Denník N

Richtera usvedčil človek, za ktorého sa schovával

Predseda Slovenskej komory sociálnych pracovníkov vyvrátil slová ministra Richtera, ktorý sa ním obhajoval v kauze Čistý deň.

Vcelku nulovej pozornosti sa potešila jedna správička, ktorá však možno predstavuje poslednú bodku za kauzou Čistý deň, kde, ako optimisticky veríme, sa už vôbec nič nestane.

Zatiaľ čo minister práce, sociálnych vecí a rodiny Richter ostáva na svoju stoličku prilepený aj po druhom odvolávaní, má predsa vynikajúce výsledky, nájde sa po Čistom dni ešte jeden človek, čo teraz skladá funkciu. Je to predseda Slovenskej komory sociálnych pracovníkov Peter Kulifaj.

Práve jeho slovami sa teraz obhajoval minister a práve na to Kulifaj v pondelok zareagoval. Šlo o tvrdenie, že na samom začiatku kauzy bol Kulifaj proti tomu, aby sa zariadenie zatváralo. Konkrétne a neoficiálne sa vyjadril: „Ako sociálny pracovník by som ich v systéme nechal.“ Vtip je však v tom, že tento názor postavil na presvedčení, že vec sa prešetrí, jednotliví vinníci budú potrestaní a samotná organizácia sa môže očistiť. Preto mohol až postupom času vidieť, že kauza sa zametá pekne pod tepich, ako je národným zvykom, nič sa neprešetrí ani nepotrestá a ako bonus vychádzajú najavo skutočnosti, ktoré žiadnemu slušnému sociálnemu pracovníkovi nemôžu dovoliť poriadny nočný spánok, lebo sú to odborné a etické problémy. Preto dnes nielen píše „bol som naivný“, ale aj sebakriticky tvrdí, že dostupné informácie nevyhodnotil správne.

Slovenská komora sociálnych pracovníkov sa smerom von prvý raz ozvala, keď počas už pekne rozbehnutého škandálu podporila členov akreditačnej komisie, ktorí odišli na protest proti rozhodnutiu ministra. Je to profesijná organizácia, nie zväzácky klub. Preto sa sociálni pracovníci decentne, ale jednoznačne postavili za odchádzajúcich členov komisie, a tým aj za základné princípy svojej práce, v tej chvíli už jasne ministrom ignorované.

Keď dnes odchádzajúci predseda komory napíše, že po tomto kroku nasledoval koberček v ministerskej budove a „požiadavka znela korigovať naše vyhlásenie“, je to neskutočné už ako nápad. To je ozajstná nostalgia za ostnatým drôtom, keď si ktokoľvek na ministerstve myslí, že profesijnej komore bude čistiť žalúdok pre odborné názory. Voľby však vyhral skutočný zväzácky klub, takže exekutíva zatiaľ vyhráva, hoci na svojej strane už nemá nikoho.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie