Denník N

Príprava na inváziu alebo len mamutie vojenské hry? O čo ide Rusom s cvičením Zapad 2017

Pravoslávny pop požehnáva ruských vojakov. Ilustračné foto – TASR/AP
Pravoslávny pop požehnáva ruských vojakov. Ilustračné foto – TASR/AP

Vojne v Gruzínsku aj anexii Krymu predchádzali ruské vojenské cvičenia, toto však netreba tak dramatizovať, tvrdia experti.

Nie je to začiatok tretej svetovej vojny. Rusko ani nehľadá nové zahraničné avantúry. Od jeho vojen na Ukrajine a v Sýrii mu vyschýnajú zdroje a chýba im jasný koniec.

Treba to brať jednoducho ako „ruskú heavymetalovú diplomaciu“ a snahu ukázať NATO pri jej hraniciach svaly.

Tak opísal obrovské vojenské hry Zapad 2017 v ruskej a bieloruskej réžii think tank Európska rada pre zahraničné vzťahy. Mamutie cvičenie neďaleko hraníc pobaltských krajín a Ukrajiny vyvoláva obavy, že by ho Moskva mohla využiť ako predohru k invázii či hybridným operáciám v regióne.

Tvrdí to napríklad ukrajinský prezident Petro Porošenko, podľa ktorého ide o prípravu ofenzívnej vojny na kontinentálnej úrovni.

Takéto úvahy sú však podľa expertov prehnané. A to napriek tomu, že ako vojne s Gruzínskom v roku 2008, tak aj anexii Krymu v roku 2014 predchádzali ruské vojenské cvičenia.

Lukašenko upokojuje susedov

Očakáva sa, že spoločné rusko-bieloruské cvičenie sa začne tento týždeň vo štvrtok v Kaliningrade, v západných ruských oblastiach Leningrad a Pskov, ako aj na území Bieloruska. Malo by trvať týždeň, ale, ako píše BBC, pokojne aj dlhšie. Niektoré úvahy dokonca hovoria o tom, že by mohlo ísť o „maskirovku“, teda hybridnú taktiku – zostať na území Bieloruska na neurčito a presadiť leteckú základňu napriek nesúhlasu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Foto – AP

Práve Bielorusko sa podľa bruselského think tanku ocitlo v strede drámy. Lukašenko doteraz testoval, ako ďaleko sa môže dištancovať od Moskvy (neuznáva ani odtrhnuté Abcházsko) a vylepšovať zmrznuté vzťahy EÚ (zrušené víza na päť dní pre jej občanov).

Podľa analytikov IHS Jane’s Intelligence Weekly je však veľmi nepravdepodobné, že by Rusi chceli využiť cvičenie na vytvorenie trvalej základne v Bielorusku. „Ide o zastrašovanie susedov a ukážku vylepšených vojenských schopností,“ myslia si jeho experti.

Učíme sa bojovať, nikoho nebudeme napádať, upokojuje svojich susedov aj Lukašenko.

Na cvičeniach sa má zúčastniť okolo 12 700 vojakov, z toho 7 200 bieloruských a okolo 680 vozidiel vrátane 250 tankov a 70 leteckých strojov. Niektorí však odhadujú, že skutočný počet vojakov bude oveľa vyšší – až okolo 80-tisíc, či dokonca 150-tisíc, čo by z neho urobili najväčšie cvičenie od sovietskych čias.

O oveľa vyššej účasti je napríklad presvedčená nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. Rusko podľa nej chce demonštrovať svoju moc a schopnosti. „Ten, kto o tom pochybuje, nech sa pozrie na vysoký počet síl, ktoré sa zúčastnia cvičenia Zapad, viac ako stotisíc,“ povedala.

Ak by vojakov bolo viac ako 13-tisíc, organizátori by mali pozvať na cvičenia pozorovateľov. Bielorusi tak urobili, Rusi nie.

Krátko pred cvičením Zapad 2017 rozbehli svoje vlastné s názvom Aurora 17 aj Švédi za účasti skoro 20-tisíc vojakov. Ide o najväčšie manévre za vyše dvadsať rokov za približne 60 miliónov eur.

Štokholm tak okrem iného reaguje na ruské aktivity v pobaltskej oblasti, provokačné prelety nad škandinávskym nebom a anexiu Krymu. Krajina je pritom neutrálna, hoci podpora členstva v NATO sa začala od ruskej okupácie ukrajinského polostrova v tejto škandinávskej krajine zväčšovať.

Najviditeľnejšie nervózni sú Ukrajinci, ktorí strašia tým, že Moskva si buduje ďalšiu pôdu pre inváziu na Ukrajinu. Moskva sa bráni, že žiadna invázia ani okupácia Litvy, Poľsky či Ukrajiny sa nechystajú. „Žiadna z týchto paradoxných verzií nemá nič s realitou,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany Alexander Formin západným vojenským pridelencom.

Oveľa viac ako o vojnové hry ide podľa analytika a editora Economistu Edwarda Lucasa o psychologický efekt. „Ak môžeš demoralizovať a zastrašiť svojho nepriateľa, môžeš vyhrať bez jediného výstrelu,“ napísal pre Center for European Policy Analysis.

Hra proti fiktívnym štátom

Podľa scenára vojenských hier si ruskí a bieloruskí vojaci tento týždeň zahrajú hru proti fiktívnej koalícii západných krajín Veišnoria (západné Bielorusko), Vesbaria (zasahuje do Litvy a Lotyšska) a Lubenia (časť Poľska a Litvy), ktoré sa snažia destabilizovať situáciu v Bielorusku.

Zaujímavosťou je, že práve na území Veišnorie v roku 1994 mal celkom dobrý výsledok opozičný kandidát Zianon Pazniak. Boli to prvé voľby, ktoré vyhral Lukašenko, a posledné demokratické voľby v Bielorusku.

Na sociálnych sieťach sa už dokonca podľa servera Meduza začali objavovať statusy s vymyslenými logami krajín ako Veišnoria. Objavili sa aj fiktívne pasy neexistujúceho štátu a tričká s jeho názvom. A nemohlo chýbať ani fiktívne konto ministerstva zahraničných vecí Veišnorie.

https://twitter.com/_Slashman/status/903146153516179456

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie