Denník N

Kiska: Veril som, že sa účtovalo správne, ale súdiť sa s daňovým úradom nemá význam

Prezident sa pýta, či aj ostatní prezidentskí kandidáti boli preverení tak ako on.

Prezident Andrej Kiska reagoval na informáciu, že jeho firma KTAG mala nedoplatok na dani 27-tisíc eur, ktorý súvisel s hradením nákladov na jeho prezidentskú kampaň.

Potvrdil, že daňová kontrola prebehla a že jeho firme vyrubila zvýšenú daň z príjmu. Dodal, že daňový úrad ešte predtým kontroloval aj vratky DPH súvisiace s tými istými nákladmi, neuznal ich, a preto ich firme nevyplatil.

Prezident Kiska tvrdí, že mal s bratom Jaroslavom, s ktorým firmu KTAG vlastnia, dohodu, že táto firma bude hradiť všetky náklady pred záverečnou oficiálnou časti jeho kampane.

„Spoločnosť KTAG účtovala na základe zmlúv s právnickými a fyzickými osobami, medzi týmito osobami som bol aj ja. Pokladal som pred samotnou kampaňou za dobré, aby ma zastupovala spoločnosť, ktorá má právne a účtovné oddelenie. S bratom sme mali dohodu, že akýkoľvek náklad spoločnosť uhradí,“ povedal Kiska.

Podľa daňového úradu si však firma náklady na Kiskovu kampaň nemala dať do oficiálnych nákladov a znížiť si tak základ dane. Prezident po výsledkoch daňových kontrol daň aj s pokutami uhradil.

Nie je to nezvyčajné, tvrdí prezident

Prezident vyhlásil, že nepovažuje za nič neštandardné, keď podnikateľ a daňový úrad majú rozdielny názor na to, čo si smie podnikateľ zahrnúť do nákladov.

„Nie som daňový úradník, audítor ani právnik – vychádzal som z toho, že ekonomické oddelenie KTAG potvrdilo, že účtuje správne,“ povedal prezident.

Denník N si od prezidenta vyžiadal zmluvu medzi ním a jeho spoločnosťou.

Najprv kontrola na DPH

Kiska povedal, že firma funguje na trhu 24 rokov a vždy každú faktúru a DPH načas uhradila. Povedal, že kontrola v jeho firme sa začala v apríli 2014, keď firme vznikol nárok na odpočet DPH.

„Daňový úrad sa nestotožnil s postupmi účtovania spoločnosti a s odpočtom DPH nesúhlasil, na základe toho KTAG okamžite uhradila DPH 9-tisíc 227 eur a penále 15-tisíc 543 eur,“ povedal Kiska.

„Po ukončení roka prebehla kontrola na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr KTAG doplatila daň z príjmu 27-tisíc 114 eur a penále 2-tisíc 711 eur.“

V januári 2016 sa začalo policajné vyšetrovanie. Vyšetrovateľ podľa Kisku vypočul konateľa, pracovníkov spoločnosti, jeho brata, vyžiadal si všetky zmluvy, faktúry a pýtal sa aj dodávateľov.

V auguste 2016 polícia firme vrátila všetky dokumenty a konštatovala, že došlo ku kráteniu dane, ale keďže bola uhradená a bola prejavená účinná ľútosť, zastavuje vyšetrovanie.

„Ako podnikateľ som sa s tým stretol vo viacerých spoločnostiach, že daňový úrad nesúhlasí s nákladovými položkami,“ povedal prezident. Podľa neho neexistuje daňová kontrola, ktorá z nákladov nevyhodí nejakú položku. V jednej jeho spoločnosti podľa neho kontrola v minulosti trvala dva a pol roka.

Prečo sa teraz neobrátil na súd, ak sa domnieval, že náklady na kampaň smeli byť zahrnuté do nákladov spoločnosti?

„Uvažovali sme o tom, ale na základe vlastnej skúsenosti z minulosti, keď sme podobné spory s daňovým úradom mali, som si povedal, že to nemá zmysel, že to uhradíme a necháme to tak,“ povedal prezident.

Spoločnosť KTAG zastupovala Kisku pred samotnou kampaňou; v čase kampane hradil všetko zo svojho osobného účtu. „Pýtam sa, či rovnaká kontrola prebehla aj u ostatných kandidátov.“

Prezident hovorí, že žiada „kohokoľvek, ktorúkoľvek organizáciu, pokiaľ má výhrady k mojej práci, aby mi to povedali, aby sme otvorene a jasne aj pred médiami diskutovali, aby sa tu neposielali anonymy“.

Transparency: Prezident sklamal

Prezidenta za vysvetlenie krátko po jeho vystúpení skritizovala organizácia Transparency International Slovensko, hovorí o podvode. „V prípade dokázaného podvodu na daniach nás jeho vysvetlenie sklamalo. Namiesto výhovoriek typu ‚iný právny názor‘ by sme čakali prijatie morálnej zodpovednosti a ospravedlnenie občanom za prešľap jeho firmy.“

Prezidenta vyzvali, aby zverejnil faktúry a objednávky, ktoré mu na kampaň hradila jeho firma KTAG. „Je stále otázne, či okrem podvodu na daniach vtedy kandidát Kiska neporušil aj zákon o financovaní volieb a či vykázal všetky výdavky (resp. neporušil zákonný limit),“ píše Transparency na Facebooku.

„Anonymné a selektívne zverejňovanie záverov daňových kontrol je naozaj problém, a útok na prezidenta je sotva náhodný,“ píše tiež Transparency. „Tiež je veľmi otázne, či daňové kontroly idú po všetkých verejných funkcionároch rovnako. Ale ak už niečo nájdu, je potrebné nájsť systém, aby sa o pozitívnych výsledkoch kontroly dozvedela celá verejnosť hneď po jej právoplatnom ukončení, nie ako teraz, rok po náleze daniarov.“

Podľa SaS Kiska situáciu dostatočne vysvetlil. „Súhlasíme s pánom prezidentom, že v podnikateľskej praxi sa často stáva, že pohľad podnikateľov, resp. ich účtovníkov, je na nákladové položky odlišný ako pohľad daňového úradu. Z toho zároveň vyplýva, že nie je žiadny dôvod na vyvodenie zodpovednosti. Podľa nášho názoru na dnešnej tlačovej konferencii situáciu vysvetlil uspokojivo,“ uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie