Denník N

So SNS ma spája národné cítenie, Danko ma prehovárať nemusel, hovorí nová ministerka školstva

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

V školskej reforme svojho predchodcu plánuje pokračovať, teraz sa chystá do Bruselu zistiť, ako je to so spornými eurofondovými výzvami.

Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval novú ministerku školstva. Martina Lubyová sa k Slovenskej národnej strane, ktorá ju oslovila po vynútenom odchode Petra Plavčana, prihlásila slovami, že s SNS ju „spája niečo, čo by nazvala národným cítením“.

Predseda SNS Andrej Danko ju nemusel prehovárať, aby jeho ponuku viesť rezort školstva vzala. Slovensko totiž považuje za „nádhernú krajinu, kde sa oplatí žiť a pracovať“, vyznávala sa akademička, ktorá doteraz pôsobila v Slovenskej akadémii vied. SNS ju vraj s ponukou oslovila pred niekoľkými týždňami.

Danko hovoril, že ma riadiť nebude

A hoci sa v minulosti Danko vyjadril, že riadi ministra školstva, jej pri osobnom stretnutí tvrdil niečo iné. „S pánom Dankom som sa niekoľkokrát veľmi dôkladne rozprávala. On sám sa vyjadril, že ma riadiť nebude a že mám voľnú ruku na uplatnenie reforiem,“ povedala nová ministerka o rozhovoroch s predsedom SNS.

„Myslím si, že sme dospeli do štádia, keď si politické strany naozaj uvedomujú, že tento rezort nemôže byť obeťou politikarčénia alebo nejakých bojov,“ odpovedala Lubyová na otázku, či si myslí, že na presadzovanie zmien bude mať ako nestraníčka aj politickú podporu.

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

Oznámila, že je pripravená viesť s politikmi diskusie o svojom rezorte. „Keby som sa mala vyjadriť pekne vedecky, poviem, že len z dialektickej interakcie môže vzniknúť nová kvalita. A to sa práve teraz deje. Dialóg netreba odsudzovať, len ho treba držať v rozumnej miere.“

Do styku s politikmi sa dostala už ako riaditeľka Prognostického ústavu SAV, kde vypracovali analýzy o vývoji Slovenska. O tie mali záujem mnohé politické strany, ktorým poskytovali odborné konzultácie.

Teraz ju čaká krízová situácia na ministerstve, ktoré musí rýchlo zvládnuť, ako zorganizovať eurofondové výzvy pre vysoké školy tak, aby Slovensku neprepadli milióny eur.

V reforme školstva plánuje pokračovať

Prezident ministerke povedal, že je na nej, „či bude Slovensko učiace sa, alebo bude nepoučiteľné“. Narážal tak na fakt, že nová ministerka bude rozhodovať aj o pokračovaní Plavčanom ohlásenej reformy celého vzdelávacieho systému nazvanú Učiace sa Slovensko.

Lubyová v reforme plánuje pokračovať, oznámila krátko po prezidentovom vystúpení novinárom. „Podporujem kontinuitu, podporujem to, aby program, ktorý bol vytvorený širokým spektrom inštitúcií a organizácií, bol ďalej implementovaný,“ povedala Lubyová, ktorá sa plánuje stretnúť s tvorcami reformy.

„Pokiaľ tam nebudú už ďalšie veci, ktoré treba pripomienkovať a zapracovávať, chystám sa program predložiť na schválenie vláde a zároveň vyrobiť veľmi dôležitý dokument, akým je akčný plán,“ pomenovala svoje prvé kroky. Z akčného plánu má byť jasné, ktoré časti reformy by mali byť prioritou, pretože „v súčasnosti nemáme financie ani kapacity na to, aby sme ho en bloc okamžite uplatnili“.

Nová ministerka hovorila aj o tom, že jej záleží na zvyšovanie platov učiteľov. Koaliční lídri na konci leta oznámili, že učiteľom zvýšia platy od prvého septembra o 6 percent aj napriek tomu, že sa učiteľské odbory odmietli na najbližšie roky vzdať sa práva na štrajk. Lídri však varovali, že nezaručujú aj ďalšie zvyšovanie platov, hoci je v programovom vyhlásení vlády.

Andrej Kiska a nová ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

Pre eurofondy plánuje ísť do Bruselu

Nová ministerka nechcela podrobne vysvetľovať, ako bude postupovať v kauze eurofondov na vedu a výskum, ktorá stála Plavčana ministerské kreslo. „Nemôžem sa teraz vyjadrovať k veciam, ktoré sa prešetrujú. Len čo budeme mať závery, samozrejme ich s vami budem zdieľať,“ povedala Lubyová. Novinárom sľúbila, že pred nimi nebude utekať ako jej predchodca a nastaví otvorenú komunikáciu.

Teraz sa zameria na intenzívny kontakt s Bruselom, kam by šla najradšej už budúci týždeň, aby zistila, čo nám vyčítajú a čo spraviť pre to, aby Slovensko čo najskôr dokázalo ešte využiť eurofondy.

Ministerka trvá aj na už Plavčanom prezentovanom postupe, že jednu z eurofondových výziev zrušia, pretože v tejto situácii to je „jediné rozumné riešenie“. Novú výzvu by chcela uverejniť čo najskôr. Predseda SNS Danko novej ministerke podľa jej slov povedal, že by chcel, „aby nová eurofondová výzva bola najtransparentnejšou záležitosťou v celej republike“.

Aké má plány s druhou spornou výzvou na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier, nová ministerka nepovedala. Jej predchodca Peter Plavčan plánoval zorganizovať verejné vypočutia úspešných uchádzačov, aby predstavili svoje projekty za milióny eur a predsvedčili verejnosť, že budú skutočne prínosom pre slovenskú vedu a výskum.

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

Na testovanie piatakov chce nájsť peniaze

V najbližších dňoch musí nová ministerka riešiť aj každoročné testovanie piatakov, ktorému tento rok hrozí zrušenie kvôli nedostatku peňazí. Peniaze by mala zohnať do 15. septembra, teda do dvoch dní od jej vymenovania.

„Testovanie piatakov nám leží na stole, je to pomerne urgentná vec. Na to, aby sa mohlo spustiť celoplošne, potrebujeme 160-tisíc eur, ktoré sa práve teraz nenachádzajú k dispozícii v rozpočte. Po prvé sa pokúsime mobilizovať nejaké rezervy a presuny a tú sumu nejako preklasifikovať,“ hovorí ministerka.

„Plán B je taký, že by sa testovanie spustilo elektronickou formou,“ hovorí Lubyová.  Takéto testovanie by sa však uskutočnilo len na vybranej vzorke študentov a nie celoplošne. V súčasnosti sa ministerka snaží zistiť, či by sa takéto testovanie dalo porovnávať s ďalšími počas minulých rokov.

Peter Plavčan na ministerstve zatiaľ zostáva poradcom. „Myslím si, že to patrí k civilizovanému odovzdávaniu si inštitúcií, aby človek, ktorý to dovtedy riadil, urobil odovzdanie agendy. Stretla som sa s ním, bol veľmi nápomocný, vysvetlil mi nejaké veci. To, ako sa to bude vyvíjať ďalej, závisí od toho, aké budú jeho nápady, ambície a či budeme vedieť nájsť nejaký dobrý model fungovania,“ povedala Lubyová.

Na ministerstvo si chce priniesť aj niekoľko svojich ľudí, najprv však vraj musí zistiť, aká je na ministerstve situácia.

Ministerka od prezidenta smerovala rovno na zasadnutie vlády. „Kolegovia ma privítali, snažili sa mi pomôcť. Dokonca už padli aj návrhy, aby sme integrovali nejaké veci druhých rezortov, hlavne v oblasti vzdelávania, takže to bolo veľmi príjemné,“ povedala po skončení zasadnutia.

Kto je nová ministerka?

Pred tým, ako sa Martina Lubyová stala ministerkou, bola zástupkyňou riaditeľky Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Na SAV pôsobila aj ako riaditeľka prognostického ústavu.

Vo svojej vedeckej práci sa Lubyová venuje hlavne trhu práce, migrácii, integrácii a vzdelávaniu. Študovala v Bratislave, Prahe a v New Yorku. Od roku 2000 do roku 2010 pracovala pre Medzinárodnú organizáciu práce ako špecialistka pre rozvoj zamestnanosti v južnej Ázii a neskôr pre rozvoj zamestnanosti vo východnej Európe a v Strednej Ázii.

Riadila pobočku Medzinárodnej organizácie práce v Moskve, mala na starosti Indiu, Pakistan a Bangladéš.

Lubyová vystupovala aj v diskusnej relácii RTVS Silná zostava, kde diskutujú ženy o rôznych spoločenských témach.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Slovensko

Teraz najčítanejšie