Denník N

Prečo som napísal knihu o Kotlebovi

Aj vďaka knihe možno ľudia spoznajú jeho extrémistické názory, rodinkárstvo a neschopnosť reálne pomáhať ľuďom.

Kto je Marian Kotleba? To je hlavná otázka, ktorú si kládla táto kniha. Kamaráti z detstva, kolegovia zo školy aj bývalí žiaci hovorili o tichom sympaťákovi, členovia Pospolitosti o „obrovskom egu“, ktoré zabránilo akejkoľvek väčšej spolupráci nacionalistov. Faktom však je, že šéf ĽSNS si súkromie stráži natoľko, že rozsúdiť tieto názory a povedať niečo o ňom ako o človeku je takmer nemožné.

Čo sa však spraviť dá, je charakterizovať ho ako politika. A na základe množstva citátov, prejavov a výpovedí bývalých spojencov aj protivníkov vzniká pomerne jasný obraz.

Kotleba sa vždy prejavoval ako rasista s nechuťou k všetkému cudziemu. V rôznych obdobiach kládol dôraz na iné skupiny – prvotný antisemitizmus nahradil odpor voči maďarským „potomkom kočovných aziatov“, až prešiel naplno k „rómskym parazitom“ a napokon moslimom. Menila sa však len marketingová a komunikačná stratégia. Sen o „bielom Slovensku“, vybudovanom v duchu Tisovho slovenského štátu a podľa možnosti nepoškvrnený Úniou, NATO či nahými tanečníkmi, ostával stále ten istý. Nijako zásadne ho neokresala ani funkcia župana či poslanca.

Zároveň vždy vystupoval ako odporca demokracie. Stavovský štát možno zmizol zo základných dokumentov jeho strany. A desiatky jeho kamarátov a príbuzných, ktorí získali miesta na župe či v parlamente, nepochybne prišli na chuť výhodám dnešného zriadenia. No keby mali možnosť, radi sa vo svojich flekoch zabetónujú navždy a vyrovnajú si účty s menšinami, novinármi aj „korupčnými“ politickými oponentmi. Aj by vedeli ako.

Uniformy, fakle, domobrana, hummer, pištoľ v parlamente, bagre v osadách, hliadky v divadlách, používanie ochranky na župných zastupiteľstvách, to všetko ukazuje, že hrozbu násilia používajú odjakživa a systematicky. Dopĺňa sa s ďalšou črtou predsedu ĽSNS, ktorú znova a znova spomínajú tí, čo ho poznajú – so stihomamom. Dá sa skrátka pochopiť, že Kotlebovi by Putin mohol byť sympatický, aj keby sa nakoniec ukázalo, že mu nedával peniaze.

Šéf ĽSNS sa ukázal ako neschopný riešiť reálne potreby voličov. Zvýšil bezpečnosť v Banskobystrickom kraji? Poslal niekoho k lopate a krompáčom? Zlepšil školy? Cesty? Nič. A ľudia sa ani nestotožňujú so všetkými jeho hodnotami – prieskum IVO v lete 2017 ukázal, že 74 percent voličov ĽSNS považuje SNP za výraz odporu Slovákov proti fašizmu, a preto by sme naň mali byť hrdí.

Ako teda mohol Kotleba uspieť? Kniha sa snaží načrtnúť niekoľko vysvetlení – narastal odpor voči systému a práve on bol najuveriteľnejší vo svojom odhodlaní povaliť ho. Mnohí sympatizovali s jeho protirómskymi či protiutečeneckými postojmi, dokonca aj takí, čo s Rómami a utečencami nemali žiadne priame skúsenosti. Facebook mu priniesol dovtedy nevídané možnosti, ako osloviť obrovské masy ľudí. Štát poľavil vo svojej snahe stíhať ho a rušiť organizácie, na čele ktorých stál, aj keď zjavne presadzovali protiústavné myšlienky. A schopnosť zúčastňovať sa na politickom živote krajiny mu okrem mediálnej pozornosti priniesla aj legitimitu. Zrazu bolo v poriadku podporovať ho, veď má funkciu a chodí do úradu.

No Kotlebov úspech má aj iný dôvod – jeho nesmiernu vytrvalosť. Prvých desať rokov od začiatku svojho verejného pôsobenia v roku 2003 išiel od jednej porážky k druhej – zakázali mu stranu, takmer zničil Slovenskú pospolitosť, utŕžil niekoľko zahanbujúcich volebných prehier. Vždy však sa vrátil. A raz sa jeho šťastie otočilo. Pokiaľ mu táto črta ostane, tak jedny výsledky župných či parlamentných volieb nemusia nič znamenať. Napokon, v roku 2017 oslávil len štyridsiatku a jeho strana sedí na miliónoch eur.

Prísnejšia regulácia sociálnych sietí či politických strán môže pomôcť. Azda prospeje aj to, ak čo najviac ľudí spozná jeho extrémistické názory, rodinkárstvo a neschopnosť reálne pomáhať ľuďom, a to aj vďaka tejto knihe. No aj tak treba rátať s tým, že Marian Kotleba tu s nami môže byť nadlho.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie