Denník N

Kaliňák o úniku kriminálnej informácie o Dankovi: Toto sa nesmie stávať

Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kriminálne informácie sú podľa ministra vnútra klebety zozbierané na ulici. O politikoch ich je podľa neho tisíc. Opozícia hovorí, že NAKA je malé ŠtB.

Kriminálne informácie, ktoré zbierajú operatívci od svojich zdrojov, sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka „klebety zozbierané na ulici“. „Na mňa ich bolo tisíc, na každého politika sú ich stovky, práve preto sú chránené a v režime utajenia,“ povedal Kaliňák.

Pred dvoma týždňami dostal Denník N informáciu, ktorá hovorí o podozrení z korupcie Andreja Danka pri eurofondoch na vedu. Súčasťou dokumentov boli aj ďalšie operatívne materiály, ktoré hovorili o vyšetrovaní firmy Anext v súvislosti s eurofondmi na ministerstve školstva. Denník N dokumenty odovzdal orgánom činným v trestnom konaní.

Počas mimoriadnej schôdze o odvolávaní Jána Richtera minulý týždeň zverejnila časť informácie o Dankovi podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS). Podľa nej informácia o Dankovi mohla slúžiť aj na jeho politické vydieranie.

Kaliňák v stredu po rokovaní vlády povedal, že on s Dankom o informácii nikdy nehovoril. „My sme si nemali veľmi čo v tejto veci vysvetľovať,“ tvrdil Kaliňák.

Šéf NAKA: Najprv fabulácia, potom tajné

Správny postup polície pri narábaní s kriminálnou informáciou by mal byť taký, že na základe informácie vznikne operatívny spis. Podľa toho, či sa informácie potvrdzujú, sa neskôr začína oficiálne vyšetrovanie.

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško najprv pre Plus 1 deň povedal, že informácia o Dankovi je fabulácia. V stredu ráno už NAKA jej pravosť nevyvrátila. Povedala, že ide o utajované skutočnosti, ale vyhlásila, že Danka v minulosti nevyšetrovala, ani nevyšetruje. NAKA tým vlastne hovorí, že informácia o Dankovi sa podľa nej nepotvrdila.

Či polícia urobila všetko pre jej preverenie a prečo tajný materiál unikol, už vyšetruje inšpekcia. Kaliňák nevidí dôvod, aby vyvodzoval zodpovednosť voči šéfovi NAKA alebo policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi. „Nemyslím si, že by boli oni zodpovední,“ povedal Kaliňák.

Ako je možné, že tajná informácia z polície unikla? „Ľudský faktor neviete nikdy vylúčiť,“ tvrdil Kaliňák.

Okrem operatívca má k takejto informácii prístup aj riaditeľ jednotky, v tomto prípade protikorupčného oddelenia v Trenčíne. Novým riaditeľom oddelenia je Štefan Menšík, ktorý predtým ako vyšetrovateľ riešil prípad Igora Matoviča.

Kaliňák mal o uznesení, kde sa hovorí, že Matovič spáchal trestný čin, ale je premlčaný, samostatnú tlačovú konferenciu s policajným prezidentom. Tibor Gašpar na nej odmietol, že by bol Menšík povýšený „za odmenu“, teda za to, ako informoval o Matovičovi.

Na čo slúži NAKATOK

Informácia o Dankovi bola po troch mesiacoch od vyhotovenia vložená do takzvaného NAKATOKU. Je to nový informačný systém NAKA, kam sú operatívci povinní vkladať všetky informácie, aj operatívne spisy. Viacerí policajti sa na to sťažujú a myslia si, že systém vznikol iba preto, aby vedenie polície vedelo o každom rozpracovanom prípade.

Kaliňák hovorí, že v minulosti unikali tajné dokumenty podstatne viac ako teraz. „Ešte keď som bol predsedom výboru, ja som mal z toho jeden plný trezor, odvtedy sa doba zmenila,“ tvrdí minister vnútra. „Úlohou je pozrieť sa na systém, ako ho ešte viac utesniť, pretože toto sa nesmie stávať.“

Video: Čo hovorí Kaliňák o informácii na Danka aj o daniach prezidenta Kisku

Operatívec polície Milan Žáčik, ktorý informáciu o tom, že Danko berie provízie za eurofondy na školstve, spísal, ju označil kódom A1. Znamená to, že je od dôveryhodného a spoľahlivého zdroja. Sú aj kódy B a C od čísla 1 do 3. C3 by malo znamenať, že informáciu policajtovi povedal niekto, koho sotva pozná a ešte s ním nikdy nespolupracoval. Ani to podľa Kaliňáka nesvedčí o tom, že informácia je hodnoverná.

„Niekto niekedy vymyslel stupnicu, ktorá sa ukázala ako nie veľmi efektívna, lebo sa nevedia rozhodnúť – B2, B3, B4 –, a tak vlastne 90 percent informácií je A1, lebo je to najjednoduchšie,“ povedal Kaliňák.

Ministra rozčúlili otázky, prečo polícia za rok, odkedy vie o problémoch s prerozdeľovaním eurofondov na školstve, nič nevyšetrila a nikoho neobvinila. Eurofondy dostali aj pochybné firmy a minister školstva Peter Plavčan musel odstúpiť z funkcie.

Opozícia: Aký bol cieľ celej kauzy?

„Je na mieste otázka, či polícia náhodou nemohla zabrániť tomuto všetkému, keby riadne vyšetrila podozrenia z kriminálnej informácie,“ povedala v stredu Nicholsonová o eurofondovom škandále. „Treba sa pýtať ďalej, či to nebol zámer, či cieľom nemala byť kauza, ktorá vybuchla pri Plavčanovi, poškodenie mena politického rivala.“

Slovensku podľa podpredsedníčky parlamentu hrozia vážne ekonomické škody. „Budeme platiť sankcie, korekcie Európskej únii. Ak by naozaj preverili informáciu spred roka, ja sa pýtam, či by nastala táto situácia, či Slovensko skutočne muselo zažiť medzinárodnú hanbu,“ povedala.

Nicholsonová hovorí, že Hraško zavádzal verejnosť, keď informáciu najprv označil za fabuláciu. „Je zrejmé, že NAKA koná na objednávku. A minister vnútra s neprítomným pohľadom hovoril pred novinármi, že kriminálne informácie rastú na stromoch. Došlo k vážnemu incidentu, za ktorý nesie Robert Kaliňák plnú zodpovednosť,“ povedala Nicholsonová.

Poslanec Milan Krajniak zo Sme rodina povedal, že ľudia z bezpečnostného prostredia volajú NAKA Národnou komediálnou agentúrou. Miroslav Beblavý povedal, že dôvera v policajný zbor sa úplne vytratila. „Ani pán minister Kaliňák, ani jeho najbližší podriadení už nemajú na to, aby túto dôveru obnovili,“ povedal Beblavý.

Opozícia chystá v parlamente mimoriadnu schôdzu o odvolaní Kaliňáka. „Považujem to za zneužívanie toho inštitútu, nič iné sa nestalo za tie mesiace, žiadna nová informácia,“ povedal na to Kaliňák.

NAKA: Nepovedali sme, či je to pravé

NAKA v stredu popoludní poslala ďalšie stanovisko k celej kauze. „Polícia v súvislosti so zákonom o ochrane utajovaných skutočností nepotvrdzovala ani nikdy potvrdzovať nebude autenticitu utajovaných písomností akéhokoľvek druhu.“ Prečo Hraško hovoril o fabulácii, však nevysvetlili. „Chceme verejnosť informovať, že v poslednom období sa objavilo viac písomností, ktoré vôbec nepochádzajú z činnosti policajného zboru, a ktoré politici zneužívajú v politickom súboji,“ tvrdí NAKA.

Dodali to, čo už povedali – kriminálne informácie sú tajné, a ak sa nepotvrdia v operatíve, vyšetrovanie sa ani nezačne. Tak to bolo aj v prípade Andreja Danka. „Polícia k osobe predsedu Národnej rady Andreja Danka nevedie a ani v minulosti neviedla trestné konanie pre podozrenie z akéhokoľvek trestného činu,“ napísala NAKA.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie