Denník N

Najskôr ju obliali fekáliami, teraz podpálili auto, známa novinárka radšej ušla z Ruska

Ruská novinárka Julia Latynina (51). Foto – WIKIMEDIA
Ruská novinárka Julia Latynina (51). Foto – WIKIMEDIA

Julia Latynina je známa svojimi ostrými komentármi na adresu Putinovho režimu. V bezpečí sa necítia ani tí, ktorých spájajú s filmom o cárovej milenke.

Zoznam novinárov, ktorí sa z obavy o svoj život rozhodli odísť z Ruska, je znovu o niečo dlhší.

Podpálenie auta bolo pre komentátorku opozičných novín Novaja gazeta Juliu Latyninu poslednou kvapkou po sérii útokov. Auto jej zhorelo začiatkom septembra, keď ho mala zaparkované vedľa dreveného domu svojich rodičov. V tom čase bola sama v Európe.

Medzinárodný Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) vyzval ruské autority, aby identifikovali a potrestali zodpovedných za útok na novinárku a jej rodinu a uistili novinárku, že môže pracovať a žiť bezpečne v Rusku.

Séria útokov

Latynina sa po útoku radšej rozhodla žiť v zahraničí, kam vzala aj svojich rodičov. Incident v rádiu opísala ako pokus o jej atentát. „Vyšetrovatelia nás informovali, že auto vzbĺklo na troch miestach. To je veľmi smutné, pretože to znamená, že nešlo len o oheň, ale o pokus o zabitie,“ povedala 51-ročná novinárka a odmietla pôvodnú teóriu vyšetrovateľa, že by auto vzbĺklo samo.

Okrem pravidelného stĺpčeka je slávna aj pre svoju reláciu v rádiu Echo Moskvy, odkiaľ ju poslucháči poznajú ako veľmi ostrú kritičku prezidenta Vladimira Putina. Je autorkou viacerých trilerov a detektívok a laureátkou medzinárodných novinárskych cien.

Pochádza z intelektuálne založenej rodiny, jej mama Alla je novinárka a literárna kritička, otec Leonid zase básnik.

Dva mesiace predtým jej niekto nastriekal páchnucu zmes do domu cez okno. Plyn zranil osem ľudí, vrátane dvoch detí. Vlani v auguste ju zase obliali výkalmi do tváre. Cestou do rádia ju zastavili dvaja muži v motorkárskych helmách, obliali ju a ušli na motorke. O tom, že išlo útok pre jej profesionálnu prácu, bol presvedčený aj Zväz ruských novinárov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=_t8aotBf7q8

Sama Latyninová to vtedy dávala do súvislosti s komentármi o prokremeľskom podnikateľovi Jevgenijovi Prigožinovi, známom ako zamestnávateľovi fabriky na trollov, ktorí útočia na kritikov ruskej vlády na internete.

Cez Skype teraz oznámila, že odcestovala a najbližší čas sa nechystá vrátiť.

Bolo to strašné

„Neemigrovali sme, jednoducho sme ušli za hranice. Dúfam, že nie nadlho,“ napísala pre Novaju gazetu jej mama Alla. To, čo zažila so svojím mužom 3. septembra, opísala ako najhoršiu vec v živote, ktorú zažila. Bála sa, že auto vybuchne a zraní jej muža, keď sa ho snažil uhasiť.

„Predtým som videla horieť auto iba v kine, no viem, že benzínová nádrž môže vybuchnúť v akúkoľvek sekundu,“ napísala.

Latynina pritom už raz z Ruska odišla, a to v roku 2015, keď sa objavila na údajnom zozname smrti spolu s ďalšími prominentnými osobnosťami. Vo februári toho roku zavraždili opozičného lídra Borisa Nemcova. Jeho vražda vyvolala strach medzi predstaviteľmi liberálnej opozície a nezávislými novinármi.

Denník N v tom čase urobil rozhovor s novinárkou rádia Echo Moskvy Karinou Orlovou, ktorá sa po vyhrážkach, že ju zabijú ako jahňa, rozhodla emigrovať z Ruska do Spojených štátov. Vyhrážali sa jej za to, že viedla debatu o slobode slova po teroristickom útoku na francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo, ktorého autori si robievali žarty z proroka Mohameda.

Hystéria pre film o cárovej milenke

O niekoľko dní po útoku na auto novinárky ruské médiá riešili ďalší podpaľačský útok. V Moskve zhoreli dve autá pred právnickou kanceláriou Konstantina Dobrynina, ktorý pracuje pre režiséra Alexeja Učitela.

Jeho film Matilda o láske cára Mikuláša II. k baleríne Matilde Kšesinskej vyvolal tento rok v Rusku senzáciu, a to ho ešte nikto ani nevidel.

„Zhoreli pre Matildu,“ komentoval útok Dobrynin na Facebooku a obvinil náboženských fanatikov z terorizmu.

Uvedenie nového filmu v Rusku sprevádza hystéria. Pravoslávna cirkev považuje cára za svätého a jeho milenecký vzťah a erotické scény vo filme sa jej predstaviteľom a stúpencom nepáčia. Viaceré kiná sa po agresívnej kampani rozhodli film radšej nepremietať. Všetko sa pritom odohráva v roku, keď si Rusko pripomína sto rokov od boľševickej revolúcie, po ktorej komunisti vyvraždili celú cársku rodinu.

Premiéra je nachystaná na výročie revolúcie 26. októbra v Mariinskom divadle, kde Matilda očarovala budúceho cára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie