Denník N

Aká bude nová ministerka školstva? Bystrá, racionálna, lepšia ako Plavčan, hovoria kolegovia zo SAV

Foto – TASR
Foto – TASR

Novou ministerkou školstva bude Martina Lubyová, ktorá pracuje v Slovenskej akadémii vied. Akademici zo SAV hovoria o vzdelanej, bystrej a rozhľadenej kolegyni s medzinárodnými skúsenosťami.

Je to dobrý výber, odpovedajú po oznámení novej ministerky školstva akademici, odborníci na školstvo, rektor či ľudia z tretieho sektora. SNS nomináciou Martiny Lubyovej príjemne prekvapila. Zástupkyňa riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV má dobré renomé a podľa slov predsedu SNS Andreja Danka a premiéra Roberta Fica (Smer) je všetko pripravené na to, aby čo najskôr začala úradovať.

„Pani doktorka Lubyová je úspešnou riaditeľkou,“ hovorí šéf Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Na SAV totiž pôsobila aj ako riaditeľka prognostického ústavu. Aká teda je? „Mimoriadne bystrá a racionálna žena, má jasné názory, ako veci fungovať majú. „Z tohto pohľadu je to určite dobrý človek na mieste ministra školstva,“ povedal Šajgalík.

Denník N sa s Martinou Lubyovou pokúšal spojiť, zatiaľ neúspešne. Nastupujúca ministerka po podpise dodatku ku koaličnej zmluve, kde jej nomináciu oficiálne potvrdil Danko, absolvovala stretnutie s premiérom Ficom.

Úspešnú konferenciu si všimli v zahraničí

Len v júni sa stala členkou predsedníctva akadémie vied. „Teraz sa boríme s problémom Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorá nedostala peniaze na schválené projekty. To je problematika, ktorej absolútne rozumie. Nie som si istý, aké veľké skúsenosti má so štrukturálnymi fondmi. Centrum, ktoré riadila, sa do toho zapojilo len nedávno,“ povedal Šajgalík. Ako pozná nová ministerka základné a stredné školy, nevedel povedať.

A čo jej doterajší šéf považuje za jej najväčší úspech? „Usporiadala úspešnú a veľkú konferenciu v Smoleniciach, ktorá sa týkala životného prostredia a vody. Mám ohlasy z UNESCO aj z Európskej výskumnej rady, kde táto konferencia zarezonovala v rámci Európy a ona ako hlavná organizátorka bola hodnotená veľmi úspešne. Aj tento európsky rozmer vnímam ako dobrú správu o novej ministerke,“ vraví šéf SAV.

Vo svojej vedeckej práci sa Lubyová venuje hlavne trhu práce, migrácii, integrácii a vzdelávaniu. Študovala v Bratislave, Prahe a v New Yorku. Od roku 2000 do roku 2010 pracovala pre Medzinárodnú organizáciu práce ako špecialistka pre rozvoj zamestnanosti v južnej Ázii a neskôr pre rozvoj zamestnanosti vo východnej Európe a v Strednej Ázii.

„Jej nominácia ma veľmi prekvapila, chápem, prečo sa ňou Andrej Danko chce zaštítiť, menej chápem, prečo je ochotná zaštítiť Andreja Danka,“ hovorí opozičný poslanec Miroslav Beblavý. S Lubyovou sa pozná od roku 1999, keď spolupracovali na knihe Hospodárska politika na Slovensku 1990-1999. „V záujme Slovenska treba dúfať, že bude mať väčší priestor na riadenie ministerstva a zlepšenie vzdelávania a vedy, než mal Plavčan,“ povedal Beblavý.

Foto – TASR

Má skúsenosti so spoluprácou s ďalšími medzinárodnými inštitúciami a univerzitami. Je dcérou známeho fyzika a bývalého dlhoročného predsedu SAV Štefana Lubyho.

Je racionálna a bystrá, hovorí o svojej doterajšej kolegyni v prognostickom ústave Vladimír Baláž. „Keby taká nebola, nemohla by pracovať na funkciách, na ktorých pracuje,“ povedal. Riadila pobočku Medzinárodnej organizácie práce v Moskve, čo podľa Baláža nie je jednoduché, lebo rokujete v medzinárodných tímoch aj s ministrami práce viacerých krajín. Lubyová mala na starosti Indiu, Pakistan a Bangladéš. Ministerstvo jej nezávidí, je to podľa neho asi najťažší rezort a nebude to mať podľa neho ľahké.

Draxler: Lepší výber ako Plavčan

„Určite je to lepší výber, ako bol Peter Plavčan. Nepochybne sa slušne orientuje v problematike vedy, asi aj vysokých škôl. Navyše má väčšiu prirodzenú autoritu,“ povedal o novej ministerke Juraj Draxler, ktorý bol ministrom za bývalej vlády a dnes pracuje ako Lubyová v Slovenskej akadémii vied.

„Na druhej strane to nebude mať jednoduché, ministerstvo je v podstate v rozklade z hľadiska chodu ministerstva a jeho organizácií, do konca volebného obdobia sa veci dajú skôr zachraňovať a stabilizovať ako významne rozbehnúť nové procesy,“ dodal bývalý minister.

Rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer hovorí, že očakával človeka, ktorý sa venoval eurofondom, a výber ministerky akceptuje. Práve pochybné rozdelenie eurofondov stálo miesto Petra Plavčana a vysoké školy a univerzity teraz čakajú, ako túto situáciu nová ministerka vyrieši. Redhammera teraz teší aj to, že už vedia, na koho sa majú obrátiť, s kým komunikovať a spoločne hľadať riešenia.

Šéf Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman novú ministerku nepozná. „Po mnohých skúsenostiach, keď nám ministri školstva, ktorí sa menia pomaly každý rok, na začiatku vždy niečo nasľubovali a snažili sa na nás urobiť dojem, si počkáme na reálne výsledky práce, podľa ktorých budeme hodnotiť aj 19. ministra školstva,“ hovorí zatiaľ opatrne.

Nepozná ju ani šéfka Asociácie súkromných škôl Saskia Repčíková, ale výber Lubyovej hodnotí ako výborný. „Ide o vedkyňu s vynikajúcim vzdelaním a pracovnými skúsenosťami, navyše odborníčku – nepolitičku. Keďže sa zaoberá spoločenskovedným výskumom a analyzuje dáta, očakávam, že rezort bude riadiť racionálne, ale ako žena aj s istou dávkou empatie a pochopenia pre potreby detí a žiakov, ktorí majú stáť v centre vzdelávania,“ povedala Repčíková. Očakáva, že sa postaví ústretovo aj k reformným zámerom, naznačeným v Učiacom sa Slovensku.

Opozičná strana OĽaNO tvrdí, že Lubyová nemusí byť zlou ministerkou, „hoci sme čakali niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu, keďže tam vidíme najväčšie problémy“. V stanovisku ďalej uviedli: „Hneď na začiatku jej odporúčame, aby sa nenechala riadiť pánom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre.“ Aj naďalej je strana presvedčená, že školstvo by už nemala mať na starosti SNS.

Poznajú ju z RTVS

Lubyová vystupovala aj v diskusnej relácii RTVS Silná zostava, kde diskutujú ženy o rôznych spoločenských témach. Odtiaľ ju pozná aj šéfka Dobrého anjela Ľudmila Kolesárová. „Napriek tomu, že sa poznáme krátko, je to pre mňa príjemný človek s nadštandardným rozhľadom v rámci širokého spektra tém. Zároveň viem, že jej nechýba odvaha vyjadrovať svoj názor, takže jej držím palce, aby jej táto odvaha ostala aj pri presadzovaní záujmov v prospech našich detí a budúcnosti Slovenska,“ povedala o nej Kolesárová.

Pri relácii ju spoznala aj Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry. „Z toho, aký má akademický profil, publikácie, a z toho, čo dokázala, je veľmi skúsená a má veľký rozhľad nielen z oblasti školstva, ale aj sociálny rozhľad, čo je dôležité pre rezort školstva,“ hodnotí Kriglerová, ktorá sa obávala, s kým SNS vyrukuje.

Otázne však je, aká bude úradníčka, ako dokáže manažovať také veľké ministerstvo a aké bude mať možnosti. „Ministri a ministerky sa tu neuveriteľne rýchlo striedajú a sú tu veľmi veľké politické vplyvy,“ upozorňuje Kriglerová. Tieto indície podľa nej nedávajú veľkú nádej na to, aby sa dali robiť veľké systémové reformné zmeny. „Vítam, že tam je takýto človek, otázne je, aký bude mať priestor.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie