Denník N

SNS odkladá nákup stíhačiek a rokuje aj s Rusmi, rozhnevala Smer aj Most

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR
Minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR

Minister obrany prekvapivo odložil nákup nových lietadiel. Znamenalo by to predlžovanie závislosti od ruského zbrojného priemyslu.

Slovensko už viac ako päť rokov rokuje s renomovanými svetovými výrobcami stíhačiek, no aj tak zrejme neuzavrie zmluvu na nákup nových bojových lietadiel tento rok. Minister za SNS Peter Gajdoš prekvapivo vládu požiadal o odloženie termínu na rozhodnutie až na polovicu budúceho roka. Rozhodnutie mal pritom oznámiť do konca septembra.

Ešte pred niekoľkými týždňami ministerstvo rokovalo so zástupcami Švédska o možnej kúpe 14 lietadiel Jas-39 Gripen a s Američanmi o ponuke na rovnaký počet najnovšej verzie lietadla F-16, ktorá veľkú časť technológie preberá z najmodernejšieho amerického stroja F-35.

Minister SNS Gajdoš navyše posudzoval aj tretiu ponuku – na nákup ruských stíhačiek Mig-35. Podľa informácií Denníka N výrobca migov neoslovil ministerstvo, ale o cenovú ponuku minulý rok požiadala naša strana a zrejme sa tak stalo na priamy príkaz Gajdoša.

Gajdoš rozhodnutie tajil aj pred štátnym tajomníkom

Rozhodnutie odložiť záver rokovaní možno až o takmer trištvrte roka musí schváliť vláda. O kroku Petra Gajdoša ako prvá informovala RTVS.

Minister o svojom kroku informoval len najbližších ľudí. Nedal vedieť dokonca ani štátnemu tajomníkovi z Mosta-Híd Róbertovi Ondrejcsákovi.

„Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. Neviem sa s tým stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba,“ reagoval Ondrejcsák.

Ministerstvo obrany neodpovedalo na otázky o výbere stíhačiek. Podvečer poslalo len vyhlásenie, v ktorom sa „ohradzuje voči mediálnej kampani, ktorej cieľom je spochybniť rozhodnutie vedenia rezortu o spôsobe zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky“ a píše tiež, že postupujú v súlade s dlhodobým plánom obrany.

Ministerstvo tiež zaútočilo na svojho štátneho tajomníka Ondrejcsáka. „Je nám ľúto, že mediálnu kampaň spustili práve vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva obrany za Most-Híd Róberta Ondrejcsáka a už tradične ‚overené a zaručené‘ informácie ‚nezávislých‘ bezpečnostných analytikov, ktorí bez akejkoľvek zodpovednosti hodnotia procesy modernizácie ozbrojených síl,“ napísalo ministerstvo.

„Zároveň pripomíname, že štátny tajomník je členom Kolégia ministra obrany SR, na ktorého rokovaní boli všetky strategické dokumenty konsenzom prijaté.“

Glváč zo Smeru: Je to hazard

Problém s odložením rozhodnutia majú aj v Smere a šéf poslaneckého klubu Martin Glváč predpovedá, že Gajdošovi vláda nevyhovie. „Ako občanovi mi záleží predovšetkým na zabezpečení nášho vzdušného priestoru. Z tohto pohľadu ma chýbajúce rozhodnutie o smerovaní nášho stíhacieho letectva vážne znepokojuje,“ povedal Denníku N. Podľa Glváča ide o tému, ktorú SNS musí prebrať s koaličnými partnermi. „Každopádne takéto rozhodnutie bez akejkoľvek alternatívy je hazardom a nemyslím si, že by vo vláde našlo podporu.“

Aj šéf zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd) to označil za veľmi zlé rozhodnutie. „Predlžovanie závislosti od ruských zdrojov a know-how je v čase, keď Rusko vedie proti západnej Európe dezinformačnú vojnu a porušuje medzinárodné právo na Ukrajine, nielen zlé, ale aj nebezpečné rozhodnutie,“ napísal Šebej na Facebooku.

V strane Roberta Fica ho však neoficiálne dávajú do súvislosti aj s nedávnymi spormi medzi Smerom a Andrejom Dankom a aj s tým, že premiér počas koaličnej krízy Gajdošovi verejne dával úlohy. „Prosím pána ministra, aby pri nákupe techniky, ktorú potrebujeme pre ozbrojené sily, hľadal európske riešenia. Rovnako som poprosil pána ministra, lebo ide o vážne rozhodnutie, čo urobíme s lietadlami, aby sme opäť hľadali európske riešenia,“ povedal Fico počas návštevy ministerstva obrany ešte na začiatku augusta.

Dôvody sú zvláštne

Hovorkyňa ministerstva obrany RTVS tvrdila, že k odkladu prichádza preto, lebo chcú kúpu uzavrieť až po schválení dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl vládou a parlamentom.

Výrobca najpravdepodobnejšieho dodávateľa – švédsky Saab, ktorý vyrába gripeny – odpísal, že rokovania o prípadnej zmluve ani rozhodnutie ministerstva obrany komentovať nebude.

Slovenský Mig-29. Foto – TASR

Peter Gajdoš môže odložením rozhodnutia výrazne skomplikovať situáciu slovenského letectva. Keďže abonentná zmluva na servis migov vyprší už na jeseň roka 2019 a Švédi a Američania sú schopní stroje dodať v približne dvojročnej lehote, musíme začať s Rusmi rokovať o predĺžení zmluvy na servis, aby sme neboli bez funkčných stíhačiek. Je otázne, či bude výrobca migov ochotný zmluvu predĺžiť len o niekoľko mesiacov, alebo bude trvať na roku či ešte dlhšom období. Servis zastaraných a poruchových stíhačiek by sa tak predražil o ďalšie milióny eur. Súčasná abonentná zmluva bola dohodnutá až na päť rokov.

Štátny tajomník Ondrejcsák hovorí, že Slovensko sa dostáva do nevýhodnej pozície aj pri rokovaní s Rusmi. „Budeme pod časovým tlakom a tak sa nevyjednáva dobre.“

Odloženie rozhodnutia o nahradení migov bývalý minister obrany a podpredseda SaS Ľubomír Galko považuje za hrubú politickú chybu ministra obrany. „Je to chyba, za ktorou tušiť obhajobu ruských záujmov.“

Gripen bol takmer istý

Ministerstvo naposledy rokovalo o možnosti nákupu 14 gripenov za zhruba 1,1 miliardy eur, lietadlá F-16 by vyšli o 30 až 40 percent drahšie a vyššie sú aj ich prevádzkové náklady. Podľa amerického webu Jane’s stojí priemerná letová hodina gripenu 4 700 dolárov, pri F-16 ide o zhruba 7 000 dolárov. Aj preto je gripen jasným favoritom. Švédi navyše podľa informácií Denníka N ponúkajú balík ďalších investícií do slovenského priemyslu a sú údajne schopní ešte mierne skrátiť termín dodania na menej ako dva roky.

Stíhačky gripen si obstaralo Česko i Maďarsko. Ďalším v poradí môže byť Slovensko. Foto – TASR

 

Slovensko navyše s Českom podpísalo projekt spoločnej ochrany vzdušného priestoru a naši susedia, rovnako ako aj Maďari, lietajú na gripenoch.

Nové migy nekupuje nikto v NATO

Prípadná kúpa nových migov by bola v podstate nemožná. Ide o nové lietadlo, ktoré nekúpila ešte žiadna krajina okrem Ruska, iba Egypt, ktorý si ich objednal 80. Boli by sme však jedinou krajinou NATO, ktorá by kupovala ruskú techniku v takom veľkom rozsahu. Aj Ficove slová na ministerstve obrany naznačujú, že by niečo také nepodporil.

Prekvapivá je aj informácia, že lietadiel má byť až 14, hoci sa pôvodne hovorilo o ôsmich. Dôvodom má byť, že by sa časť z nich používala na hliadkovanie v pobaltských krajinách, ako to robia Česi, ktorí svoje gripeny za peniaze islandskej vlády nasadzovali aj na hliadkovanie nad touto ostrovnou krajinou.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie