Denník N

Novelu o ÚPN zatiaľ koalícia nestiahne, no dohodu o jej podpore nemá

Iniciatíva Pamätaj zahaľovala sochám oči červenou páskou. Na snímke socha Jána Langoša, zakladateľa ÚPN, na bratislavskom Námestí SNP. Foto – TASR
Iniciatíva Pamätaj zahaľovala sochám oči červenou páskou. Na snímke socha Jána Langoša, zakladateľa ÚPN, na bratislavskom Námestí SNP. Foto – TASR

Iniciatíva Pamätaj vyzvala koaličných poslancov, aby stiahli z rokovania novelu zákona o Ústave pamäti národa. Most má stále ambíciu vylepšiť ju, no nepovedal, čo sa stane, ak jeho zmeny neprejdú.

Streda je deň, keď sa má v Národnej rade definitívne rozhodnúť o tom, ako bude fungovať Ústav pamäti národa (ÚPN). Ak prejde novela, ktorú navrhli vládni poslanci, skončí predčasne doterajší predseda ÚPN Ondrej Krajňák a ústav bude spoločne viesť deväťčlenná správna rada.

Doteraz Ústav pamäti fungoval podľa zákona, ktorý pripravoval prvý predseda ÚPN Ján Langoš.

Koaliční poslanci chcú teraz zmenou zákona riešiť nezhody medzi Krajňákom a správnou radou. Naprávajú medziľudské vzťahy v ÚPN, no takáto novela môže narušiť fungovanie ústavu, upozorňujú aktivisti z iniciatívy Pamätaj, ktorí sa v posledných týždňoch stretávali s poslancami, aj so šéfom poslaneckého klubu Smeru Martinom Glváčom.

„Ak majú problém s Krajňákom, mali ho chlapsky vyzvať, aby odstúpil,“ povedal v rozhovore pre Denník N hovorca iniciatívy Juraj Šeliga. Mladí z Pamätaj tiež vyzvali poslancov, aby novelu stiahli z rokovania parlamentu a diskutovali o nej nanovo. Iniciatívu podporilo viac ako 7500 ľudí, parlament sa však už rozbehol.

Koalícia hľadá zhodu

Novelu navrhla pred letnými prázdninami nezaradená Martina Šimkovičová, poslanci Smeru Ľubomír Želiezka, Mária Janíková a Jaroslav Paška zo SNS.

Pôvodne ju podpísala aj Edita Pfundtner z Mosta-Híd, ktorá svoj podpis spod návrhu stiahla. Dôvodom je to, že navrhuje viacero zmien v pôvodnom návrhu a nemá pre ne stále istú podporu.

Béla Bugár (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer). Foto – TASR

„Mám podporu v strane, ale zhoda v koalícii neexistuje,“ hovorí teraz Pfundtner.

Ani jej pozmeňujúce návrhy však neriešia podstatu: nové deväťčlenné riadenie ÚPN. Pfundtner však rieši aspoň to, aby ústav mohol pokračovať v organizovaní mnohých svojich aktivít, ktoré by po schválení novely v pôvodnom znení mohli byť ohrozené. Ide napríklad o Festival slobody, ale aj o zámer zriadiť múzeum zločinov komunizmu.

Glváč sa k rokovaniam s Mostom-Híd nevyjadril. To, že dohoda v koalícii zatiaľ nie je, potvrdil aj šéf klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Nechce však špekulovať, čo sa stane s novelou, ak koaliční poslanci nepodporia návrhy Pfundtnerovej.

Niektorí poslanci nevylúčili, že sa môže stať, že Most-Híd za novelu ako celok nezahlasuje. Potom by nemala prejsť. SNS a Smer by nemali dostatok hlasov.

Glváč popiera prísľub pre mladých

Mladí z Pamätaj si veľa sľubovali od stretnutí s poslancami. Glváč im dokonca minulý týždeň povedal, že v Smere porozmýšľajú o stiahnutí novely. Teraz reaguje, že taký prísľub nedal. „Prišli a nepriniesli žiadne konkrétne návrhy, ale len všeobecné frázy pochádzajúce od pána Krajňáka. Ponuka na spoluprácu s nimi trvá, ale musia byť konkrétni a konštruktívni,“ hovorí teraz Glváč.

Podpredseda Národnej rady mladým vyčíta, že sa ozvali len pár dní pred tým, ako sa už v parlamente rokuje o novele. Nie je to pravda, pretože aj počas leta iniciatíva písala poslancom, prezidentovi aj premiérovi. Nikto, okrem Mosta-Híd, nereagoval.

Pamätaj robila aj kampaň so zahaľovaním očí sôch, či s videonahrávkami, v ktorých vystupujú známe osobnosti. Najnovšie nasvietili známe bratislavské budovy, ktoré sú nejakým spôsobom späté s bývalým režimom. V pondelok v noci sa na nich zjavil nápis „Pamätaj“.

Pamätaj nasvietili Bratislavský hrad. Foto – Pamätaj

Mladí z iniciatívy odmietajú, že by boli osobne prepojení s niekým z ÚPN, a zdôrazňujú, že im ide len o ústav a jeho fungovanie. Nie sú ani politikmi.

Šeliga pripomína, že ak všetci zdôrazňujú, že nechceme na Slovensku extrémistov, ktorí sa vyznačujú práve prekrúcaním dejín, tak stiahnutie novely môže byť spoločným signálom verejnosti. Môže to byť signál, že „politici počúvajú hlas mladých ľudí, ktorí volajú po diskusii, vychádzajú im v ústrety a spoločne je ich záujmom lepšie Slovensko“.

„Ak to vládni poslanci myslia vážne, novelu zákona o ÚPN stiahnu,“ povedal Šeliga.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ústav pamäti národa

Slovensko

Teraz najčítanejšie