Denník N

Slovenskú knihu roka 2016 napísal Ondrej Štefánik

Foto – Csila Polák
Foto – Csila Polák

Cenu Anasoft litera získal román Som Paula. Čitatelia dali najviac hlasov Jozefovi Karikovi a jeho knihe Trhlina.

Som Paula, nazval svoj román Ondrej Štefánik, a po utorňajšom večernom ceremo­niáli 12. ročníka ceny Anasoft litera si môže spokojne povedať aj: Som víťaz. Dodajme, že jeho román zvíťazil spomedzi 227 kníh, čo je najvyšší počet slovenských prozaických titulov, ktoré sa doteraz vôbec hodnotili.

Porota sa rozhodla „pomerne jednoznačne“

Z nich porota, ktorá tento rok fungovala v zložení Veronika Rácová, Ivana Hostová, Ján Gavura, Michal Habaj a Pavel Matejovič, na jar vybrala finálovú desiatku (v abecednom poradí): Bindzár: Mlčky a krátko, Cigánová: Aksál, Fulmeková: Konvália, Gibová: Barbora, boch & katarzia, Havran: Analfabet, Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu, Karika: Trhlina, Lavrík: Nedeľné šachy s Tisom, Staviarsky: Rinaldova cesta a Štefánik: Som Paula.

Polovica z nich sa vo finále ocitla prvý raz, kým Bindzár, Cigánová, Lavrík, Štefánik a Staviarsky už pocit z finálovej účasti v minulosti zažili, pričom Staviarsky sa v 8. ročníku ceny Anasoft litera stal jej laureátom.

Kým o výbere finálovej desiatky sa vtedy porota vyjadrila, že „vôbec nebol jednoduchý“, na margo záverečného rozhodovania Veronika Rácová povedala, že „na víťazovi sme sa zhodli pomerne jednoznačne“. Michal Habaj by sa podľa vlastných slov vedel ako s víťazom identifikovať s jedným alebo dvoma titulmi. „Som rád, že sme sa ako porota zhodli na tom jednom všetci. Ide o prózu, ktorá svojimi kvalitami vyčnieva z radu a zo štandardnej slovenskej prozaickej produkcie,“ dodal. Veronika Rácová ocenila „umelecké stvárnenie témy, jej aktuálnosť, uveriteľné a živé postavy“.

Pre Pavla Matejoviča bol čitateľským objavom Jozef Karika. „Keby sa neocitol v Anasoft litere, pravdepodobne by som ho sám nečítal. Aj keď sa o ňom v užšom výbere už neuvažovalo.“

Ivana Hostová sa tiež stotožnila s konečným rozhodnutím poroty: „Nebolo to hneď pri prvom čítaní, ale s odstupom času aj s prihliadnutím na funkciu literárnej ceny, ako som si ju zadefinovala ja, som dospela k rozhodnutiu, na ktorom sa zhodla väčšina. Stále som však mala aj iného kandidáta – Jakuba Juhása.“

Ustálené tempo slovenskej prózy

Podľa Jána Gavuru sa slovenská próza uberá ustáleným tempom. „Každý rok sa ukážu jeden-dva texty, ktoré vyčnievajú, ale nie sú to hneď významné míľniky. Nie vždy vznikne príspevok do zlatého fondu, to však ani nemôžeme očakávať.“

Cena Anasoft litera, dotovaná sumou 10-tisíc eur, sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú občanmi SR a ich diela alebo preklady ich diel do slovenčiny vyšli knižne v predchádzajúcom kalendárnom roku. Je najlepšie ohodnotenou a najpres­tížnejšou slovenskou literárnou cenou za pôvodnú prózu, ktorá kladie dôraz nielen na finančnú odmenu, ale predovšetkým na propagáciu finálových kníh. Výsadou je predovšetkým automatická nominácia všetkých slovenských prozaických titulov a každoročná zmena poroty.

Jedenáste meno v dvanásťročnej histórii ceny

Som Paula (vydavateľstvo Tatran) je románom zo súčasnosti, ktorý „opisuje rozklad nášho sveta, jeho prirodzených a životne dôležitých štruktúr“, a je treťou knihou Ondreja Štefánika (1978). Absolvent kulturológie a marketingovej komunikácie na Filozofickej fakulte UK, ktorý pracuje v reklame, knižne debutoval v roku 2011 zbierkou poviedok Pštrosí muž, o rok sa prezentoval románom Bezprsté mesto, ktorý bol vo finále ceny Anasoft litera a vyšiel aj v maďarskom preklade.

Ondrej Štefánik je jedenástym spisovateľom v zozname laureátov ceny, ktorej generálnym partnerom je spoločnosť Anasoft APR. Dvakrát sa jej držiteľom stal Pavel Vilikovský, ďalšími ocenenými boli Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, Veronika Šikulová a Peter Macsovszky.

V utorok udelili aj Cenu čitateľov Denníka N, o ktorej rozhodlo internetové hlasovanie. Získal ju Jozef Karika za knihu Trhlina, z hlasujúcich boli vy­žrebovaní Monika Bírová, Antónia Dronzeková a Patrik Lechner. Získavajú po 3 knihy z finálovej desiatky podľa vlastného výberu.

Štefánik: Písanie považujem za hobby

Čerstvý laureát ceny ONDREJ ŠTEFÁNIK považoval za favorita Silvestra Lavríka, hoci jeho knihu nečítal. „Nepátram po tom, prečo práve táto sa mi vybavovala ako víťazná,“ dodáva v rozhovore, ktorý vznikol pred vyhlásením poroty.

Vo finále ste druhý raz. Dajú sa porovnať pocity spred štyroch rokov a teraz?
Vtedy som ešte nebol slovenský spisovateľ, teraz už som. Vraj. Ak ma na toto povolanie kvalifikuje počet pozvaní na čítačky a na literárne eventy. Ak máte povolanie, máte záväzky, nedobrý pocit, že musíte niečo robiť, v tomto prípade písať. Anasoftom je to dvakrát potvrdené, čo mi robí radosť, ale na druhej strane to na mňa oficiálne kladie nejaké požiadavky a očakávania. Pocit, že sa musím ďalšou knihou ospravedlniť za tú predošlú. To ide proti zanieteniu, čo nie je dobré, pretože písanie považujem za hobby a nie za výzvu, povinnosť, prácu.

Posledný polrok ste prežili aj s prezentáciami vašej knihy, súvisiacimi s finálovou účasťou. Stíhali ste sa koncentrovať aj na prípadnú ďalšiu knihu?
Tých prezentácií nebolo príliš veľa. Časovo ma to neobmedzovalo. Skôr mentálne. V zmysle, že sa vraciam k dávno hotovej veci. Ten román je pre mňa uzatvorená kapitola. Chcem ho mať von z hlavy, aby som sa mohol pohnúť ďalej. Pripomína mi to striedavú starostlivosť, šérujem si dieťa s čitateľom. Každú nepárnu stredu čítam ja. Už by som to rád uzavrel a venoval sa novým veciam. Dieťa odišlo z domu, má vlastný život.

Koho z finalistov ste považovali za favorita?
Silvestra Lavríka, napriek tomu, že som nominovanú knihu nečítal. Nejakým spôsobom to mám top of mind, ale nepátram po tom, prečo práve táto kniha sa mi vybavuje ako víťazná.

A komu by ste tú cenu priali najviac?
Nemôžem povedať, že by som ju vyslovene niekomu prial. Nečítal som všetky nominované knihy. V minulých ročníkoch som mal favoritov, o ktorých som bol presvedčený, že by mohli a mali získať toto ocenenie.

Na čo by ste použili financie, spojené s cenou?
Nie je to malá suma. Pridal by som ich k ostatným svojim finan­ciám, ktoré spolu tvoria položku náklady. Strava, ošatenie, kúpele, rum, koňaky, komiksy, hnojivo na muškáty, IKEA, plavky, handry pre deti, atď.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie