Denník N

Ako nám na Slovensku klesajú nároky

Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Šéf Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

ÚPN ani RTVS nefungovali najlepšie, doterajší stav však bránime, lebo tušíme, že zmena pod touto vládou bude k horšiemu.

Ako počas Večere s Havranom správne pripomenul Jaroslav Franek, Ondrej Krajňák sa stal šéfom Ústavu pamäti národa, keď„antifašistický“ Smer náhle zistil, že sa so svojím pôvodným kandidátom Jurajom Kalinom poriadne sekol.

Kalina je skutočne a rovným dielom kritický voči slovenskému štátu, nacionalizmu aj voči komunizmu, čo pobúrilo neoľudákov a nacionalistov i exkomunistov. Tieto voľne sa prekrývajúce skupiny sú v Smere a v SNS hojne zastúpené, tak nečudo, že Kalina ako kandidát skončil rovnako rýchlo, ako sa objavil. Krajňák mal pohrobkov bývalých totalít upokojiť – považovali ho za svojho, alebo aspoň za slabého kandidáta, s ktorým nebudú problémy.

Krajňák sa to spočiatku naozaj snažil uhrať na všetky strany. „Denacifikácia“ ÚPN, ktorú hovorca Peter Juščák v rovnakej debate uviedol ako jeho hlavnú zásluhu, bola dosť váhavá a Krajňák ju robil skôr pod tlakom médií než z presvedčenia. Treba mu však uznať, že nakoniec ústav predsa len viac-menej vrátil k serióznej práci. A na jeho obranu dodať, že to mal veľmi ťažké, čo najlepšie ukazuje, že i jeho váhavé porátanie sa s neoľudákmi bolo (spolu s kauzou Babiš) pre SNS a Smer príliš.

V každom prípade platí, že Krajňák nebol, okrem spomínaného, ani pre svoju ťažkú povahu dobrým kandidátom do čela ÚPN. O smerovaní Slovenska a charaktere súčasnej vlády však veľa vypovedá, že je to dnes vedľajšie a Krajňáka na čele ústavu treba brániť. Aj na základe doterajších skúseností totiž panuje oprávnená obava, že jeho nástupca bude horší. A že po zmenách presadených vládnymi stranami bude ústav totality opäť skôr bagatelizovať a obhajovať než odhaľovať.

Je to príliš dobre známy model. Takto sa to skončilo v RTVS alebo v Úrade pre reguláciu sieťových odvetví. Voči Václavovi Mikovi bolo veľa oprávnených výhrad, verejnoprávne médiá sa však pod ním odrazili od kvalitatívneho dna, kam sa pravdepodobne pod Jaroslavom Rezníkom vrátia.

Predchádzajúci šéf ÚRSO Jozef Holjenčík bol škandálny, jeho menovanie však aspoň neporušovalo zákon, ktorý v čele úradu požaduje formálne nezávislého odborníka. S novým koaličným kandidátom Ľubomírom Jahnátkom sa podarilo aj toto.

Verným obrazom dnešného Slovenska je to, ako klesajú naše nároky a už sa uspokojíme aj s doterajším málo vyhovujúcim stavom, lebo vieme, že zmena bude pod Ficom a spol. pravdepodobne k oveľa horšiemu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ústav pamäti národa

Komentáre

Teraz najčítanejšie