Denník N

V posudku o Rómoch píšu, že majú mentalitu romica. Advokát sa pýta, čo sú to za termíny

Foto N – Tom‡áš Benedikovič
Foto N – Tom‡áš Benedikovič

Rómovia z Moldavy nad Bodvou obvinení z krivej výpovede odmietajú, že si vymysleli bitku od policajtov. Proti obvineniu podali sťažnosť, v ktorej právnik zhrnul argumenty, prečo by sa z poškodených nemali stávať páchatelia.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Aj dnes, viac ako štyri roky po policajnej razii v osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou stačí povedať, že idú policajti, a deti zaliezajú pod postele. Ľudia vtedy po zákroku v júni 2013 utiekli. Buď neďaleko do poľa, alebo k príbuzným do mesta. V osade nechcel nik ostať. Ľudia mali strach, že policajti sa vrátia.

Policajné vyšetrovanie raziu v Moldave uzavrelo s tým, že všetko bolo v súlade so zákonom. Skutok sa nestal. A šiesti svedkovia, ktorí vypovedali o bitke od policajtov a priamo ukázali na jedného z nich, sú dnes obvinení z krivého obvinenia. Ako sa však môže dopustiť niekto takéhoto skutku, keď je presvedčený, že hovoril pravdu? Ak piati svedkovia spoznajú pri rekognícii toho istého muža, prečo ich slovo nemá žiadnu váhu?

Prečo vyšetrovateľ policajnej inšpekcie neuveril Rómom, nie jednému, ale desiatke, ktorí vypovedali, že policajti ich bili a ničili im zariadenie chatrčí? Jeden by si to možno aj mohol vymyslieť, ale všetci? To sú otázky, ktorými by sa mal teraz zaoberať vyšetrovateľ, ktorý Rómov obvinil. Mal by posúdiť, či sa Rómovia z Moldavy voči vznesenému obvineniu sťažujú oprávnene. Ak povie, že nie, sťažnosť posúdi ešte prokurátor.

„Sprisahanie“ osady voči policajtom

Väčšinu zo šiestich obvinených Rómov zastupuje advokát Ján Bartánus, ktorý pripomína, že o tom, ako prebehla razia, vypovedali viac ako sedem mesiacov po jej uskutočnení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie