Denník N

Koalícia sa tvári, že zavládol mier, a sľúbila si úctu až po okresy

Podpis k dodatku koaličnej zmluvy. Foto N – Vladimír Šimíček
Podpis k dodatku koaličnej zmluvy. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 15.25. Ak niekto hovorí, že táto hádka bola hádkou o pozície, hovorím, že nie. Bola to hádka o podoby komunikácie, vyhlásil po podpise dodatku Andrej Danko.

Vládny hotel Bôrik nad Bratislavou. Traja koaliční lídri si sadajú za stôl s pripraveným dodatkom ku koaličnej zmluve a jeden za druhým ho podpisujú. Koaličná kríza sa – aspoň nateraz – končí.

Koalícia si nielen sľúbila pravidelné stretnutia na úrovni svojich lídrov, ale aj krajských a dokonca okresných predsedov. Vznikajú totiž okresné a krajské koaličné rady.

„Museli sme si nastaviť nové pravidlá komunikácie, tieto pravidlá sú pretavené do dodatku ku koaličnej zmluve,“ vysvetlil premiér Robert Fico (Smer). „Bolo veľmi správne využiť obdobie posledných 5-6 týždňov na diskusie, ako zlepšiť vzájomnú komunikáciu.“

Premiér sa držal svojej komunikačnej stratégie z víkendu a zásadne nehovoril o vládnej, ale komunikačnej kríze. „Táto komunikačná kríza mala svoj význam, lebo sme si veľa vecí vykonzultovali. Z tejto komunikačnej krízy vychádzame posilnení,“ vyhlásil.

Pondelkové aj krajské koaličné rady

Podobné slová ako premiér volil aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý aj potvrdil, že ministerkou školstva sa stane Martina Lubyová. „Ak niekto hovorí, že táto hádka bola hádkou o pozície, dopredu hovorím, že nie. Bola to hádka o podoby komunikácie.“

Súčasťou dodatku ku koaličnej zmluve je najmä formálne nastavenie pravidiel fungovania troch vládnych strán, napríklad dohoda na pravidelných pondelkových koaličných radách, ale aj vytvorenie krajských a okresných koaličných rád Smeru, SNS a Mosta-Híd.

Krajskí predsedovia Smeru, SNS a Mosta-Híd sa majú stretávať aspoň každé dva mesiace, okresní každé tri. Rozhodovať majú konsenzom, no o čom – to už koaličná zmluva neprezrádza.

Premiér spresnil, že v koalícii sa dohodli aj na tom, aby sa strany vzájomne neprekvapovali svojimi návrhmi. „Pokiaľ by chcel nejaký člen presadiť materiál na vláde, ako my hovoríme pod pazuchou, musí s ním prísť 24 hodín dopredu, aby sa k nemu koaliční lídri mohli vyjadriť,“ povedal.

Čo je nové v koaličnej zmluve

1. Koaličná rada bude pravidelná. „Koaličná rada zasadá spravidla 2 dni pred každým začiatkom schôdze Národnej rady a pred každým rokovaním vlády, najmenej však dvakrát za mesiac, a to spravidla v pondelok. V prípade potreby ju môže do troch dní zvolať ktorýkoľvek predseda koaličnej strany.“

2. Vzniká Rada predsedov koaličných klubov. „Rada predsedov koaličných klubov zasadá spravidla 5 dní pred každým začiatkom schôdze Národnej rady s cieľom spoločného postupu koaličných poslancov počas schôdze Národnej rady.“

3. Ministri musia svoje návrhy zverejniť deň vopred. „Člen vlády, ktorý chce zaradiť materiál na rokovanie vlády priamo na jej samotnom zasadnutí, musí tento materiál minimálne jeden deň dopredu pred zasadnutím vlády doručiť vedúcemu úradu vlády, ktorý ho rozošle zástupcom všetkých koaličných strán.“

4. Poslanci musia koalícii ukázať svoje nápady. „Poslanci, ktorí sú členmi koaličných poslaneckých klubov, musia všetky poslanecké návrhy k materiálom predkladaným na rokovanie Národnej rady vopred predložiť na prerokovanie Rade predsedov koaličných poslaneckých klubov.“

5. Podporia sa len predrokované zákony. „Ak materiál nebol predložený Rade predsedov klubov koaličných strán, poslanci, ktorí sú členmi koaličných poslaneckých klubov, ho nemusia podporiť pri hlasovaní.“

6. Vzniknú krajské a okresné koaličné rady. „Krajská koaličná rada príslušného kraja je trojčlenná a jej členmi sú krajskí predsedovia koaličných strán. Každá krajská koaličná rada sa schádza spravidla raz za dva mesiace.“ Na okresoch sa predsedovia budú stretávať raz za tri mesiace.

7. Kapitola Riešenie sporov sa premenovala na Riešenie sporov, výhrad a nesúladu. Koaličné strany sa tak ako v pôvodnom texte zaviazali predchádzať sporom, tentoraz však v texte pribudlo aj, že to urobia, „rešpektujúc princíp kolegiality“.

O programových prioritách chcú strany ešte rokovať.  „V dodatku nenájdete programové priority, nechceli sme, aby to boli preteky, kto chce viac pre voličov,“ vysvetlil Andrej Danko.

Fico potvrdil, že rokujú najmä o 13. plate, ale aj o návrhoch Smeru. Tam sú napríklad príplatky za nočnú prácu či zvyšovanie mzdy. Všetky budú závisieť od možností štátneho rozpočtu. „Mám záujem na dodržaní fiškálnej disciplíny, lebo to bude jeden z predpokladov našej účasti na jadre EÚ.“

Premiér tradične zaútočil na opozíciu, ktorá podľa neho nie je alternatívou k súčasnej vláde. „Máme tu spolok amatérov, ktorí ťahajú Slovensko do izolácie. Za každú cenu vyvolávajú zlo a nenávisť,“ čo podľa Fica dokazuje aj posledná schôdza o odvolávaní Richtera. „Mysleli si, že sme takí hlupáci ako pán Sulík, a zvalíme si svoju vládu.“

SNS si vybojuje aj aerolinky či kúpele

Dankova SNS si okrem procesných ústupkov vybojovala aj niekoľko programových. Nie všetky sa však budú realizovať hneď. Týka sa to napríklad 13. a 14. platu, ktorý SNS komunikovala aj na bilbordoch.

Premiér Fico už skôr povedal, že Smer je pripravený rokovať o 13. platoch, a minister financií Peter Kažimír v rozhovore pre Denník N potvrdil, že na ministerstve pripravujú koncept, ako by opatrenie mohlo v praxi vyzerať.

SNS sa teda podarilo 13. a 14. plat presadiť, aj keď to nebude tento rok a nakoniec v oveľa miernejšej forme, než plánovala. Strana už sama od seba povedala, že 13. plat nebude pre firmy povinný, ale dobrovoľný.

„Veríme, že od budúceho roka bude realitou u našich zamestnancov,“ povedal v pondelok dopoludnia podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Jasnejšie kontúry má nápad zriadiť slovenské národné aerolinky či viac investovať do kúpeľníctva. Vláda už schválila daňové úľavy pre kúpeľných hostí a pracuje sa aj na leteckom dopravcovi.

Pre stranu s niekoľkými tisíckami členov môže byť oveľa dôležitejšie, že počas koaličnej krízy sa v mnohých krajoch podarilo dohodnúť spoločný postup Smeru a SNS v jesenných župných voľbách.

SNS si už dlho sťažuje, že Smer nepúšťa ich nominantov do regiónov, najmä na okresných úradoch. Čo SNS nedostala v okresoch, si môže teraz nárokovať v krajoch, na župných úradoch a firmách.

Fico cez víkend: Danko je emotívny

Premiér Fico už cez víkend niekoľkokrát odmietol nazvať letné spory v koalícii vládnou krízou.

„Ja by som to skôr nazval komunikačnou krízou. Vláda a parlament normálne pracujú. Vládna kríza je vtedy, ak vláda a parlament stratia schopnosť prijímať rozhodnutia,“ vravel v Sobotných dialógoch RTVS.

To sa podľa premiéra nestalo. Prekvapivé vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany Andreja Danka nazval „formálnymi prejavmi vládnutia“, ktorými sa on až tak nezaoberá.

„Každý politik má právo na vlastný štýl politiky. Kým pán predseda SNS je taký emotívny typ, ja som veľmi racionálny typ. Keď sa stretne veľmi emotívny typ a veľmi racionálny typ, môže prísť k šumom.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie