Denník N

Ortodoxný izraelský poslanec bol na svadbe gejov, rabíni ho prinútili rezignovať

Dnes už bývalý izraelský poslanec Jigal Guetta. Foto – WIKIMEDIA
Dnes už bývalý izraelský poslanec Jigal Guetta. Foto – WIKIMEDIA

Líder izraelskej opozície a potenciálny premiér Jair Lapid hovorí, že je smutné, ak v roku 2017 musí odísť poslanec, pretože „bol na svadbe dvoch ľudí, čo sa ľúbia“.

Pred dvomi rokmi sa poslanec za náboženskú stranu Šas Jigal Guetta zúčastnil na svadbe svojho synovca. Tento týždeň sa pre tento krok vzdal poslaneckého mandátu.

Syn jeho sestry si vzal iného muža. Guetta sa s tým, že na svadbe bola aj jeho manželka a ich deti, zveril na začiatku týždňa v rádiu. Podotkol však, že homosexualitu považuje za hriech, lebo také je učenie judaizmu, a svojim deťom to aj tak vysvetlil.

Chcel byť dobrý brat

„Povedal som im, že na svadbu ideme preto, aby sme synovca urobili šťastným. Je to syn mojej sestry a chcel som byť pri nej. Tóra hovorí, že je to zakázané a veľký hriech. Čo mohol robiť? Môj názor je v tomto prípade irelevantný,“ vyjadril sa dnes už bývalý poslanec Knessetu.

Na jeho úprimnosť veľmi rýchlo zareagovalo niekoľko rabínov, ktorí v liste vedeniu strany Šas napísali, že Guetta znesvätil Božie meno a musia ho odvolať. Podľa izraelských zákonov však poslanca nemôže jeho strana vyhodiť. Guetta sa napokon vzdal sám.

Hoci Izrael v otázkach sexuálnych menšín vystupuje ako liberálna krajina, známa svojimi spektakulárnymi Pride pochodmi, a napríklad Tel Aviv je označovaný za jedno z najviac gay friendly miest na svete, je pravdou, že pobožná populácia a voliči Šasu z toho nadšení nie sú.

Podľa ich názoru je homosexualita jeden z najťažších hriechov.

Aj keď Guetta hovoril, že bol synovcovi na svadbe, treba povedať, že išlo buď len o symbolický akt, alebo sa obrad konal v zahraničí. V Izraeli totiž svadba homosexuálov nie je možná, keďže sobáše sú v kompetencii náboženských súdov.

Štát uznáva, ak sa homosexuálny pár vezme v krajine, ktorá takéto zväzky umožňuje. Úrady akceptujú, ak sa homosexuáli zaregistrujú ako „domáci partneri“, vtedy majú rovnaké práva ako heterosexuálne páry, čo si zvolili tento model spolužitia.

Viaceré strany majú vo svojom programe legalizáciu manželstiev ľudí rovnakého pohlavia, a podporuje ich aj väčšina obyvateľov, čo však neplatí pre voličov strany Šas.

Podpora liberálov

Jigal Guetta po odchode z Knessetu zostáva v strane. Netradične ho podporili poslanci za stredové a ľavicovo liberálne strany. Podľa niektorých komentátorov potenciálny premiér a šéf strany Ješ, Atid Jair Lapid, ktorého strana presadzuje ako ukončenie monopolu rabínov na rodinné záležitosti, si myslí, že je smutné, ak v roku 2017 musí odísť poslanec za to, že „bol na svadbe dvoch ľudí, čo sa ľúbia“.

Podobne sa vyjadrili aj ďalší členovia Knessetu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie