Denník N

Kúzelník a skeptik James Randi: Kde bol Boh, keď bol Dachau?

Iluzionista a skeptik James Randi zomrel v utorok 20. októbra vo svojom dome v Plantatione na Floride. Mal 92 rokov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Iluzionista a skeptik James Randi zomrel v utorok 20. októbra vo svojom dome v Plantatione na Floride. Mal 92 rokov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kúzelník by mal byť maximálne otvorený, aby ľudia vedeli, že to, čo predvádza, je iba trik, vraví v rozhovore svetoznámy kúzelník a skeptik James Randi.

James Randi (1928) je kanadsko-americký kúzelník a skeptik. Napísal viacero kníh, kde spochybnil existenciu paranormálnych javov. Randi je kritikom pseudovedy. New York Times ho označil za najznámejšieho žijúceho boriča mýtov.

Randi napríklad odhalil, že Uri Geller alebo teleevanjelista Peter Popoff sú podvodníci, ktorí nemajú žiadne paranormálne schopnosti. Mnohokrát sa objavil v šou Johnnyho Carsona a účinkoval aj v relácii Penn & Teller: Bullshit!

V roku 1996 založil Vzdelávaciu nadáciu Jamesa Randiho, ktorá vzdeláva verejnosť, aby neverila neovereným tvrdeniam. Organizácia vypísala paranormálnu výzvu na milión dolárov, ktoré by vyplatili každému, kto v kontrolovaných podmienkach dokáže existenciu nadprirodzených schopností. Dosiaľ nebola suma nikdy vyplatená. Ako iluzionista je Randi držiteľom dvoch Guinnessových rekordov. V 70. rokoch bol na turné s kapelou Alice Cooper.

Randi prišiel do Európy, aby sa zúčastnil na Európskom kongrese skeptikov, ktorý sa uskutoční od 22. septembra v poľskej Vroclavi. Udalosť spoluorganizuje Český klub skeptikov Sisyfos, ktorý nám umožnil stretnúť sa s Randim (návštevu Európy koordinovala Claire Klingenberg). 89-ročný iluzionista a skeptik je stále veľmi čiperný, počas rozhovoru nám predviedol niekoľko kúziel a sršal vtipom.

Dá sa podľa vás oklamať každý?

Absolútne, najmä vedci. Povedal by som, že obzvlášť oni.

Prečo práve vedci?

Často sa dívajú len istým smerom, a potom hrozí, že minú veci, ktoré sú mimo ich vymedzeného poľa.

Ja by som zase povedal, že veda ponúka tie úplne najlepšie metódy, ako porozumieť svetu a v tomto zmysle nemá konkurenta.

Absolútne, s tým súhlasím. Ale nie je to dokonalé, hlavne preto, že k dispozícii máte vždy len obmedzené množstvo experimentov a dát. Súčasťou vedeckej práce je aj oprava pôvodných názorov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Homeopatia

Pseudoveda

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie