou. foto – FB Rastislava Trnku

Kraj si zobral pre tento rok veľký 60-miliónový úver od Európskej investičnej banky. Je to v poriadku?

Na jednej strane to môžeme hodnotiť pozitívne, ale na druhej strane sa pýtam, prečo práve posledný rok pred voľbami sa takto masívne kraj zadlžuje a investuje takmer do všetkého? Od ciest, domovov sociálnych služieb až po odhŕňače a valce na asfalt. Čo sa dialo posledných dvanásť rokov, keď sa to ide teraz všetko robiť? A ešte na úver, ktorý sa zobral na tridsať rokov. Niektoré cesty v podaní Zdenka Trebuľu sa rozpadávajú už po roku. Čiže tu teraz budeme mať stav, že niekto jeho úrad preberie s dlhom len za tento rok 60 miliónov eur a cesty môže začať opravovať po roku. Peniaze sú už však minuté. Pre toto všetko si myslím, že je to volebný rozpočet a aj za naše peniaze sa robí kampaň môjmu protikandidátovi. Toto by sa malo do budúcna zmeniť.

Čo sú vaše hlavné veci, na ktoré sa chcete sústrediť ako predseda kraja? Je to nezamestnanosť, rómsky problém či cesty?

Nechali sme si urobiť prieskum, z ktorého vzišli najväčšie problémy, na ktoré sa ľudia sťažujú. Veci, ktoré vie samosprávny kraj ovplyvniť, sú vysoká nezamestnanosť a rómska problematika, ktoré som už opísal. Predstavil som aj Ota Žarnaya, ktorý je garantom odpolitizovania celého školstva, ktoré zároveň chceme rozhýbať tak, aby bolo najlepšie na Slovensku. No a samozrejme oblasť dopravy, kde sú veľké nedostatky. V prvom rade sa chcem zamerať na to, aby cesty, ktoré sa budú budovať pod samosprávnym krajom, vydržali päťkrát dlhšie než tie, ktoré sa budujú teraz a za tú istú sumu.

Ako dokáže samosprávny kraj odpolitizovať školstvo? Čo je na stredných školách v Košickom kraji politické?

Jednoducho z úrovne KSK je zasahované do kompetencií riaditeľa stredných škôl neprimeraným spôsobom, to sa zmení. Priame výpovede a dôkazy sa pravdepodobne objavia až po mojom prípadnom zvolení.

Máte k dispozícii konkrétne veci, ktoré sa stali?

Konkrétne veci sú tie, že riaditelia škôl sú vystavení tlaku, musia podpisovať rôzne zmluvy. Toto bolo vidno aj v prípade Ota Žarnaya.

Je to protizákonné?

Aj nákup CT prístroja, ktorý je dva- či trikrát drahší, môže byť v súlade so zákonom. Neviem vyhodnotiť, či napríklad v prípade Ota Žarnaya boli všetky veci zákonné. Skôr je neprimeraný nátlak na štatutárov stredných škôl, aby podpisovali isté zmluvy. Nemám na to dôkazy, všetko mám iba z rozhovorov s riaditeľmi. A myslím si, že to ani nijako nepotvrdia, keď sa ich na to budete pýtať, z logických dôvodov. Ide skôr o to, že nie je možné, že sa niektoré nevýhodné zmluvy podpisujú, keď sa vie dopredu, že sú nevýhodné. Poviem príklad: zmluva Dalkia Komfort na približne 100 miliónov eur bola uzatvorená na 18 rokov. Aj NKÚ skonštatoval, že niektoré veci boli v rozpore so zákonom, a že tá zmluva je nehospodárna a neefektívna. Napriek tomu ju všetky stredné školy okrem jednej „dobrovoľne“ podpísali. A keď sa pôjdete do tých škôl pýtať, možno vám mimo záznam povedia, že nie sú spokojní s tým, aké služby dodáva táto spoločnosť, v akej kvalite a za akú cenu. Niekoľkokrát som na to upozorňoval na zastupiteľstve, vždy to obrátili naopak. Že NKÚ nevie, že nemá odborníkov a podobne. Prosto na úrade KSK „vedia všetko najlepšie“. V takom štýle mi chodia aj písomné odpovede.

Čiže tí riaditelia boli dotlačení k podpisu nevýhodnej zmluvy?

Takto to hodnotím.

A kto ich dotlačil?

To nech si každý čitateľ domyslí sám. Ak by som začal hovoriť konkrétne mená, musel by som podať trestné oznámenie. Predpokladám, že ak na post predsedu samosprávneho kraja príde iný človek ako zo Smeru, tak napríklad táto vec sa pohne výrazne dopredu.

Čiže si myslíte, že na Úrade Košického kraja existujú dôkazy?

To ste povedali vy. Ja si myslím, že dôležité bude, čo budú konkrétni ľudia vypovedať pred vyšetrovacími orgánmi.

V roku 2014 ste odišli z SDKÚ, prečo?

Do tejto strany som vstupoval ako do reformnej strany, ktorá posunula túto krajinu. Chcel som k tomu prispieť, no ukázalo sa, že to už nie je možné, a preto som vystúpil. Nemal som v tejto strane žiadnu rozhodujúcu funkciu, ani som za ňu nekandidoval do parlamentu.

Myslíte si, že ešte má šancu sa pozviechať?

Ťažko na to odpovedať, ale myslím si, že nie.

Následne ste vstúpili do Siete, ale aj odtiaľ ste odišli. Prečo?

Bola to strana s množstvom odborníkov, no neskôr sa ukázalo, že je to celé neúprimné a postavené na hlinených nohách, tak som sa rozhodol radšej nekandidovať za túto stranu a neskôr som aj odišiel. Je mi ľúto všetkých ľudí, ktorí naleteli… V tejto strane som nemal žiadnu riadiacu funkciu a ani žiadny vplyv na jej rozhodnutia.

Tentoraz vás nepodporuje Most-Híd, prečo?

Oni majú teraz vlastného kandidáta, primátora Kráľovského Chlmca, pána Karola Patakyho.

Má pán Pataky šancu?

To si nemyslím. Oni cielia na voličov maďarskej národnosti, u ktorých má určite väčšiu podporu ako ktorýkoľvek iný aktuálny kandidát. Na výhru to stačiť určite nebude.

A ako vy pracujete s voličmi maďarskej národnosti?

Podporuje ma aj Zsolt Simon, s ktorým mám dohodnuté kroky na oslovenie aj týchto voličov. Konkrétne kroky verejne nebudem komentovať.

 

Má v Košickom kraji šancu kandidát Kotlebovej ĽSNS?

Myslím si, že nie. Aj Marian Kotleba, najznámejší z nich všetkých, vyhral „náhodným“ spôsobom v druhom kole, a to je taká anomália. Podpora tejto strany vychádza z marazmu ľudí, neriešenia rómskej problematiky, zamestnanosti, nízkej transparentnosti a podobne. Na väčšinu z týchto vecí, pre ktoré získava podporu Kotleba, ja mám reálne riešenia a ponúkam ich voličom tohto kraja. Navyše, v týchto oblastiach spolupracujem s ľuďmi, ktorí už v danej oblasti dokázali svoje schopnosti. Súboj sa bude odohrávať medzi pánom primátorom a mnou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie