Denník N

Slovenskí vedci pracovali na vývoji baterky pre kardiostimulátory, ktorá by sa dobíjala ľudským pohybom

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Projekt sa skončil minulý rok a trval tri roky. Vedci robili počítačové simulácie a počiatočné experimenty, s tkanivami zvierat alebo ľudí nepracovali.

Nevýhodou kardiostimulátorov – zariadení na úpravu srdcovej arytmie – je, že baterky, ktoré ich nabíjajú, majú obmedzenú životnosť.

Keď sa baterky po niekoľkých rokoch vybijú, treba ich vymeniť, čo si vyžaduje chirurgický zákrok.

Slovenskí vedci pracovali na vývoji baterky, ktorá by bola potenciálne „nekonečná“.

„Bavili sme sa s lekármi a v diskusii vysvitlo, že ich pacienti by takú baterku potrebovali,“ povedal pre Denník N člen tímu Gabriel Vanko z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Dobíja sa ľudským pohybom

Vedec Vanko nám povedal, že ich cieľom bolo skombinovať premenu energie z mechanickej na elektrickú a jej následné uchovanie v baterke. „Pracovali sme so špeciálnym materiálovým systémom nitrid gália, ktorý je konkurentom ku kremíkovej technológii. Baterka, na ktorej sme pracovali, by sa dobíjala sama ľudským pohybom, napríklad búšením srdca alebo pohybom bránice pri dýchaní,“ vraví Vanko.

Vedec v správe SAV dodal: „Rozvibrovaním mikromechanickej časti by sa vytvárala a následne ukladala energia do zdroja napájania kardiostimulátora a docielili by sme, že baterka by sa už nemusela chirurgickým zákrokom pravidelne vymieňať.“

Materiálový systém vyvíjaný elektrotechnikmi je biokompatibilný, čo znamená, že sa dokáže prispôsobiť živému organizmu. Vedci vidia jeho budúcnosť v spojení so senzormi, ktoré by raz mohli vo vnútri tela monitorovať ľudské procesy, napríklad merať tlak, píše SAV v správe.

Metóda funguje

Projekt sa skončil minulý rok a trval tri roky. Vedci robili počítačové simulácie a počiatočné experimenty, s tkanivami zvierat alebo ľudí nepracovali.

„Ukázali sme, že naša metóda je správna a funguje. Ak by išlo všetko dobre, životnosť našej baterky by sa dala natiahnuť na  dvoj- či trojnásobok oproti tradičnej. Myšlienka je, aby boli také baterky jedného dňa nekonečné. Vývoj bude určitý čas trvať a životnosť sa bude zvyšovať postupne, po rokoch, možno po desiatkach rokov,“ povedal pre Denník N Vanko.

V budúcnosti by vedci radi na projekte pokračovali, aby v spolupráci s lekármi a ďalšími odborníkmi prešli aj na experimentovanie s tkanivami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie