Denník N

Za uvoľnenie dlhovej brzdy nehlasoval ani splnomocnenec pre cesty Janckulík z Mosta

Igor Janckulík. Foto - tasr
Igor Janckulík. Foto – tasr

Uznesenie o potrebe výnimky z dlhovej brdzy síce v parlamente prešlo, no počet hlasov by na zmenu ústavného zákona ani zďaleka nestačil.

Potvrdilo sa, že koalícia nemá dostatočnú podporu na zmenu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti (o dlhovej brzde).

Uznesenie o uvoľnení dlhovej brzdy, ktoré bolo aj akousi skúškou podpory pre míňanie väčších peňazí na stavbu diaľnic, síce v parlamente prešlo, ale počet hlasov by na zmenu ústavného zákona nestačil, na to treba minimálne 90 hlasov.

Za uznesenie hlasovalo 76 poslancov, 61 poslancov bolo proti a traja sa zdržali hlasovania.

Okrem členov koaličných strán hlasovala za uznesenie iba nezaradená poslankyňa Alena Bašistová.

Okrem opozičných poslancov ho nepodporil ani splnomocnenec pre rýchlostné cesty Igor Janckulík z Mosta – Híd, ktorý sa zdržal hlasovania. Zdržali sa aj opoziční poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek, ktorí tradične koalícii pomáhajú.

Iniciátorom uznesenia bol poslanec Smeru, žilinský župan a opätovný kandidát na túto funkciu Juraj Blanár. Predkladal ho spolu s ďalšími koaličnými poslancami vrátane poslancov Mosta.

Jeho súčasťou je aj zoznam viac ako 70 úsekov ciest, ktorých by sa výnimka mohla týkať a vláda by nebola trestaná za to, ak by kvôli tomu rástol dlh.

„Nie je to ideálne riešenie,“ povedal ešte minulý týždeň Janckulík, ktorý sa zdržal hlasovania. Podľa neho dnes v prípade niektorých úsekoch vôbec nie je jasné, či sa začnú vôbec niekedy stavať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Dlhová brzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie