Denník N

Cez deň prednáša na univerzite, po večeroch koncertuje a nahráva. Ako znie jeho Disco Science?

Vypočujte si v slovenskej premiére nový album Vitajte českého producenta Davida Doubeka známeho ako Ventolin.

Pulzujúce elektronické mašinky, ale aj gitary a živé bicie. Päť rokov po výraznom debute Totem a po vlaňajšej čisto inštrumentálnej nahrávke s poľským techno duom RSS BOYS prichádza Ventolin so svojím novým pesničkovým albumom. Nazval ho Vitajte a teraz si ho môžete po prvýkrát vypočuť tu:

Asi nikomu sa ešte nepodarilo tak prepojiť zvuk detroitského techna s talianskym či indickým discom 80. rokov. Na pódiu to vyzerá ako v múzeu elektroniky – staré samplery a drum machines, analógové syntiaky. Ventolin má slabosť pre analógovú rozladenosť, šum a nedokonalosť. Ide o projekt Davida Doubka, zakladajúceho člena skupiny Kazety a člena divadla Nejhodnější Medvídci. Vznikol v roku 2007 ako „bokovka“, no svojou osobitosťou si rýchlo získal popularitu na českej klubovej scéne.

Na novom albume, ktorý oficiálne vychádza 15. septembra, hosťovali Michal Janík (Ghost of You) a Prokop Holoubek zo skupiny Midi lidi. Jej ďalší člen, spevák Petr Marek nakrútil Ventolinovi aj čarovný videoklip ku skladbe Disco Science.

„Je to pesnička o nás všetkých, ktorí sa moríme doma s hudbou a dúfame, že ju potom niekomu pustíme a bude to super. Všetci sme vlastne vedci – dumáme, počítame, meriame frekvencie, študujeme internetové fóra, aké si kúpiť krabičky, káble, reproduktory… robíme jednoducho Disco Science,“ hovorí Ventolin.

A prečo vlastne svoj nový album pomenoval Vitajte? Vzniklo to na spoločnom turné s Midi lidi. „Našli sme rohožku s nápisom Vitajte, s ktorou sme sa fotili a hovorili si, že to je super obal na album v žánri desať najhorších obalov všetkých čias. Keď som neskôr hľadal názov, spomenul som si na to slovo a povedal som si, že to je dobrý názov. Jednoduchý, banálny a pritom paradoxne znepokojivý. Je zvláštne, že v súčasnej dobe toto konvenčné oslovenie pôsobí takmer provokatívne,“ dodáva Ventolin.

Novinku predstaví aj naživo na turné, ktoré sa začne tento víkend, prvú slovenskú zastávku bude mať 23. septembra v trenčianskom klube Lúč.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie