Denník N

Islandská vláda padla, premiérov otec sa zaručil za pedofila, ktorý roky zneužíval nevlastnú dcéru

Šéf Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson (vľavo) sa usmieva po predčasných voľbách v októbri 2016. Ako premiér nevydržal ani rok. Foto – TASR/AP
Šéf Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson (vľavo) sa usmieva po predčasných voľbách v októbri 2016. Ako premiér nevydržal ani rok. Foto – TASR/AP

Inštitút „obnovenia cti“ na ostrove nefunguje, z pedofila urobil „čistého človeka“.

Dôvera islandskej verejnosti v politikov, už aj tak dosť otrasená po finančnom kolapse v roku 2008, dostala ďalší úder.

Ukázalo sa, že otec konzervatívneho premiéra, a jeden z najbohatších a najvplyvnejších mužov ostrova, napísal odporúčanie, ktoré umožnilo, aby bola „obnovená česť“ najznámejšieho islandského pedofila.

Hoci premiér a minister vnútra o tom vedeli od júla, neinformovali verejnosť, ani svojho koaličného partnera. Strana Jasná budúcnosť vyhlásila, že je to škandalózne, považuje to za vážne narušenie dôvery a vystupuje z koalície. Premiérovi Bjarnimu Benediktssonovi a lídrovi Strany nezávislosti tak nezostalo nič iné, iba vyhlásiť predčasné voľby. Odohrajú sa v novembri.

Aj bez poslednej aféry bola islandská vládna koalícia krehká, a mala väčšinu len vďaka jednému hlasu.

Prípad odhalili médiá, ktoré požiadali na základe zákona o verejnom prístupe k informáciám o podrobnosti týkajúce sa Hjaltiho Sigurjóna Haukssona. Toho v roku 2004 odsúdili na päť a pol roka za sexuálne zneužívanie nevlastnej dcéry. Začalo sa, keď mala 5 rokov, trvalo 12 rokov, keď sa jej konečne podarilo otčima oznámiť na polícii.

Dievča vypovedalo, že Hauksson ju znásilňoval takmer denne.

Všetko je zahladené

Dnes je aj vďaka pomoci premiérovho otca „čistým človekom“. Zastaraný islandský systém zo 40. rokov minulého storočia totiž umožňuje, aby odsúdenému zločincovi na základe odporúčaní od rešpektovaných a slušných ľudí vrátili jeho občianske práva, vrátane možnosti uchádzať sa o verejný úrad, pracovať v štátnej správe, či vykonávať niektoré profesie.

Táto možnosť vznikla pôvodne na to, aby sa odsúdeným po návrate z väzenia vrátilo volebné právo. Zdá sa však, že následok tohto pravidla je oveľa širší, ako sa predpokladalo. Aj preto ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo, že navrhne reformu.

Islandské médiá píšu, že Hauksson nikdy nevyjadril ľútosť nad svojimi činmi. Naopak, po návrate z väzenia zastrašoval svoju obeť, ktorá sa medzitým vydala a má rodinu. Ako šofér školského autobusu bol dokonca v blízkosti jej 6-ročnej dcérky.

Ide o druhý príklad benevolencie k odsúdeným pedofilom, čo v krátkom čase pobúril islandskú verejnosť. Rodina obete bývalého prominentného právnika, ktorý si zmenil meno na Robert Downey, nedávno spustila kampaň na odhalenie okolností, za akých mu, rovnako ako Haukssonovi, očistili meno.

Downey si vyberal mladé dievčatá zo sociálne problematického prostredia či nefunkčných rodín a zneužíval ich, lebo vedel, že ak by aj proti nemu prehovorili, nikto by im neveril. O prípade podrobne písali médiá, ale vládna koalícia ignorovala všetky ich otázky, čo si Islanďania vysvetľovali ako snahu zamiesť veci pod koberec, a rovnako ako príklad totálnej neúcty a arogancie vládnej moci k poškodeným.

Je mi to ľúto

Premiérov otec Benedikt Sveinsson sa verejnosti za svoj skutok ospravedlnil. Bránil sa tým, že jeho priateľ za ním už prišiel s pripraveným listom na podpis, a že len využil svoje právne možnosti.

„To, čo som považoval za malé gesto dobrej vôle voči odsúdenému kriminálnikovi, sa zmenilo na pokračovanie tragédie jeho obete. Za to sa ešte raz ospravedlňujem,“ vyhlásil.

Odchádzajúci islandský premiér Bjarni Benediktsson, ktorý vo funkcii nevydržal ani rok, už v minulosti vyvolal podozrenia a nedôveru, keď sa zistilo, že je zapletený do škandálu okolo Panama Papers. Tak sa nazývajú dokumenty, čo unikli do médií a dokazujú, že viac ako 200-tisíc ľudí vrátane podnikateľov, celebrít a politikov malo schránkové spoločnosti na Paname, čím sa vyhýbali plateniu daní či prali špinavé peniaze.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie