Denník N

Opozícia po kriminálnej informácii na Danka podozrieva NAKA, že slúži na likvidáciu politických súperov

Šéf NAKA Peter Hraško a policajný prezident Tibor Gašpar. Foto N – Monika Tódová
Šéf NAKA Peter Hraško a policajný prezident Tibor Gašpar. Foto N – Monika Tódová

Lucia Nicholsonová sa obrátila na NBÚ, aby povedal, či je informácia o Andrejovi Dankovi pravá.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová z SaS zverejnila formálne znaky kriminálnej informácie o Andrejovi Dankovi, ktorá hovorí o korupcii. Nicholsonová zverejnila číslo písomnosti, to, že vznikla v auguste 2016, že ju vyhotovil kapitán Milan Žáčik, že išlo o jediný výtlačok, dva listy a že spoľahlivosť zdroja je „A1“, teda najvyšššia.

Povedala, že hoci je písomnosť utajovaná, týka sa to iba obsahu, nie formálnych náležitostí.

Nicholsonová sa zároveň obrátila na Národný bezpečnostný úrad, aby jej oznámil, či naozaj ide o utajovanú skutočnosť.

Podpredsedníčka parlamentu dostala informáciu minulý týždeň a zverejnila ju v parlamente počas schôdze o odvolaní ministra práce Jána Richtera.

Rovnaký dokument dostal pred dvomi týždňami aj Denník N a odovzdal ho orgánom činným v trestnom konaní. Inšpekcia ministerstva vnútra už prípad začala vyšetrovať. Podľa jej riaditeľa Milana Lučanského preveria to, ako mohol tajný dokument uniknúť, a aj to, či polícia urobila všetko pre to, aby obsah informácie potvrdila alebo vyvrátila.

Šéf NAKA: Vyfabulovaná informácia

Riaditeľ NAKA Peter Hraško cez víkend pre Plus 1 deň povedal: „Považujem to za vyfabulované informácie, keďže nedisponujem materiálmi, o ktorých sa hovorí.“

Dokument má pritom pečiatku, že bol vložený do NAKATOK-u – informačného systému NAKA. Hraško na otázky Denníka N, na základe čoho hovorí o fabulácii, keď sa prípad ešte vyšetruje, neodpovedal. Nevysvetlil ani, ako je možné, že z NAKA unikajú tajné dokumenty.

„Bude jednoduché preveriť, či je informácia pravá alebo nie,“ povedala Nicholsonová. Ešte počas parlamentnej rozpravy povedala, že informácia vznikla buď na politickú objednávku, aby mohol niekto vydierať Andreja Danka, alebo boli podozrenia z korupcie relevantné, ale sa poriadne nevyšetrili.

Danko: Je to mediálna hra

Danko hovorí o falzifikáte, na otázky nechce odpovedať.

„Predseda parlamentu sa nebude podieľať na mediálnych hrách. Polícia dala jasné stanovisko, že voči jeho osobe nebolo a ani nie je začaté žiadne trestné konanie, a k spravodajským informáciám, ktorými ani nedisponuje, sa vyjadrovať nebude,“ napísala Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

„Sme svedkami rozkladu právneho štátu: NAKA sa pod Kaliňákovým vedením správa tak ako kedysi SIS pod Mečiarovým vedením. Informácie slúžia ako zbraň na vydieranie alebo zastrašovanie ekonomických partnerov,“ povedala Nicholsonová. Robert Kaliňák by podľa nej nemal byť ministrom vnútra, opozícia opäť chystá jeho odvolávanie. 

Možné provízie pri rozdeľovaní eurofondov

S Nicholsonovou bol na tlačovej besede aj Milan Laurinčík z SaS, Jozef Mihál zo skupiny Miroslava Beblavého a Milan Krajniak zo Sme rodina.

Danko sa podľa Krajniaka stal obeťou spravodajskej hry. „Vysokí funkcionári NAKA dostali pokyn, aby rozpracovali druhého najvyššieho ústavného činiteľa Slovenskej republiky. Podľa mojich informácií vysokí funkcionári rozpracovali Danka bez vedomia ministra vnútra. To však znamená, že políciu neriadi minister vnútra, ale niekto nevolený z pozadia. Presne takto funguje finančná mafia,“ povedal Krajniak.

Mihál povedal, že škandál je aj to, ak je informácia pravdivá. Hovorí o províziách pri rozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva. Spomína sa v nej aj konkrétna firma. Denník N ju kontaktoval, ale firma reagovať odmietla.

Nicholsonová povedala, že ak jej NBÚ nepotvrdí, že ide o utajovanú skutočnosť, je pripravená celú informáciu zverejniť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie