Denník N

Čo treba zmeniť v Považskej Bystrici a okolí? Michal Zahornacký: Mesto by mohlo robiť pre ľudí viac (anketa)

Michal Zahornacký. Foto – WELIN
Michal Zahornacký. Foto – WELIN

Denník N Považská Bystrica sa opýtal zaujímavých ľudí z Považskej Bystrice a jej okolia na to, čo by sa malo v regióne zmeniť.

Michal Zahornacký, člen Asociácie Profesionálnych fotografov Slovenskej republiky (APFSR):

„Mám pocit, že mesto by mohlo robiť viac pre ľudí. Veľmi ma teší fakt, že projekt Cooltajner rozprúdil kultúru nepriamo aj v meste. Tento rok mal obyčajný človek dokonca možnosť si vybrať, na čo sa pôjde pozrieť. To je asi jediné pozitívum, čo som za posledný čas postrehol.

Mesto by malo skvalitniť život občanom základnými vecami ako sú napríklad chodníky a cesty na sídliskách. Je to nielen neestetické, ale aj komplikuje život mnohým občanom – starým ľudom, ľudom na vozíčkoch a vôbec každému človeku, ktorý musí pešo napr. ísť z Rozkvetu k pošte.

Foto – M. Z.

Ďalej by som spomenul možnosť využívania voľného času – absentuje priestor, kde by sa rodiny s deťmi mohli bicyklovať, korčuľovať, ísť na prechádzku. Tak ako to fungovalo pred pár rokmi v Orlovom. V akom stave je skejtpark, ktorý bol pri štadióne? Prečo mesto nemá svoj zelený park, kde by sa ľudia mohli ísť poprechádzať? V iných mestách sú parky s lavičkami, kde ľudia môžu tráviť svoj voľný čas.

Ďalej by som uviedol starostlivosť o čistotu mesta počas roka, ako aj kosenie a čistenie po zime. Osobne si myslím, že situácia je viac ako zlá. Chodníky po zime kompletne zasypané kamienkami pomaly až do leta. Kosiť sa začalo, keď spoza trávy už nebolo pomaly ani človeka vidieť. Ako sa môžu ísť deti hrať von do takej trávy?

Celkový pocit zo systému v meste mám taký, že z vlastnej iniciatívy mesto pre občana nespraví nič. Až keď sa pár nadšených ľudí odhodlá niečo spraviť pre svoje okolie, tak zrazu prídu ,nápady‘ smerom z mesta. Prečo nepríde mesto samo od seba s niečím, čo by bolo pre občanov prínosné? Toto sú základné činnosti mesta, ktoré by mali byť predsa samozrejmosťou.“

Foto – M. Z.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie