Denník N

Lunter bude mať svoj prieskum, skupina okolo Mičeva a Klusa svoj

Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Protikandidáti Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa nedokázali dohodnúť ani na tom, že spravia spoločne predvolebný prieskum, ktorý by určil, kto z nich sa má vzdať v prospech najsilnejšieho z nich.

Hlavní demokratickí kandidáti na župana Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, Stanislav Mičev a Martin Klus (SaS) sa nedohodli na spoločnom záverečnom prieskume, ktorý mal ukázať, kto z nich pôjde do súboja s úradujúcim županom Marianom Kotlebom z ĽSNS. Lunter vo štvrtok oznámil, že zadal vlastný prieskum agentúre Focus.

„Pôvodne sa zdalo, že sa demokratickí kandidáti spoja proti súčasnému županovi. Dnes to vyzerá skôr tak, že sa dohodli takmer všetci proti Lunterovi. Považujem to za absurdné,“ napísal Ján Lunter vo vyhlásení.

Lunter: Množia sa požiadavky a výhovorky

Ešte v stredu dopoludnia sa zdalo, že nič zásadné nestojí v ceste dohode hlavných demokratických kandidátov. Skupina okolo Mičeva a Klusa reagovala na Lunterovu ponuku, aby sa pripojili k jeho rozhodujúcemu prieskumu, pozitívne, ale požadovali spoločné rokovania o jednotlivých bodoch za okrúhlym stolom.

Lunter totiž pred niekoľkými dňami hovoril o prieskume agentúrou Focus a jednej otázke – koho by ste volili. Mičev a Klus presadzovali prieskumy u minimálne dvoch agentúr a ďalšiu otázku – koho by ste volili, ak by sa váš kandidát vzdal v prospech iného.

Ján Lunter pred vizuálom svojej kampane Lunter pre dobrý kraj. Foto N – Daniel Vražda

„Zhodli sme sa na tom, že ideálnou verziou by bol prieskum viacerých agentúr, prípadne zahraničnej agentúry. Že otázky musia zahŕňať okrem prvej voľby aj sekundárnu, ktorá vernejšie odhalí zmysluplnosť vzájomného vzdávania sa v prospech iných kandidátov,“ napísali Lunterovi a pod odpoveďou sa objavili aj podpisy ďalších kandidátov, Viliama Baňáka, Pavla Greksu a Igora Kašpera.

Ondrej Lunter, ktorý je manažérom kampane Jána Luntera, vyzval v stredu popoludní Mičeva a Klusa, aby oficiálne deklarovali, že sa pripájajú k spoločnému prieskumu, a určil im aj termín.

„Ak záujem deklarujú do 16.00 hodiny, neexistuje technická prekážka zahrnúť do dotazníka aj otázku na sekundárnu preferenciu a uskutočniť ho ako náš spoločný prieskum. Prípadne zadať rovnaké zadanie aj inej agentúre,“ konštatoval v stredu poobede Ondrej Lunter.

Skupina kandidátov nezareagovala, a tak vo štvrtok ráno myšlienka spoločného prieskumu padla. Ján Lunter zadal agentúre Focus svoj vlastný prieskum.

Viktor Vigoda, ktorý je asistentom Jána Luntera, konštatoval, že ponúkli demokratickým kandidátom spoločný prieskum, súhlasili s ich podmienkami, teda minimálne s dvoma agentúrami a dvoma otázkami. Vigoda tvrdí, že aby agentúra stihla urobiť prieskum, museli ho zadať hneď, aby sa stihol dodržať termín do konca septembra.

„Pôvodne všetci deklarovali vôľu vzdať sa do konca septembra. Potom som v prieskumoch začal viesť ja a zrazu nič neplatí, koniec septembra je pre nich predčasný, zdráhajú sa verejne deklarovať akýkoľvek presný termín. Namiesto jasného slova a priameho konania počúvame čoraz krkolomnejšie požiadavky a výhovorky,“ konštatoval Lunter.

Martin Klus zareagoval ešte v stredu na Lunterovu požiadavku, aby sa oficiálne pripojili k spoločnému prieskumu do 16. hodiny.

Martin Klus, kandidát SaS s podporou parlamentnej opozície. Foto – TASR

„Myslím si, že medzi slušnými ľuďmi sa diskutuje. Časové ultimáta nie sú pre nás akceptovateľné. Ak zvolil takýto spôsob, je zrejmé, kto sa chce a kto nechce dohodnúť,“ dodal.

„Dohodli sme sa, že spoločný prieskum si dáme urobiť my piati, a to je pre mňa podstatné. Lunterov prieskum určite nespochybním, ale nechcem, aby sa robil tento týždeň. Len teraz som vyšiel s programom. Pán Lunter nemôže predsa termínovať ľudí,“ povedal zasa Stanislav Mičev.

Ján Lunter potvrdil opakovane svoj záväzok, že ak výsledky ukážu, že nie je najsilnejší protikandidát, odstúpi a podporí iného demokratického kandidáta.

Spoločný prieskum

Lunter ponúkol 6. septembra ostatným kandidátom, že sa môžu pripojiť k prieskumu, ktorý si dá urobiť agentúre Focus. Avizoval, že na základe výsledkov prieskumu sa rozhodne, či bude pokračovať v kandidatúre, alebo sa vzdá v prospech najsilnejšieho. Pripustil aj možnosť ďalšieho kontrolného prieskumu, ktorý by urobila iná agentúra registrovaná v Slovenskej asociácii výskumných agentúr.

Mičev a Klus si v tom čase zobrali čas na rozmyslenie, ale ako povedali, v zásade nemali s návrhom problém. Otvorenú odpoveď na ponuku poslali Lunterovi chvíľu pred vypršaním termínu.

Skupina kandidátov okolo Mičeva a Klusa prejavila záujem o spoločný prieskum, ktorý má vygenerovať najvhodnejšieho protikandidáta Mariana Kotlebu, ale na výzvu, aby zoficiálnili svoje stanovisko, už nereagovali.

Dve otázky, viac agentúr

Lunter v ponuke preferoval čo najjednoduchšiu formu prieskumu. Jedna otázka – koho by ste volili – a v prípade viacerých agentúr súčet výsledkov.

Mičev a Klus hneď po zverejnení ponuky považovali za relevantnejšie výsledky z viacerých prieskumov a s dvomi otázkami. K prvej, koho by ste volili, chcú pripojiť aj druhú, koho by ste volili, ak by sa váš kandidát vzdal. Zopakovali to aj v otvorenej odpovedi Jánovi Lunterovi. Zároveň ho pozvali na niektorý z plánovaných okrúhlych stolov, kde by s ním chceli prediskutovať otázky prieskumov.

Foto N

Lunter si myslí, že okrúhle stoly neriešia nič. Na začiatku septembra upozorňoval, že takéto diskusie môžu so sebou priniesť „kladenie problematických podmienok“, a aj že zákulisné rokovania môžu vyvolať nedôveru verejnosti.

Iskrí sa dlhšie

Vzťahy medzi demokratickými kandidátmi sa mierne vyostrili potom, keď po opakovaných výzvach Ján Lunter odmietol podpísať Mičevovo a Klusovo memorandum o budúcej spolupráci. Tvrdil, že im musí stačiť jeho slovo.

Otvorená podpora strany Smer Lunterovi situáciu neupokojila, skôr naopak. Smer si totiž vybral najsilnejšieho kandidáta podľa prvých prieskumov. Luntera považoval za víťaza volieb v tom čase jeden prieskum agentúry Focus.

Momentálne sú k dispozícii tri prieskumy verejnej mienky, z toho dva Focusu a jeden agentúry AKO.

Podľa prvého reprezentatívneho prieskumu, ktorý si objednal Mičev u agentúry AKO, by sa stal vo februári víťazom volieb Kotleba, druhý bol Mičev a tretí Lunter.

Druhý, júnový prieskum Focusu na Lunterovu objednávku nezmenil nič na prvej priečke, ale za Kotlebom by sa umiestnil Lunter a tretím bol Klus.

V treťom, z prelomu júla a augusta, na objednávku jedného z kandidátov, Martina Juhaniaka, by prvý raz vyhral voľby Lunter, za ním bol o sedem desatín Kotleba a tretí bol Klus, robila ho agentúra Focus.

V Banskobystrickom samosprávnom kraji kandiduje za župana 17 kandidátov, vrátane Mariana Kotlebu.

Ako sa protikandidáti Kotlebu nevedia dohodnúť

apríl 2017 – Stanislav Mičev, Martin Klus a Ján Lunter ohlásili, že budú kandidovať na župana BBSK.

4. máj 2017 – Mičev oznámil výsledky prieskumu agentúry AKO z februára. Marian Kotleba – 21,6 percenta, Mičev – 14, Klus – 10,1, Lunter – 9,3 percenta.

15. máj 2017 – Mičev, Klus a Lunter hovoria o spolupráci v kabarete Michala Havrana. Mičev konštatoval, že ak by nebol najsilnejší Kotlebov protikandidát, pracoval by v prospech spoločného kandidáta. Klus považoval za predčasné hovoriť o jednom kandidátovi, pripustil však, že každý ďalší kandidát znamená vychladené šampanské pre Kotlebu. Lunter dodal, že sa bude správať zodpovedne.

20. máj 2017 – Mičev predstavil svoje memorandum o porozumení. Signatári mali deklarovať vôľu vzdať sa v prospech najsilnejšieho demokratického kandidáta. Podpísal ho len Mičev.

19. jún – Prieskum agentúry Focus. Víťaz Kotleba 25,9 percenta, Lunter 20, Klus 16,6 percenta.

9. august – Klus pridal podpis pod Mičevovo memorandum. Lunter zvolil vlastný postup. Ohlásil vlastný prieskum, na základe ktorého sa rozhodne, či bude pokračovať, alebo sa vzdá kandidatúry. „Moje slovo je slovo, nepotrebujem podpisovať memorandum… Na konci septembra sa vzdám, alebo pokračujem.“

16. august – Klus hovorí o pokuse manipulovať prieskum v prospech Luntera. Agentúra Focus to poprela, kandidát SaS svoje podozrenie nevedel zdokladovať.

22. august – Prieskum Focusu. Víťaz volieb Lunter 21,8, Kotleba 21,1, Klus 14,4.

24. august – Luntera oficiálne podporil Smer. Mičev a Klus to kritizovali a podporu označili za predčasnú. Lunter sa opäť vyjadril k memorandu. „Moje slovo platí a nepotrebujem to deklarovať žiadnym memorandom.“

28. august – Slovenská asociácia výskumných agentúr preverila podnet Martina Klusa v prípade podozrenia z manipulácie prieskumu. FOCUS urobil prieskum štandardne a profesionálne. Individuálne pochybenie anketára sa nedá potvrdiť, ani vyvrátiť, lebo neexistuje nahrávka telefonického rozhovoru s respondentom, ktorý Klusovi podozrenie oznámil.

31. august – Marian Kotleba ohlásil kandidatúru na župana.

6. september – Lunter vyzval demokratických kandidátov, aby sa pripojili k spoločnému prieskumu agentúry Focus s jednou otázkou: „Koho by ste volili?“ Termín na dohodu stanovil na 13. septembra dopoludnia.

13. september – Mičev, Klus a ďalší traja kandidáti na župana odpovedali Lunterovi. Ponuku neodmietli, ale požadovali rokovania za okrúhlym stolom o spoločnom prieskume. Presadzovali minimálne dva prieskumy a dve otázky. K Lunterovej mala pribudnúť aj otázka, koho by volili, ak by sa ich kandidát vzdal.

13. september – Lunter vyzval demokratických kandidátov, aby oficiálne potvrdili do 16.00 h., že sa pridávajú k spoločnému prieskumu. Odpoveď nedostal.

14. september – Ján Lunter zadal agentúre FOCUS požiadavku na svoj prieskum. Skupina okolo Mičeva a Klusa si dá urobiť vlastný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie