Denník N

Otázka reparácií rozhádala Poľsko, Szydlová chce konať po nemeckých voľbách

Na archívnej snímke z 1. októbra 1945 je Varšava, ktorú zničili Nemci počas 2. svetovej vojny. Poľský parlament sa zaoberá otázkou, či môže krajina žiadať od Nemecka reparácie za rozsiahle škody spôsobené počas druhej svetovej vojny. FOTO - TASR/AP
Na archívnej snímke z 1. októbra 1945 je Varšava, ktorú zničili Nemci počas 2. svetovej vojny. Poľský parlament sa zaoberá otázkou, či môže krajina žiadať od Nemecka reparácie za rozsiahle škody spôsobené počas druhej svetovej vojny. FOTO – TASR/AP

Z okrajovej témy nemeckých vojnových reparácií sa stala ústredná téma nielen nemecko-poľských bilaterálnych vzťahov, ale aj domácej politickej scény.

Na začiatku boli slová šéfa vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, keď v júli v poľskom rádiu vzniesol proti Nemecku obvinenie, že nie je ochotné prevziať zodpovednosť za druhú svetovú vojnu.

Neuplynuli ani dva mesiace a z kauzy, ktorá je stará 72 rokov, sa stala dominantná téma nielen v rámci vzájomných nemecko-poľských vzťahov, ktoré sú od nástupu súčasnej poľskej jednofarebnej vlády Práva a spravodlivosti napäté, ale čoraz častejšie sa o nej bavia aj poľskí politici a poslanci.

Poľská opozícia nepovažuje odškodnenie za reálne. Vytiahnutie tejto starej témy považuje za spôsob odlákania pozornosti od vnútropolitických problémov súvisiacich s nedávnym vetovaním prezidenta Dudu v otázke reformy justície a vyostrenými vzťahmi medzi Varšavou a EÚ.

„Kto dnes hovorí o reparáciách, buď chce oklamať poľskú verejnú mienku, alebo nevie, o čom hovorí,“ povedal predseda opozičnej strany Občianska platforma Grzegorz Schetyna.

Na spomínané slová predsedu PiS však nadviazal poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, ktorý vojnové reparácie vyčíslil minimálne na jeden bilión amerických dolárov.

Expertíza v prospech reparácií

Nemecká strana argumentuje tým, že Poľsko sa reparácií vzdalo v roku 1953 na základe oficiálneho vyhlásenia vtedajšej poľskej vlády. Varšava kontruje tým, že vtedajšie Poľsko bolo bábkou v rukách Sovietskeho zväzu.

Poľská vláda na začiatku septembra požiadala o vypracovanie nezávislej expertízy, ktorá mala stanoviť, či je poľský nárok na reparácie právne vymáhateľný. Výsledkom je  približne 40-stranový dokument, kde sa píše, že vzdanie sa Poľska na reparácie v roku 1953 si násilným spôsobom vynútil Sovietsky zväz. Išlo preto o protiústavný počin.

Inými slovami, nárok na reparácie je podľa predloženej expertízy legitímny a pomerne časté tvrdenie, že ide o premlčané právo, je neodôvodnené. Po zverejnení tejto analýzy Witold Waszczykowski uviedol, že na to, aby Poľsko mohlo oficiálne požiadať o reparácie, budú nutné ďalšie analýzy, čo je otázkou niekoľkých týždňov, respektíve mesiacov.

V posledných týždňoch sa dokonca začali v uliciach hlavného mesta Poľska objavovať plagáty zobrazujúce nacistických vojakov, ktoré pripomínajú milióny mŕtvych Poliakov a nevyplatené reparácie.

Analýzu kritizuje opozícia aj experti

Výpovedná hodnota predloženej štúdie však vyvolala kritiku. „Nevidím žiadne právne argumenty. Tvrdenie, že vzdanie sa reparácií v roku 1953 bolo v rozpore s poľským právom a vynútený zo strany ZSSR nie je žiadnym argumentom, pokiaľ ide o občianske právo. To môže byť argument v nejakej internej diskusii. Dôležité je, že toto zrieknutie uznali na celom svete, a platilo v medzinárodnom právnom poriadku,“ uviedol Robert Grzeszczak z Varšavskej univerzity.

Ku kritike sa pripája aj opozícia, ktorá pripisuje celý „humbug“ snahe PiS získať politické body. Vládnuca strana považuje opozíciu za piatu kolónu, zradcov, ktorí pre nemecké médiá donášajú na Poľsko.

„Pre slová o zradcoch sa obrátime na súd,“ povedal poslanec Občianskej platformy Rafal Trzaskowski.

Čakanie na voľby

Na rozdiel od mnohých poľská premiérka Beata Szydlová si nemyslí, že tento spor ohrozí nemecko-poľské vzťahy. „Nemyslím si, že by žiadosť o reparácie zhoršila vzťahy s Nemeckom. Túto otázku nastolím až po nemeckých voľbách (24. september), keď bude úplne iná atmosféra,“ uviedla.

Podľa mnohých odborníkov na medzinárodné právo je však šanca na úspech v tomto prípade nulová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie