Denník N

Proti Ftáčnikovi v Bratislavskom kraji nechcú vytvoriť spojenectvo, vedie v dvoch prieskumoch

Bratislavský župan mal byť podľa prieskumov Ftáčnik, nakoniec skončil až tretí. Foto – TASR a N
Bratislavský župan mal byť podľa prieskumov Ftáčnik, nakoniec skončil až tretí. Foto – TASR a N

Po zverejnení prieskumu v Bratislavskej župe zverejnil svoj augustový prieskum Daniel Krajcer, bol v ňom o niečo silnejší ako teraz. Na Ftáčnika sa ani v jednom prieskume nik nedoťahuje.

Ak sa nič mimoriadne nestane, voľby v Bratislavskom kraji budú najmä o tom, či niekto dokáže poraziť zatiaľ najsilnejšieho kandidáta, Milana Ftáčnika (nezávislý).

Po prvom zverejnenom prieskume agentúry AKO zo septembra, v ktorom jasne vedie Ftáčnik, zverejnil svoj prieskum ďalší z kandidátov, Daniel Krajcer (Most-Híd, Skok, Strana zelených). Objednala si ho strana Most-Híd od Focusu a agentúra ho robila v prvej polovici augusta – doteraz ho nezverejnili. Aj v tomto prieskume výrazne na konci leta viedol Ftáčnik.

Ako teda vyzerajú preferencie v týchto dvoch prieskumoch? A čo hovoria o tom, kto bude hlavným súperom Ftáčnika?

Hlavnou novinkou týchto volieb je, že už nebude žiadne druhé kolo a vyhrá ten, kto získa najviac hlasov.

Dva prieskumy: Jasný Ftáčnik, boj o druhé miesto

Bývalého primátora Bratislavy by podľa septembrového prieskumu agentúry AKO volilo 21,7 percenta opýtaných a až pomerne ďaleko za ním je s tesnými rozostupmi na hranici okolo 15 percent trojica: poslanec SaS Juraj Droba (koalícia SaS, OĽaNO, Nova, SMK, OKS a Zmena zdola), súčasný župan Pavol Frešo (nezávislý) a starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý (nezávislý).

Ako slabších kandidátov tento prieskum ukazuje Daniela Krajcera, Jána Mrvu (nezávislý) či Jozefa Uhlera (nezávislý).

Augustový prieskum robila agentúra Focus v čase, keď kandidatúru ešte neohlásili všetci kandidáti a neboli vyjasnené ani politické podpory.

Ftáčnik v prieskume Focusu získal 21 percent, druhý bol Kusý s 12,9 percenta, Krajcer mal 10,8 percenta a štvrtý bol tesne Frešo s 10,7 percenta. Krajcer tak bol v druhej skupine za Ftáčnikom, z ktorej by sa mohol vykryštalizovať hlavný Ftáčnikov súper.

Droba mal v augustovom meraní 6 percent, Mrva 4,8 a Uhler 1,8. Voliť by nešlo 6,4 percenta opýtaných a 23 percent ľudí sa vtedy ešte nerozhodlo.

Spájať sa nechcú

Poradie kandidátov sa pravdepodobne v budúcich prieskumoch ešte bude meniť, zrejme najmä za Ftáčnikom.

Do novembrových volieb zostáva viac ako mesiac a väčšina kandidátov svoju kampaň iba rozbieha. Pri jednokolovej voľbe, množstve rôznych kandidátov a predpokladanej nízkej účasti sa ťažko odhaduje, ako hlasovanie dopadne, a môže byť tesné.

Zatiaľ to nevyzerá, že by sa župné voľby v Bratislavskom kraji zmenili na súboj ľavice (reprezentovanej Ftáčnikom) a pravice (zvyšok väčších kandidátov). Kandidáti nepripúšťajú, že by boli ochotní ustúpiť a podporiť najsilnejšieho, ktorý by Ftáčnika dokázal poraziť.

„Zatiaľ čo mne čísla rastú, pánovi Frešovi už klesajú. Skutočný súboj o župana bude na úrovni bývalý komunista a smerák Ftáčnik verzus pravičiar Droba,“ hovorí kandidát opozičných strán Juraj Droba. Vraví, že s podporou šiestich strán a SaS za chrbtom má šancu a potenciál rásť a pomôže mu aj mobilizácia šiestich členov koalície.

Súčasný župan Frešo hovorí, že voľby v Bratislavskom kraji nebudú o súboji demokratického kandidáta a extrémistu, ako v Banskej Bystrici. „V prvej trojke (Ftáčnik, Droba, Frešo) sme všetci kandidáti, ktorí uznávame a plne rešpektujeme demokratické pravidlá a slobody. Preto sa obyvatelia kraja môžu rozhodovať na základe nosnej myšlienky, vízie a programu.“

Kusý hovorí, že bude bojovať až do konca. „Neprišiel som hrať politické hry. Nebudem sa spájať s ľuďmi, ktorí tu už 20 rokov chodia z funkcie do funkcie. Verím, že nakoniec výsledky porazia sľuby.“ Kusý hovorí, že z prvej štvorky (Ftáčnik, Droba, Frešo, Kusý) ako jediný nebol v žiadnej strane.

Krajcer: Ešte som nezačal kampaň

Bývalý minister kultúry Krajcer, ktorý je podľa septembrového prieskumu AKO piaty v poradí, vraví, že na rozdiel od iných kandidátov ešte len začína s kampaňou. „Zatiaľ bez akejkoľvek kampane a jediného bilbordu je sedem percent slušná východisková pozícia. Nehovoriac o tom, že väčšina ľudí ešte moju kandidatúru logicky nemohla zaregistrovať.“

Starosta Vajnôr Mrva hovorí, že prieskumom neverí a nezvažuje ani spájanie sa s inými kandidátmi. „Som nezávislý, mám nezávislých podporovateľov z kandidátov na poslancov aj občanov.“

Spájať sa neplánuje ani bývalý mestský poslanec za SDKÚ Uhler. „V žiadnom prípade nechcem byť spájaný s politickým obchodovaním. Okrem toho v posledných rokoch žiadne voľby nedopadli podľa prieskumov, ale výsledky boli diametrálne odlišné.“

Ftáčnik: Na spájanie nie sú pripravení

Ani Ftáčnik zatiaľ nevie o tom, že by sa proti nemu niekto chcel spájať. „Nie sú na to pripravení. Možno vznikne taká úvaha, ale nemyslím si, že je to v Bratislavskom kraji reálne. To by znamenalo, že pre nich predstavujem nebezpečenstvo.“ Ftáčnik hovorí, že takéto úvahy sú mimo, lebo vstúpil do demokratických volieb.

„Každý kandidát je presvedčený, že je najlepší, a o tom rozhodnú voliči, určite nie prieskumy. Netreba zaspať na vavrínoch. Je to veľké povzbudenie, ale chcem zintenzívniť kampaň. Určite nie viac bilbordov, ale intenzívnejšia komunikácia s voličmi.“

Anketári Focusu v auguste položili aj druhú, hypotetickú, otázku – koho by ľudia volili, ak by nekandidovali Ftáčnik ani Frešo. V takom prípade by viedol Krajcer (26 percent), druhý by bol Kusý (16,6 percenta) a tretí Droba s Mrvom (obaja 5,8 percenta).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie