Denník N

Beblavého strana sa bude volať Spolu – občianska demokracia

Strana Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála spustila web, svoj štart avizuje symbolicky na 17. novembra. Spolupráca s Progresívnym Slovenskom nie je vylúčená, Beblavý už vystupuje ako líder.

Nová strana Miroslava Beblavého (ex-SDKÚ a ex-Sieť) a Jozefa Mihála (ex-SaS) sa bude volať Spolu. Strana už spustila aj svoj web.

„Sme silný tím poslancov a skúsených odborníkov okolo Miroslava Beblavého, chceme vymeniť vládu škandálov za spoľahlivú, odbornú a proeurópsku silu, ktorá bude riešiť skutočné problémy,“ píšu.

Beblavý pred pár dňami avizoval, že v zámere pracovať na založení novej strany výrazne pokročia tento týždeň. „Cez leto sme usilovne pracovali, aby sme zariadili nevyhnutné záležitosti, a tak, ako sme avizovali, už čoskoro predstavíme verejnosti detailnejšie informácie,“ napísal včera na Facebooku.

Beblavý: Nie sme všetko pre všetkých

Poslanec Miroslav Beblavý hovorí, že 17. novembra stranu oficiálne predstavia, prídu s programovými tézami a začnú zbierať podpisy. Z tlačovej správy, ktorá už jasne hovorí o „Beblavého strane“, vyplýva aj to, že práve on bude vystupovať ako líder.

„Názov bol výsledkom viac ako dvojmesačnej internej diskusie. Množstvo názvov nám navrhli sympatizanti, s niektorými sme prišli my ako prípravný výbor,“ vysvetľuje Beblavý.

„Názov odráža náš príbeh. Sme ideovo zadefinovaní, preto 17. november, preto občianska demokracia. Nehráme sa na to, že sme všetko pre všetkých. Ale zároveň sme chceli zdôrazniť, že sme osobnosti, ktoré sa spojili za vyšší cieľ, a chceme spojiť všetkých takýchto ľudí po celej krajine. Z toho vznikol názov Spolu.“

Stranu ohlásili v apríli

Beblavý s Mihálom ohlásili zámer v apríli tohto roka. Stranu okrem nich zakladá ešte päť ďalších poslancov – Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Katarína Macháčková (kandidovali vo voľbách za Sieť, Macháčková bola podpredsedníčkou strany) a Viera Dubačová s Otom Žarnayom, ktorých do parlamentu zvolili za OĽaNO.

„Chceme prispieť k tomu, aby sa na Slovensku zmenila vláda, aby po nasledujúcich voľbách malo Slovensko slušnú vládu, ktorá ho potiahne ďalej. A využije potenciál, ktorý je v ľuďoch tak, aby sa im žilo lepšie. Chceme prispieť k pádu Roberta Fica, tejto koalície a k jej nahradeniu omnoho lepšou,“ vysvetľoval Mihál v rozhovore pre Denník N.

Aká má strana Spolu byť? Jej lídri už na jar hovorili, že budú „liberálni, konzervatívni aj sociálni“, predovšetkým však chcú jasne stáť za Európskou úniou.

„Chceme byť jasne proeurópski,“ vysvetľoval Denníku N Beblavý, „Slovensko je v Únii najslobodnejšie a najviac zmôže v nej.“

Od SaS sa chceli odlíšiť sociálnejším programom. „Myslíme si, že je na jednej strane dôležité byť ekonomickým liberálom, lebo bohatstvo v tejto krajine produkuje trhová ekonomika, a nie štát. To je potrebné vyvážiť pomerne silnou sociálnou funkciou štátu. V tom sa určite líšime od Richarda Sulíka,“ dopĺňal Beblavý.

Progresívne Slovensko zaskočili

Beblavý s Mihálom v apríli zaskočili zakladateľov Progresívneho Slovenska okolo Ivana Štefunka a Michala Trubana, pôvodne sa rátalo, že stranu založia spolu. Ľudia okolo Štefunka sa ale podľa nich dlho nevedeli rozhýbať.

„Progresívne Slovensko sa však ešte nerozhodlo, či sa chce premeniť na politickú stranu, hoci viacerí ľudia sú k tomu blízko. Chceme s nimi spolupracovať a chceme sa spájať s ľuďmi rovnakých hodnôt,“ uviedli.

Medzitým Progresívne Slovensko zrýchlilo tempo a dnes má vyzbieraných 10-tisíc podpisov na registráciu svojho politického hnutia.

Podľa informácií Denníka N sú obe skupiny naďalej v kontakte a je možné, že do volieb pôjdu spoločne. Štefunkovo hnutie bude mať v pondelok 18. septembra ideovú konferenciu.

Prídu na ňu aj poslanci z novej Beblavého strany. „S Progresívcami sa stretávame a diskutujeme pravidelne. Udržujeme dobré a blízke a vzťahy a verím, že naša spolupráca bude úzka,“ vraví Beblavý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie