Denník N

Kiska si pre uniknuté dokumenty zavolal Kažimíra: Toto sú mafiánske praktiky

Aktualizované 14:30. Prezident žiada do svojho odletu do USA, aby mu minister financií vysvetlil, prečo unikajú tajné dokumenty finančnej správy.

 

Ďalší únik utajovaných daňových dokumentov o firme KTAG prezidenta Andreja Kisku nahneval. Na Facebooku zverejnil video, v ktorom za svojím pracovným stolom hovorí, že ide o mafiánske praktiky.

„V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom. Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom. Ak je možné, že je takýmto spôsobom napadnutá hlava štátu, žiaden človek si na Slovensku nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky vydierania nebudú použité proti nemu,“ povedal prezident.

Vo štvrtok približne o 10.00 dostali viaceré médiá, ale aj Transparency International ďalšie tajné dokumenty o Kiskovi, kompletný protokol z daňovej kontroly firmy Kisku a jeho brata Jaroslava KTAG.

„Dnes som požiadal ministra financií Petra Kažimíra o vysvetlenie, ako je možné, že zákonom chránené informácie finančnej správy unikajú cez anonymné e-maily z Ukrajiny. Zároveň som ho vyzval, aby ma do pondelka dopoludnia pred mojím odletom na Valné zhromaždenie OSN informoval, aké dôsledky z toho vyvodí,“ povedal Kiska.

Odosielateľ Yegor Trutnov

Prezident bude v Amerike týždeň. „Túto situáciu považujem za veľmi vážnu a o mojich ďalších krokoch budem priebežne informovať,“ dodal.

Kažimír vyhlásil, že prezidentovo pozvanie prijal a bude s ním hovoriť. „Dovoľte, aby som sa s ním najskôr stretol a potom vám tlmočil to, o čom sme hovorili. V tejto chvíli môžem povedať, že ho budem informovať, kto všetko s týmito dokumentmi prišiel do kontaktu v rámci finančnej správy, ako aj mimo finančnej správy, a to v rozsahu informácií, ktoré je možné získať počas predĺženého víkendu.“

Kažimír povedal, že nie je známe, kto dokumenty poslal a či naozaj unikli z finančnej správy, a žiada prezidenta, aby preto vážil slová. „Zároveň sa chcem jasne dištancovať od praktík, ktoré pomenoval prezident republiky vo svojom emotívnom prejave,“ dodal Kažimír.

Okrem finančnej správy mala dokumenty aj polícia a samotná firma.

„Prezident finančnej správy František Imrecze dal okamžite po zverejnení informácií prešetriť prípadný únik dokumentov inšpekcii finančnej správy a zároveň prikázal podať podnet na orgány činné v trestnom konaní,“ napísala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Na prípad sa pozrie aj Generálna prokuratúra. „Generálna prokuratúra na základe medializovaných informácií vydá pokyn krajskému prokurátorovi v Prešove, aby preskúmal súvisiacu trestnú vec a o výsledkoch preskúmania podal správu,“ oznámil úrad.

Prvú sériu od anonyma z ukrajinskej e-mailovej adresy Yegor Trutnov ([email protected]) dostali médiá v pondelok. Ide o uznesenie o zastavení stíhania vo veci krátenia dane, aj časť výsledkov daňovej kontroly.

Daňová správa zistila, že Kiskovci si dali do nákladov firmy aj náklady na propagáciu Andreja Kisku pred oficiálnou predvolebnou kampaňou. Tieto náklady daňováci neuznali a Kiskovci daň, asi 27-tisíc eur, doplatili. Polícia preto prípad odložila.

Prezident hovorí, že je bežné, že účtovníci a daňováci majú rozdielne názory na to, čo sa môže dať do nákladov.

Ešte v utorok vyhlásil, že by ho zaujímalo, či boli, rovnako ako on, preverení aj ostatní prezidentskí kandidáti. V druhom kole sa Kiska stretol s premiérom Robertom Ficom a porazil ho. S Ficom má Kiska chladné vzťahy, aj kvôli ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Kiska vyzval Kaliňáka opakovane na odchod pre kauzu Bašternák a neschopnosť polície vyšetrovať korupciu.

Téma ešte uzavretá nie je

V stredu popoludní Kiska vyhlásil, že tému považuje za uzavretú napriek tomu, že médiá od neho chceli ešte ďalšie dokumenty.

„Prezidenta mrzí, že spoločnosť KTAG pri účtovaní spravila chybu, ale je rád, že okamžite po kontrole finančnej správy boli dane a penále vo výške 36-tisíc eur doplatené. Prezident Andrej Kiska však považuje za neprijateľné, aby sa v politickom boji zneužívali dokumenty finančnej správy. Volebnú kampaň v zákonom stanovenom čase, ale aj výdavky pred oficiálnou kampaňou si hradil Andrej Kiska z vlastných úspor a z financií, ktoré vložil do spoločnosti KTAG v roku 2005,“ povedal jeho hovorca Roman Krpelan.

Kiska minul na oficiálnu kampaň 250-tisíc eur, ako hovorí zákon, ešte pred ňou minul milión eur, čo aj zverejnil. „Práve vďaka Andrejovi Kiskovi sa verejnosť prvýkrát počas kampane priebežne dozvedala, koľko reálne stojí volebná kampaň,“ povedal Krpelan.

Daňovými materiálmi o firme Igora Matoviča mával na tlačovej besede pred voľbami aj premiér Robert Fico. Tvrdil, že mu ich dal neznámy človek na futbale a zverejňuje ich vo verejnom záujme. Matoviča neskôr vyšetrovala polícia a vyhlásila, že skutok bol premlčaný. To, či spáchal trestný čin Fico, ešte polícia vyšetruje, ale finančná správa jej už poskytla stanovisko, že podľa jej názoru nespáchal.

Bugár: Mal sa ozvať inokedy

Predseda Mosta Béla Bugár vyhlásil, že mafiánsky štát bol na Slovensku vtedy, keď vládli mafiáni a keď sa napríklad obchodovalo s informáciami zo SIS. Podľa jeho slov ho neteší únik utajovaných informácií, ani tých, ktoré zverejnila Lucia Nicholsonová o Andrejovi Dankovi.

„Bolo by oveľa úprimnejšie, keby sa pán prezident ozval vtedy, keď prenikajú informácie na iných, či z koalície, alebo opozície,“ vyhlásil Bugár pre .týždeň. Oboma prípadmi sa podľa neho bude asi musieť zaoberať parlamentný výbor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie