Denník N

Novú PPP nemocnicu v Bratislave za štvrť miliardy chcú siedmi, Penta už nie

Nemocnica Ružinov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nemocnica Ružinov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zatiaľ nezverejní mená firiem, ktoré sa do súťaže prihlásili. Penta už v minulosti povedala, že sa o ňu uchádzať nebude.

Nová univerzitná nemocnica v Bratislave by mala začať naplno fungovať v prvom polroku 2018. Ministerstvo zdravotníctva teraz vyberá, kto ju bude projektovať, stavať, financovať a 30 rokov prevádzkovať. Do tendra sa prihlásilo sedem firiem.

Ministerstvo zdravotníctva nechce povedať, o aké firmy ide.

V minulosti malo záujem omnoho viac – 26 firiem. Medzi nimi boli developeri – napríklad Dalkia, J&T Real Estate a slovensko-španielske konzorcium OHL ŽS, ale aj francúzske a rakúske firmy.

Z firiem, ktoré mali záujem o financovanie, sa o projekt pôvodne zaujímala napríklad ČSOB a ING Bank, Erste Group, ale aj britské či európske inštitúcie.

Prevádzkovať nemocnicu chceli spoločnosti ako Agel, ktorá dnes ovláda niektoré menšie regionálne nemocnice, Svet zdravia, ktorý patrí Pente a  má v správe najviac regionálnych nemocníc na Slovensku, ale aj  kanadské či izraelské spoločnosti.

Penta sa však nakoniec do súťaže pravdepodobne neprihlási, agentúra Sita napísala, že Penta stratila o novú nemocnicu záujem.

Kritériá tendra sú nastavené tak, že Penta nemá dosť referencií, aby sa sama prihlásila.

„Projekt považujeme za zle pripravený z viacerých dôvodov. Medzi ne patrí aj plánované umiestnenie nemocnice, v súčasnosti nejasný platobný mechanizmus (termín a finálna podoba zavedenia DRG systému) a riziká pri získaní financovania projektu (výška a existencia platby za dostupnosť),“ povedal hovorca Penty Gabriel Tóth.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie