Denník N

Lidl a Kaufland už idú aj do nákupných centier, konkurenti stadiaľ miznú

Po strechou košického nákupného centra budú od budúceho týždňa dva reťazce s potravinami. V bratislavskom Avione momentálne nefunguje ani jeden.

V obchodnom centre Cassovia v Košiciach pribudne začiatkom budúceho týždňa predajňa Lidl. Potvrdila to Katarína Paule zo spoločnosti Cushman & Wakefield, ktorá reťazcu pomáhala pri výbere lokality.

Lidl už pred časom Denníku N potvrdil, že nový obchod v košickom obchodnom centre otvorí v októbri. „Keďže ide o priestor v rámci obchodného centra, nepôjde o dispozične štandardnú predajňu,“ povedal hovorca reťazca Tomáš Bezák. V poradí 129. obchod, no prvý v obchodnom centre, bude mať plochu 1400 štvorcových metrov.

Diskontný reťazec sa dostane do nákupného centra, v ktorom hral dlhodobo dominantnú rolu predajcu potravín reťazec Carrefour. Toho pozícia sa však po vlaňajších problémoch s neplatením dodávateľom, prevádzkovaním predajne s vyprázdnenými pultami a následnou reštrukturalizáciou oslabila.

Košické nákupné centrum zrejme aj preto kývlo na to, že pod jeho strechou budú dvaja predajcovia potravín a rýchloobrátkového tovaru. Nebýva to zvykom, štandardne funguje v nákupnom centre jedna veľká predajňa s potravinami, tú spravidla dopĺňajú len menšie obchody so špecializovanými potravinárskymi výrobkami.

Lidl vedľa Carrefouru

Hoci by sa mohlo zdať, že Lidl môže Carrefour v obchodnom centre Cassovia nahradiť a obsadiť jeho plochu, minimálne zo začiatku to tak nebude. Tak Lidl, ako aj nákupné centrum totiž potvrdili, že diskontný reťazec nenahradí obchod francúzskej značky a nerozbalí svoje pulty na ploche hypermarketu Carrefour, ale neďaleko neho.

„Predajňa sa nebude nachádzať na ploche Carrefouru, ale nahradí iné prevádzky OC Cassovia. Čo do veľkosti predajnej plochy však bude našou najväčšou v Košiciach,“ vraví Bezák.

„Centrum bude jediné svojho druhu v Košiciach, kde sa ocitnú dva food operátori vedľa seba, avšak Lidl sa ocitne na ploche, kde predtým predajca potravín nebol,“ tvrdí Ľubica Krkošková z marketingu nákupného centra Cassovia.

Keďže majiteľ značky Carrefour na Slovensku, spoločnosť Retail Value Stores, prehodnocuje svoje aktivity na slovenskom trhu a od vlaňajšieho úspešného vymazania väčšiny dlhov už dve predajne zatvoril, nedá sa vylúčiť, že sa stiahne aj z Košíc. Ak by tak urobil, ostali by mu už len dve predajne v Bratislave, tie v Trnave a Žiline už zatvoril.

K tomu, či v Cassovii Carrefur ostane, sa centrum konkrétne nevyjadruje. Spresnilo len, že momentálne sa v centre nachádza aj hypermarket Carrefour, ktorý prevádzkuje na ploche 5 000 štvorcových metrov.

„Budúcnosť fungovania Carrefouru v obchodnom centre Cassovia predpovedať nevieme, treba kontaktovať sieť Carrefour,“ doplnila Krkošková.

Hypernovu strieda Kaufland

Lidl pritom nie je jediný diskontný reťazec, ktorá má záujem aj o plochy v nákupných centrách. Kaufland, ktorý sa tiež rozširoval na Slovensku otváraním vlastných predajní, pod strechu ktorých prichýlil aj niekoľko iných prevádzok,  prenikol ešte v roku 2004 do obchodného centra Galéria v Košiciach.

Tvrdí, že koncept predajní v nákupných centrách je mu blízky. Aj preto prejavil záujem predávať aj v ďalšom obchodnom centre.

Tým je bratislavský Avion Shopping Park, kde obsadí plochu, ktorú pred niekoľkými mesiacmi uvoľnil hypermarket Hypernova. Kaufland by v Avione mal na otvoriť obchod s plochou 4000 štvorcových metrov, v ktorom plánuje zamestnať 150 pracovníkov.

Kedy sa tak stane, zatiaľ nie je jasné. Pôvodné informácie hovorili o jesenných mesiacoch, optimistický variant hovorí o novembrovom termíne.

Portál etrend.sk pritom upozornil, že istý čas bude Avion bez predajne potravín. Reťazec Delia, ktorý dočasne predával na menšej ploche potraviny po zavretí Hypernovy, totiž pod strechou tohto centra začiatkom októbra skončil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie