Denník N

Na stanici v Považskej Bystrici sa pre modernizáciu mení organizácia nástupíšť, imobilní cestujúci zatiaľ nebudú mať prístup

Foto zdroj - žsr
Foto zdroj – žsr

Podchod k druhému nástupišťu nie je vybudovaný, imobilní cestujúci sa naň zatiaľ nedostanú.

Pre modernizáciu železničnej trate v úseku Púchov – Považská Teplá sa od piatku znova menila organizácia nástupíšť v Považskej Bystrici.

Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková povedala, že všetky vlaky osobnej dopravy nasmerujú k novovybudovanému ostrovnému nástupišťu č. 2.

Keďže podchod k nemu nie je vybudovaný, cestujúci sa k nemu dostanú cez úrovňový priechod cez koľaje, umiestnený vľavo od východu z vestibulu na nástupišti č. 1.

„ŽSR upozorňujú, že dočasne nie je z bezpečnostného hľadiska možný prístup pre imobilných cestujúcich. Výluka, v rámci ktorej ŽSR realizujú modernizáciu trate, bude trvať do 15. decembra 2017,“ doplnila Pavlíková.

Imobilní cestujúci sa preto do vlakov zatiaľ nedostanú. Pavlíková však vysvetľuje, že ani v bežnom prípade to cestujúci na vozíčku nemajú jednoduché, ak chcú cestovať vlakom.

„Každý imobilný cestujúci, respektíve ťažko telesne postihnutý má povinnosť v zmysle prepravného poriadku dopravcu požiadať najmenej 24 hodín vopred o takúto prepravu, aby sa manažér infraštruktúry aj dopravca mohli o takejto doprave vzájomne informovať, pripraviť všetko potrebné a zrealizovať ju. Nestačí však len požiadať, žiadateľ musí dostať aj schválenie žiadosti alebo jej zamietnutie od dopravcu.“

Keďže v Považskej Bystrici ide o rozsiahle výkopové práce, „bol informovaný aj dopravca, takže doprava z a do Považskej Bystrice nemôže byť žiadateľovi ani schválená,“ hovorí Pavlíková.

„Rieši sa to dopravou do najbližšej možnej stanice, kde je tento bezpečný nástup a výstup možné zabezpečiť. Z praxe máme skúsenosť, že imobilní uvedené zmeny chápu. Je to naozaj len dočasné riešenie a modernizácia stanice prinesie vyššiu úroveň a komfort cestovania aj pre handicapovaných cestujúcich.“

Ak chce imobilný cestujúci z Považskej Bystrice cestovať vlakom, musí o tom minimálne deň vopred vedieť a informovať Železnice Slovenskej republiky. V prípade, že mu žiadosť schvália a pôjde na rýchlik, nastúpi v Púchove alebo v Žiline.

ŽSR zároveň žiadajú verejnosť, aby venovala zvýšenú pozornosť hláseniam staničného rozhlasu, aby dbali o svoju bezpečnosť a riadili sa pokynmi zamestnancov stanice.

Modernizovaný úsek Púchov – Považská Teplá má doplniť už zrekonštruované úseky Púchov – Beluša a Považská Teplá – Žilina a umožní, aby vlaky na trati Bratislava – Žilina dosahovali rýchlosť 160 km/h s víziou do budúcnosti až 200 km/h.

Počas minulého týždňa došlo na zastávke Nosice k zraneniu staršej cestujúcej, ktorá vystupovala z osobného vlaku už po jeho výprave. Po páde na nástupište utrpela zranenie hlavy a previezli ju do nemocnice v Považskej Bystrici.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie